29 Μαρ 2025
READING

Φοιτητικές Εστίες: To deal της Aktor και η νέα εποχή στο φοιτητικό Real Estate

4 MIN READ

Φοιτητικές Εστίες: To deal της Aktor και η νέα εποχή στο φοιτητικό Real Estate

Φοιτητικές Εστίες: To deal της Aktor και η νέα εποχή στο φοιτητικό Real Estate

Την ώρα που το κόστος ενοικίασης έχει «εκτοξευτεί», οδηγώντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στα όριά τους, μία ακόμα παράμετρος του θέματος σχετίζεται με την στέγαση των φοιτητών.

Αυτή, όπως φαίνεται, περνά σε μια νέα εποχή, με τις φοιτητικές εστίες, από παραμελημένες και ελλειμματικές δομές του παρελθόντος, να μετατρέπονται σε πεδίο στρατηγικών επενδύσεων, φέρνοντας αλλαγές τόσο στις πανεπιστημιακές υποδομές όσο και στην αγορά ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτής της καινούργιας σελίδας ανήκει και η συμφωνία της Aktor για την κατασκευή και διαχείριση φοιτητικών εστιών στην Κρήτη, ένα έργο που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη μελλοντική εικόνα της φοιτητικής στέγασης στη χώρα.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Aktor

Στις 27 Μαρτίου 2025, η Aktor υπέγραψε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης τη Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου έργου: τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Με προϋπολογισμό 255 εκατομμυρίων ευρώ, η επένδυση αυτή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανάθεση ΣΔΙΤ στον τομέα της φοιτητικής στέγασης στη χώρα.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 4.846 νέων κλινών – 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο – με συνολική δομημένη επιφάνεια που ξεπερνά τα 100.000 τ.μ. Επιπλέον, στο Ρέθυμνο θα δημιουργηθεί και ένα αμφιθέατρο 6.000 τ.μ., αναβαθμίζοντας συνολικά την πανεπιστημιακή εμπειρία.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι ένα ακόμα σημείο-κλειδί, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χρηματοδοτικό σχήμα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Πειραιώς θα συμβάλουν με δάνεια ύψους 91,5 εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ η Aktor επενδύει επιπλέον 64,5 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση περιλαμβάνει όχι μόνο την κατασκευή, αλλά και τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων για 30 χρόνια, κάτι που διασφαλίζει ότι οι εστίες θα λειτουργούν με υψηλά ποιοτικά στάνταρ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου τόνισε ότι οι ΣΔΙΤ είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στις κτιριακές υποδομές, καθώς αναβαθμίζουν την καθημερινότητα, λύνουν προβλήματα διαχείρισης και δημιουργούν βιώσιμα χρηματοοικονομικά μοντέλα.

Η εκρηκτική ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα

Η συμφωνία της Aktor δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Αντιθέτως, έρχεται σε μια εποχή που η ζήτηση για ποιοτικές φοιτητικές κατοικίες βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις στην εύρεση στέγης, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί και η διαθεσιμότητα έχει μειωθεί δραματικά λόγω της στροφής πολλών ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ενδεικτικά, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 61,9% μέσα στην τελευταία δεκαετία, με την Αθήνα να καταγράφει αύξηση-ρεκόρ 80,42%. Παράλληλα, περίπου το 15-20% των διαθέσιμων ακινήτων έχουν αφαιρεθεί από την αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης και διατίθενται αποκλειστικά σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα έχει δημιουργήσει ένα κενό, το οποίο καλούνται να καλύψουν ιδιωτικές και θεσμικές επενδύσεις.

Το νέο «Φοιτητικό Real Estate»

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τις φοιτητικές εστίες δεν είναι τυχαίο.

Οι αποδόσεις στις επενδύσεις φοιτητικής στέγασης στην Ελλάδα ξεπερνούν το 7%, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 4%. Αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη αγορά ιδιαίτερα ελκυστική για εταιρείες real estate.

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου είναι η Premia Properties, η οποία επενδύει στρατηγικά σε εξυπηρετούμενες φοιτητικές κατοικίες.

Πρόσφατα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την τέταρτη επένδυσή της σε φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη, ενώ έχει προχωρήσει σε αγορές ακινήτων σε Ξάνθη και Βόλο, τα οποία θα μετατρέψει σε φοιτητικές εστίες. Συνολικά, η Premia σχεδιάζει να δημιουργήσει 1.000 νέα διαμερίσματα έως το 2026, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε νέες υποδομές

Το ελληνικό Δημόσιο δεν μένει αμέτοχο στην ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών, καθώς επενδύει μέσω ΣΔΙΤ σε νέες δομές. Εκτός από το έργο της Aktor, άλλα μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε Βόλο και Λαμία, καθώς και το σχέδιο της Intrakat για την ανάπτυξη εστιών στην Κρήτη, δυναμικότητας 3.000 κλινών.

Παράλληλα, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Dimand, μπαίνουν στο παιχνίδι, σχεδιάζοντας τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου Softex στον Βοτανικό σε φοιτητικές κατοικίες. Όλα αυτά σηματοδοτούν μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η φοιτητική στέγαση στην Ελλάδα.

Οι φοιτητικές εστίες ως επενδυτικό Mega-Trend

Το μοντέλο των σύγχρονων φοιτητικών εστιών κερδίζει διαρκώς έδαφος, καθώς δεν προσφέρει απλώς στέγη, αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες, όπως φύλαξη, καθαριότητα, internet και κοινόχρηστους χώρους.

Οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται σε μια νέα εποχή

Οι νέες εστίες θυμίζουν περισσότερο all-inclusive ξενοδοχεία παρά τις παραδοσιακές, υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις του παρελθόντος.

Το στοίχημα για την ελληνική αγορά είναι πλέον η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις δημόσιες πρωτοβουλίες, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και ποιοτική στέγαση για όλους τους φοιτητές.

 Με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη να ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα γενιά εστιών, η φοιτητική στέγαση μετατρέπεται από πρόβλημα σε μια από τις πιο δυναμικές επενδυτικές ευκαιρίες της επόμενης δεκαετίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.