Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο αριθμό καταστημάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχοντας ως γνώμονα την αγοραστική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η αγορά της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρή, αλλά την χαρακτηρίζει το στοιχείο της εποχικότητας. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα, με εκατομμύρια εγχώριους και ξένους επισκέπτες.
Αν και η χειμερινή τουριστική κίνηση παραμένει περιορισμένη σε σχέση με το καλοκαίρι, η αυξανόμενη τάση του τουρισμού εκτός εποχής και η ανάπτυξη νέων τουριστικών μορφών δείχνουν ότι τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να προσελκύουν τουρίστες και τους χειμερινούς μήνες, αν και σε μικρότερη κλίμακα.
Αυτό το δεδομένο καθιστά πιο δελεαστική την νησιωτική χώρα στον προγραμματισμό των επενδύσεων από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μέσα, λοιπόν, από στοχομεύνες στρατηγικές επιδιώκουν να καταλάβουν μερίδιο από την αύξηση των πωλήσεων, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 1,82 δισ. ευρώ.
Με ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος κινείται σε διψήφια ποσοστά και αρκετά πιο πάνω από Θεσσαλονίκη και Αττική , κεντρίζουν το ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι το μερίδιο το νησιών στην συνολική αγορά είναι μικρό.
Ρίχνοντας μια ματιά στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σε Κρήτη και άλλα νησιά, παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 10,2 % και 10,4 % αντίστοιχα για τον πρώτο μήνα του έτους.
Στην Αττική, τα σούπερ μάρκετ κατέχουν στις πωλήσεις το 45% του τζίρου με ρυθμό ανάπτυξης 7,1 και στη Θεσσαλονίκη το 10,5% με αύξηση 7,6% κατά τον ίδιο μήνα.
Τα δεδομένα αλλάζουν κατά την τουριστική περίοδο στα νησιά, όπου το καλοκαίρι του 2024 η Κρήτη σημείωσε αύξηση 5,7%, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου 8%, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα η αύξηση κυμάνθηκε στο 3,9%. Επιπλέον, το μερίδιο των πωλήσεων από την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά έφτασε το 18,9% του συνολικού τζίρου της αγοράς το καλοκαίρι του 2024, σε σχέση με το 16,5% που ήταν το καλοκαίρι του 2021.
Το ενδιαφέρον για την αγορά της νησιωτικής χώρας φαίνεται από τις στρατηγικές κινήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Η αλυσίδα Σκλαβενίτης κυριαρχεί στην Κρήτη, καθώς έχει έσοδα τόσο από τα καταστήματα που λειτουργούν με το δικό της όνομα όσο και από τα καταστήματα Χαλκιαδάκης, τα οποία είναι κατά 60% θυγατρική της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα η αλυσίδα προχωρά στην λειτουργία νέων καταστημάτων, όπως στην Πάτμο και τη Ρόδο. Στην Ρόδο τα επιπλέον δύο νέα καταστήματα προέκυψαν από τη συμφωνία του ομίλου Σκλαβενίτης με την τοπική αλυσίδα «Φλεβάρης», η οποία σταμάτησε τη λειτουργία της τον Μάιο του 2024. Ο όμιλος δεν έχει έντονη παρουσία στα νησιά του Ιονίου, πιθανά όμως να πραγματοποιήσει στρατηγικές κινήσεις.
Η νησιωτική Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για την αλυσίδα Μασούτης, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή. Το 2022, η Μασούτης διεύρυνε την παρουσία της στην Κέρκυρα, τα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη μέσω συνεργασίας με την ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε., αποκτώντας 18 νέα καταστήματα στην Κέρκυρα και 14 καταστήματα σε νησιά του Αιγαίου. Τώρα, αν έχει θετική εξέλιξη η συμφωνία με την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η Μασούτης θα αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία, καθώς η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός διαθέτει καταστήματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Από το 2023, η Μασούτης ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στις Κυκλάδες με την εξαγορά της εταιρείας Αφοί Ιωάννου Δεναξά ΕΠΕ στη Σαντορίνη.
Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει θέσει σε πλήρη εξέλιξη το στρατηγικό της πλάνο μετασχηματισμού, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θέσης της στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα. Στοχεύει σε δυναμική επέκταση του δικτύου καταστημάτων της στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια και την ίδρυση έως και 30 νέων καταστημάτων μέσω franchise, ενώ σήμερα διαθέτει 15 καταστήματα στο νησί (τα 3 με franchise). Έχει ήδη παρουσία σε διάφορα νησιά του Αιγαίου (Πάρος, η Μήλος, η Χίος, η Κάλυμνος κ.ά.), αλλά και στο Ιόνιο (Κέρκυρα, Κεφαλονιά).
Η METRO ΑΕΒΕ, με την αλυσίδα My Market, έχει σήμερα περιορισμένη παρουσία στα νησιά, ενώ στα σχέδιά της εντάσσεται και η έναρξη λειτουργίας καταστήματος My Market στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την προοπτική δημιουργίας κι ενός νέου ιδιόκτητου καταστήματος στην ίδια περιοχή. Ο τουριστικός τζίρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη του δικτύου Cash and Carry, στον τομέα του οποίου η METRO διατηρεί ηγετικό μερίδιο.
Η Lidl Ελλάς επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στη νησιωτική Ελλάδα. Η προσοχή της έχει επικεντρωθεί στην Κρήτη, διαθέτοντας ήδη 16 καταστήματα, ενώ εξετάζονται ευκαιρίες για επέκταση και σε επιπλέον περιοχές του νησιού από τις υπάρχουσες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό στην Ελλάδα το 2025 είναι γενικά θετικές, παρά τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την κλιματική αλλαγή, τις γεωπολιτικές συνθήκες ή την παγκόσμια οικονομία.
Αναμένονται αυξήσεις στον αριθμό των τουριστών και στη συνολική τουριστική δαπάνη. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει περίπου 30-32 εκατομμύρια τουρίστες το 2025, με αρκετές περιοχές να καταγράφουν αύξηση της ζήτησης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.