Mία επένδυση που ξεκίνησε να αποτυπώνεται στην αγορά στις αρχές του 2024 όταν η εκ Βορείου Ελλάδος ορμώμενη, βιομηχανία ζυμαρικών Eurimac παρουσίασε το πρώτο προϊόν της γκάμας ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και συγκεκριμένα το σπαγγέτι No6, πλέον αρχίζει να λαμβάνει πιο ευκρινή χαρακτηριστικά.
Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν στις αρχές του 2024, εν συνεχεία ατόνησε ελαφρώς η προσπάθειά της, για να ενισχυθεί στη συνέχεια από τους νέους κωδικούς ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που παρουσίασε το τελευταίο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς. Ο λόγος για τις πένες, τα λιγκουίνι και το κριθαράκι, τα οποία υποστηρίχθηκαν και από καμπάνια σε επίπεδο μάρκετινγκ προκειμένου να αρχίσει να τα γνωρίζει καλύτερα ο κόσμος. Η επιλογή της εταιρείας να παρουσιάσει πιστοποιημένα προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα οποία απευθύνονται σε άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας ή επιδιώκουν να ακολουθήσουν ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, απευθύνεται ομολογουμένως σε ένα περιορισμένου βεληνεκούς κοινό και όχι σε όλο το φάσμα των καταναλωτών. Και για να επιτευχθεί η πολυπόθητη γνωριμία των συγκεκριμένων προϊόντων με τους πιθανούς αγοραστές τους απαιτούνται διευρυμένες κινήσεις προώθησης και διαφήμισης σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας αλλά και σε όλα τα κανάλια της αγοράς, όπου η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή παρουσία. Σύντομα, αναμένεται σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurimac, Οδυσσέα Παπαδόπουλο, να κυκλοφορήσουν τρεις νέοι κωδικοί στην ίδια σειρά.
Σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο η συγκεκριμένη κατηγορία ζυμαρικών απευθύνεται στο 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα, το οποίο αντιμετωπίζει θέμα αυξημένου σακχάρου στο αίμα και παγκοσμίως σε περίπου 390 εκατ. παχύσαρκα παιδιά και εφήβους.
Τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δημιουργήθηκαν μέσα από μία διαδικασία που ξεκίνησε από τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, όπου προέκυψε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα προϊόν για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρο στο αίμα. Το προϊόν αποτελεί εναλλακτική και για όσους θέλουν μία ισορροπημένη διατροφή, όσους έχουν ανάγκη από περισσότερη ενέργεια και όσους αντιμετωπίζουν θέμα αυξημένου βάρους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι πρώτη σε συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία, κάτι που ενισχύθηκε μετά την πανδημία.
Στόχος των ανθρώπων της εταιρείας είναι να γίνει διαθέσιμο το προϊόν σε όλα τα ράφια και να συμπληρωθεί η γκάμα και με άλλα προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Ο στόχος να εδραιώσει την εμπορική ονομασία ΜΑΚΒΕΛ
Πρόκληση για τη βιομηχανία ζυμαρικών είναι να μπορέσει να εδραιώσει έτι περαιτέρω την εμπορική ονομασία ΜΑΚΒΕΛ στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι η δραστηριότητά της είναι συνυφασμένη επί πολλά έτη με την παραγωγή και τυποποίηση ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις επώνυμων προϊόντων αυτή τη στιγμή ανέρχονται μόλις στο 7% του συνολικού όγκου πωλήσεων της Eurimac.
Ωστόσο η εταιρεία βρίσκεται στο κατώφλι της τρίτης θέσης της αγοράς στα επώνυμα ζυμαρικά, καθώς αυτή τη στιγμή πρώτος παίκτης είναι τα Melissa της Μέλισσα-Κίκιζας, δεύτερος παίκτης είναι τα Misko και τρίτος παίκτης τα Barilla, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η ΜΑΚΒΕΛ.
Το μερίδιο της μάρκας (μικρή και μεγάλη λιανική – σούπερ μάρκετ) ανέρχεται σε περίπου 6,5% και σε περίπου 5%, εάν απομονώσει κανείς το οργανωμένο λιανεμπόριο (μόνο σούπερ μάρκετ).
Το 2023 η Eurimac είχε κύκλο εργασιών 73,94 εκατομμύρια ευρώ. Το 2024 παρουσίασε αύξηση όγκου 5% και μείωση τζίρου 2% αλλά βελτιωμένη κερδοφορία σε σχέση με το 2023. Ο δανεισμός της επιχείρησης είναι μηδενικός.
Η Eurimac αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου πωλήσεών της από τις εξαγωγές. Το 1996 προχώρησε σε σύμπραξη με τον ιταλικό όμιλο Euricom ο οποίος έχει κυρίαρχη παρουσία στο χώρο του ρυζιού, με συμμετοχή 50% του ομίλου Euricom και 50% της οικογένειας Κωνσταντινίδη στην εταιρεία. Το 2006 η εταιρεία απέκτησε το δικό της μύλο και καθετοποιήθηκε, βελτιώνοντας τη θέση της κοστολογικά. Το 2013 κατασκευάστηκε η μονάδα βιομάζας με καύση ρυζοφλοιού. Σημαντικό σημείο στην πορεία της είναι το 2024, όταν αναπτύχθηκε η σειρά ζυμαρικών της ΜΑΚΒΕΛ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Επενδύσεις 12 εκατομμυρίων ευρώ
Επί του παρόντος η Eurimac υλοποιεί πλάνο επενδύσεων ύψους 12 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια προηγούμενου πλάνου επενδύσεων 11 εκατ. ευρώ. Στον νέο επενδυτικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται νέα γραμμή συσκευασίας, αναβάθμιση του μύλου, νέοι αποθηκευτικοί χώροι, αγορά οικοπέδων, νέα μονάδα βιομάζας και μηχανήματα για τη βελτίωση των ποιοτικών παραμέτρων λόγω των αυξανόμενων αναγκών που υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος είναι το νέο επενδυτικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες στρατηγικής της εταιρείας. Πρωτίστως η εξωστρέφεια που εκφράζεται μέσα από τις εξαγωγές. Στην Ελλάδα αναπτύσσεται μέσω της ιδιωτικής ετικέτας, αλλά το τελευταίο διάστημα κυρίως μέσω της ενίσχυσης της εμπορικής ονομασίας ΜΑΚΒΕΛ. Εξάγει το 55% των πωλήσεων ζυμαρικών σε όγκο με παρουσία σε πάνω από 60 χώρες. Πάνω από 50% των εξαγωγών ζυμαρικών της Ελλάδας προέρχεται από τη ΜΑΚΒΕΛ.
Δεύτερο πυλώνα στρατηγικής αποτελεί η βιωσιμότητα όπου η Eurimac χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας και είναι η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε επίπεδο platinum στη βαθμίδα Zerowaste to Landfield.
Πρόσφατα η εταιρεία βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αιμοδοσίας για τις αιμοδοσίες που πραγματοποιεί. Τρίτος πυλώνας στρατηγικής είναι η καινοτομία όπου εκτός από τα κλασικά ζυμαρικά, η ΜΑΚΒΕΛ έχει κυκλοφορήσει τα ζυμαρικά πέντε δημητριακών, τα ζυμαρικά με βρώμη και τα ζυμαρικά γρήγορου βρασμού.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.