30 Μαρ 2025
READING

Το Πρόσωπο : Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Το Πρόσωπο : Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Μετριόφρων, χωρίς ούτε αυτό να παραδέχεται, αφού αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στην τύχη, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος συνεχίζει το «καλό όνομα» της οικογένειάς του, που υπήρξε πρωτεργάτρια της πρώτης τσιμεντοβιομηχανίας στα Βαλκάνια.

Σε συνέντευξή του έχει πει το παράδοξο ότι δεν γεννήθηκε επιχειρηματίας, παραδεχόμενος όμως ότι στάθηκε εξαιρετικά τυχερός για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο πατέρας του, με τον οποίο ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση. Ως απότοκο τύχης χαρακτηρίζει επίσης τη συγκυρία της ανάληψης των ηνίων του Τιτάνα την εποχή που η βιομηχανία ήταν εφικτό να επεκταθεί εκτός ελληνικών συνόρων. «Κατά κάποιο τρόπο δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο, αυτό της διεθνοποίησης», έχει δηλώσει. Θεωρώντας πως μία καλή παρακαταθήκη μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις πολλά ή να σε συνθλίψει, έχει δηλώσει πως ίσως ήταν πιο ευτυχής αν είχε γίνει μαθηματικός, αλλά του έτυχε «αυτό το λαχείο που ήταν εκπληκτική ευκαιρία», να χριστεί συνεχιστής της Τιτάν. Καλλιέργησε τα προσόντα του για να βρει χώρο σε ένα δημιούργημα που δεν ήταν δικό του και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Τιτάνα για 26 χρόνια, από τα 34 έως τα 60, κάτι που «δεν ήταν προδιαγεγραμμένο να το κάνει». Άλλωστε, το ότι διάλεξε να κινηθεί στα ίδια μονοπάτια έκανε πιο δύσκολο τη δημιουργία του δικού του χώρου.

«Πάντα θα αναρωτιέμαι πόσα από αυτά που πέτυχα οφείλονται στο ότι γεννήθηκα με το «κατάλληλο» επώνυμο και πόσα τα κατέκτησα με το σπαθί μου», έχει δηλώσει. Για τον ίδιο, οι σπουδές και η καριέρα εκτός Ελλάδας ήταν επιλογές που συνέστησαν τη μικρή επανάστασή του, αφού φαίνεται ότι είχε σημασία για τον ίδιο να δει τι μπορεί να κάνει μόνος του, χωρίς τις επαφές και το όνομά του. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο Ζυρίχης και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο HARVARD των ΗΠΑ. Πριν ενταχθεί επίσημα στους κόλπους του Τιτάνα, δούλεψε ως σύμβουλος στη McKinsey & Company στη Νέα Υόρκη και το Μόναχο. Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

«Οπαδός» της προόδου και των μεταρρυθμίσεων, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ανοιχτά την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας αλλά και τη σύνδεση του ερευνητικού πεδίου με την επιχειρηματικότητα. Πεποίθησή του είναι ότι οι βαθιές δύσκολες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει ακόμα και ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας από την κατανάλωση στην παραγωγή προχωρά πολύ πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε. Η παραγωγή είναι ακόμα υπέρ το δέον προσανατολισμένη σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε τομείς με χαμηλή προστιθέμενη αξία, έχει δηλώσει στο Μάρκο Βερέμη.

O εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς των μετόχων του Τιτάνα ήταν πρόεδρος του ΣΕΒ για δύο θητείες, αλλά δεν διεκδίκησε τρίτη θητεία και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, αν και αποδεδειγμένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

Έχει, επίσης, βρεθεί στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία (European Round Table for Industry – ERT) και Πρόεδρος της Επιτροπής του ERT για την Ενεργειακή Μετάβαση και την Κλιματική Αλλαγή, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και της Endeavor Greece. Χάρη στην εξωστρέφεια της βιομηχανίας, διατηρεί ισχυρές  επαφές με τις ΗΠΑ, ενώ είναι και μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Χάρβαρντ.

Σήμερα, παρακολουθεί την πορεία του Τιτάνα διακριτικότερα, θεωρώντας, εξάλλου, ότι ο καθένας μπορεί να είναι μέτοχος και στέλεχος κι αυτές είναι δύο διακριτές ιδιότητες. Εξακολουθεί, βέβαια, να συμμετέχει στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για τον Τιτάνα των 14 εργοστασίων, των 25 χωρών και των 5.400 εργαζομένων. Μετά από 120 χρόνια, οι οικογένειες Kανελλόπουλου- Παπαλεξόπουλου έδωσαν για πρώτη φορά το τιμόνι της ελληνικής πολυεθνικής σε έναν «ξένο» τεχνοκράτη προερχόμενο από τη Lafarge, τον Μαρσέλ Κομπούζ, γαλλορουμανικής καταγωγής.

Η στρατηγική της τσιμεντοβιομηχανίας επικεντρώνεται τώρα στην ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων συμπληρωματικών υλικών τσιμέντου, ενώ ορόσημο για την πολυεθνική ήταν η δημόσια εγγραφή της Titan America. Για φέτος, ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.