Έρωτας, πάθη, προδοσία, ραδιουργίες και happy ends σε δίλεπτες δόσεις. Τα Micro Dramas έφτασαν στις οθόνες των κινητών μας και ξεκίνησαν, ήδη, μια απρόβλεπτη επανάσταση στην ψυχαγωγία. Σε έναν κόσμο εθισμένου στη ταχύτητα και με αδηφάγα διάθεση εναλλαγής εικόνας και πληροφορίας σε ρυθμούς και παντοδυναμία TikTok και Reels, η ψυχαγωγική διάθεση για ρομάντζο σα τα ρετρό φωτορομάντζα σε συνέχειες ή τις μεταγενέστερες τηλέ – σαπουνόπερες, συμπυκνώνονται σε μόλις 132 δευτερόλεπτα.
Τα micro dramas, το ροζ αίσθημα, δηλαδή, σε μια νέα, εξαιρετικά συμπιεσμένη, ψηφιακή μορφή μέσα από τις οθόνες των κινητών, σημειώνουν περισσότερες από 273 εκατομμύρια προβολές στις πιο δημοφιλείς σειρές τους. Χαρακτηρισμένα και ως vertical dramas, γυρίζονται και προβάλλονται σε κάθετη μορφή, προσαρμοσμένα για προβολή σε κινητά τηλέφωνα. Είναι σύντομα, συχνά χωρισμένα σε πολλά επεισόδια, και σχεδιάζονται για γρήγορη και εύκολη κατανάλωση, ιδανικά για πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram Reels και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές και έχουν γίνει η νέα τάση στην ψυχαγωγία.
Η γέννηση ενός νέου είδους και η επέλαση της ReelShort
Τα micro dramas εμφανίστηκαν πρώτα στην Κίνα, όπου η παρακολούθηση σύντομων βίντεο σε smartphones έγινε βασικό κομμάτι της καθημερινότητας. Σύμφωνα με την DataEye, μια εταιρεία ψηφιακών ερευνών, τα έσοδα από αυτά τα μικροδράματα έφτασαν τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ξεπερνώντας ακόμη και τις εγχώριες πωλήσεις εισιτηρίων κινηματογράφου. Η επιτυχία τους, νωρίς ξεπέρασε τα σύνορα της Κίνας. Η Sensor Tower, -ειδικεύεται σε ανάλυση δεδομένων της απόδοσης εφαρμογών για κινητά, συμπεριλαμβανομένων των λήψεων, των εσόδων και των τάσεων της αγοράς- αναφέρει ότι οι εφαρμογές για micro dramas εκτός Κίνας απέφεραν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, με το 60% των εσόδων να προέρχεται από τις ΗΠΑ, βέβαια! Εκεί, στην Αμερική, η ReelShort, μια πλατφόρμα με έδρα τη Silicon Valley, κατάφερε να κυριαρχήσει στην αγορά. Με πάνω από 40 διεθνείς ανταγωνιστές, η ReelShort έχει ξεχωρίσει τόσο σε λήψεις όσο και σε έσοδα. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα επεισόδια, είτε παρακολουθώντας διαφημίσεις, είτε πληρώνοντας ανά κλιπ, είτε μέσω ετήσιας συνδρομής που κοστίζει γύρω στα 200 δολάρια. Η επιτυχία της πλατφόρμας βασίζεται στην ικανότητά της να προσαρμόζει το περιεχόμενο με βάση την ανταπόκριση του κοινού και έτσι έχει κάνει απόλυτη επιτυχία σειρές της, όπως «Η διπλή ζωή του δισεκατομμυριούχου συζύγου μου», με 451,2 εκατομμύρια προβολές ή «Το μωρό που παγιδεύτηκε από τον δισεκατομμυριούχο» με 32,9 εκατομμύρια προβολές!
Χαμηλότατο κόστος παραγωγής που ζηλεύουν σινεμά και πλατφόρμες
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των micro dramas είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής τους. Ενώ μια παραδοσιακή τηλεοπτική σειρά 20-30 επεισοδίων μπορεί να κοστίσει πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια, ένα micro drama μπορεί να γυριστεί με μόλις 15.000 δολάρια, αν και ο μέσος όρος είναι πιο κοντά στα 100.000 δολάρια. Αυτή η οικονομική αποδοτικότητα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα γρήγορης απόσβεσης του κόστους, αφού τα κέρδη εισπράττονται σε έναν, άντε δύο μήνες το πολύ, κάνει τα micro dramas ιδιαίτερα ελκυστικά για παραγωγούς και επενδυτές. Εννοείται βέβαια, πως δεν έχουν μεγάλους σταρ και τίποτα ηθοποιάρες να εμφανίζονται, άρα και οι αμοιβές των πρωταγωνιστών είναι ιδιαίτερα χαμηλές, κρατώντας και το κόστος παραγωγής σε χαμηλά επίπεδά, αλλά έχοντας και γρήγορη δημιουργία περιεχομένου, που μάλλον δημιουργείται από ΑΙ. Όπως και να χει οι ιστορίες τους είναι συχνά δραματικές και εθιστικές, με θέματα πάντα τύπου «ένας αγάπησε μια», τις σχέσεις, τις προδοσίες, τα ερωτικά τρίγωνα, την καλή αθώα νέα, τη κακή αστραφτερή ερωτική της αντίζηλο και φόντο δισεκατομμύρια, σκάνδαλα, επαγγελματικούς ανταγωνισμούς, εγκλήματα, εκδίκηση, μυστικά!
