29 Μαρ 2025
READING

ΔΕΗ: Από την πώληση ρεύματος σε έναν όμιλο με πολύπλευρη παρουσία

5 MIN READ

ΔΕΗ: Από την πώληση ρεύματος σε έναν όμιλο με πολύπλευρη παρουσία

ΔΕΗ: Από την πώληση ρεύματος σε έναν όμιλο με πολύπλευρη παρουσία

Η ΔΕΗ έχει πάψει να είναι απλώς μια εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής. Με στοχευμένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ο ενεργειακός κολοσσός μετασχηματίζεται σε έναν πολυσχιδή όμιλο που αναπτύσσεται σε πολλαπλούς τομείς, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έως τις προηγμένες τεχνολογικές υποδομές, όπως τα mega data centers.

Το όραμα του ομίλου, υπό τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση, είναι η δημιουργία μιας εταιρείας που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την πώληση ρεύματος αλλά αναπτύσσει πολλαπλές πηγές εσόδων. Στόχος είναι η επίτευξη 2 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2025, ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό πλάνο, εάν κρίνουμε από τις πρόσφατες κινήσεις της εταιρείας.

Η εξαγορά της Κωτσόβολος, η μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου, η δυναμική επέκταση στις ΑΠΕ και η δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα data centers στη Δυτική Μακεδονία, είναι μόνο μερικά από τα βήματα που διαμορφώνουν το νέο προφίλ της ΔΕΗ.

Η εταιρεία επενδύει στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, χτίζοντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο ανθεκτικό στις διακυμάνσεις της ενεργειακής αγοράς και συμβατό με τη νέα πράσινη οικονομία.

Mega Data Center στη Δυτική Μακεδονία: Το νέο μεγάλο βήμα

Η ΔΕΗ έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά όχι με τη λογική της εγκατάλειψης της περιοχής. Αντίθετα, επενδύει σε καινοτόμες υποδομές, με πιο εμβληματική την ανάπτυξη ενός mega data center, το οποίο αναμένεται να αλλάξει το οικονομικό τοπίο της περιοχής.

Το σχέδιο προβλέπει αρχική δυναμικότητα 300 MW, με δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW τα επόμενα χρόνια. Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας δεν είναι τυχαία. Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει εκτεταμένες εκτάσεις, δίκτυο υψηλής τάσης και άμεση πρόσβαση σε υποδομές παραγωγής πράσινης ενέργειας. Το data center θα τροφοδοτείται με καθαρή ενέργεια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη παραγωγή της ΔΕΗ από ΑΠΕ, αντλησιοταμίευση και φυσικό αέριο.

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με μεγάλες διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες, τους λεγόμενους “hyperscalers”, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην υποδομή και να αναλάβουν τη διαχείριση των δεδομένων. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 7-8 εκατ. ευρώ ανά MW, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ενεργειακές υποδομές. Πρόκειται για ένα έργο που θα καταστήσει τη Δυτική Μακεδονία κέντρο ψηφιακής ανάπτυξης και θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία.

Η πορεία προς τα 2 δισ. EBITDA

Η στρατηγική της ΔΕΗ αποδίδει καρπούς, όπως αποδεικνύεται από τα οικονομικά της αποτελέσματα. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα σημείωσαν ισχυρή αύξηση.

Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, με επενδυτικούς οίκους όπως η Pantelakis και η AXIA να δίνουν τιμές στόχους έως και 22,60 ευρώ.

Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή, επισφραγίζοντας τη δυναμική της πορεία. Παράλληλα, το καθαρό χρέος της μειώθηκε στα 5,09 δισ. ευρώ, με δείκτη μόχλευσης 2,8x EBITDA, γεγονός που καταδεικνύει τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας.

Για το 2025 ο στόχος είναι ξεκάθαρος και έχει στο κέντρο του την επίτευξη EBITDA 2 δισ. ευρώ, επίδοση που αν επιτευχθεί θα αποτελεί ρεκόρ.

Η δυναμική επέκταση στις ΑΠΕ

Η ΔΕΗ δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ελλάδας. Έχει θέσει ως στόχο την ισχυρή παρουσία της στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στη Βουλγαρία, η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 165 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της σε μια χώρα όπου ήδη διαθέτει 208 MW ΑΠΕ και άλλα 550 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Παράλληλα, στην Ιταλία, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενισχύοντας τη θέση της σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές πράσινης ενέργειας της Ευρώπης.

Η στρατηγική αυτή εξασφαλίζει διαφοροποίηση των εσόδων και μειώνει την εξάρτηση από την ελληνική αγορά, καθιστώντας τη ΔΕΗ έναν περιφερειακό ηγέτη στον τομέα των ΑΠΕ.

Γιατί είναι κρίσιμη η εξαγορά της Κωτσόβολος

Την ίδια ώρα, η εξαγορά της Κωτσόβολος ήταν μια κίνηση-κλειδί για τη ΔΕΗ. Η απόκτηση της γνωστής αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών της δίνει άμεση πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, επιτρέποντάς της να προσφέρει νέες ενεργειακές λύσεις, όπως προϊόντα smart home και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Η επέκταση στο λιανεμπόριο δίνει στην εταιρεία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συνδέοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με προϊόντα και υπηρεσίες που ενισχύουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των καταναλωτών.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν συγκρίνει τη συγκεκριμένη κίνηση με την απόφαση του ΟΤΕ να εξαγοράσει τα καταστήματα Γερμανός, μια απόφαση που αποδείχθηκε ως game changer στη πάροδο των ετών.

ΔΕΗ 2.0: Το μέλλον της εταιρείας

Η ΔΕΗ έχει μεταμορφωθεί από μια κρατική επιχείρηση εξαρτημένη από τον λιγνίτη σε έναν καινοτόμο, διεθνοποιημένο ενεργειακό όμιλο. Η στρατηγική της βασίζεται στην αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας, με στόχο να φτάσει τα 4,3 GW ΑΠΕ έως το 2025.

Οι δύσκολες μέρες ανήκουν στο παρελθόν

Παράλληλα, η εταιρεία διαφοροποιεί τις πηγές εσόδων της, επενδύοντας σε data centers, ψηφιακές υπηρεσίες και λιανεμπόριο, ενώ η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής φέρνει τη ΔΕΗ πιο κοντά στον στόχο των μηδενικών εκπομπών έως το 2027.

Με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ εδραιώνεται ως ένας από τους πιο δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης. Η μετοχή της προσελκύει επενδυτές που αναζητούν ανάπτυξη, ενώ το επιχειρηματικό της μοντέλο δείχνει το μέλλον του ενεργειακού κλάδου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι -όχι πολύ μακρινές χρονικά- εποχές που η ΔΕΗ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, φαίνεται να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.