Εθιστικά και εύκολα
Τα micro dramas, για τους παλαιότερους, τους κλασσικούς θεατές αισθηματικών σειρών, των αμερικανικών σαπουνόπερων ή των Τουρκικών και Μεξικάνικων σίριαλ, έχουν την ίδια απλή έως απλοϊκή πλοκή, αλλά πάντα σε λουσάτο αμπαλάζ, αλλά απευθύνονται σε κοινό που θέλει γρήγορη, συναισθηματική ψυχαγωγία σε σύντομο χρόνο, σαν σφηνάκια συναισθηματικής συγκίνησης που δεν θέλουν να τους αφοσιώσεις και πολύ ώρα. Για τους φανατικούς του είδους, τα micro dramas είναι κάτι περισσότερο από απλές ιστορίες. Είναι συναισθηματικές καταστάσεις που συμπυκνώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, προκαλώντας εθισμό. Η σύντομη διάρκειά τους τα κάνει ιδανικά για κατανάλωση κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή ακόμα και ανάμεσα στα μαθήματα. Αυτή η ευκολία προσβάσιμης ψυχαγωγίας είναι ένας από τους λόγους που τα micro dramas έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Η Κασσάντρα Γιανγκ, που είναι η ιδρύτρια της μεγάλης κινεζικής εταιρείας RisingJoy πιστεύει ότι το μέλλον των micro dramas βρίσκεται στην παγκόσμια επέκταση. Προς το παρόν, τα περισσότερα μικροδράματα που διανέμει η εταιρεία της προορίζονται για την κινεζική αγορά, όπου η βιομηχανία είναι πιο ανεπτυγμένη. Ωστόσο, η Γιανγκ προβλέπει ότι σύντομα θα υπάρξουν παραγωγές σε αγορές όπως η Ιαπωνία, η Κορέα και η Σιγκαπούρη. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, Ινδονησία, Βραζιλία, Ινδία και Μεξικό, με τη παράδοση τους στο είδος της τηλενουβέλας και της σαπουνόπερας είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές και αυτού του νέου είδους.
Το απρόβλεπτο μέλλον της ψυχαγωγίας και του θεάματος
Η απρόσμενη και ολοένα αυξανόμενη άνοδος των micro dramas έρχεται να ενισχύσει τους μεγάλους προβληματισμούς για το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Η βιομηχανία του θεάματος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, τα τελευταία χρόνια. Οι παραγωγές για κινηματογράφο και τηλεόραση κοστίζουν εκατομμύρια. Το κοινό δεν επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες, προτιμώντας την ψηφιακή κατανάλωση. Για παράδειγμα, το 2023, τα έσοδα από εισιτήρια στα σινεμά στην Κίνα ήταν χαμηλότερα από τα έσοδα των micro dramas που έφτασαν τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια! Οι πλατφόρμες όπως το Netflix και το Disney+ αυξάνουν την πίεση, με υψηλό κόστος συνδρομών και περιεχομένου, αλλά πολλές από αυτές βασίζονται σε διαφημιστικά έσοδα, που μειώνονται λόγω οικονομικής αβεβαιότητας. Τέλος η έλλειψη καινοτομίας και η επανάληψη των ίδιων θεμάτων μειώνουν το ενδιαφέρον του κοινού. Με όλα αυτά, ναι, τα micro dramas δείχνουν ένα δρόμο εύκολο και πολύ βολικό, ιδανικά προσαρμοσμένο στις διαθέσεις των νεότερων γενεών.
Ο Τζόι Ζία, διευθύνων σύμβουλος της ReelShort, λέει, βλέποντας την ραγδαία διάδοση του είδους πως «το micro drama είναι σαν ένα μωρό που μεγάλωσε πολύ γρήγορα». Και αυτό το μωρό μπορεί να αλλάξει τη βιομηχανία του θεάματος, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε και καταναλώνουμε ιστορίες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.