16 Απρ 2025
READING

Το προφίλ ενός δισεκατομμυριούχου: ποιος είναι, πως μοιάζει, πού ζει και τι έχει αυτός που δεν έχουμε εμείς;

15 MIN READ

Το προφίλ ενός δισεκατομμυριούχου: ποιος είναι, πως μοιάζει, πού ζει και τι έχει αυτός που δεν έχουμε εμείς;

Το προφίλ ενός δισεκατομμυριούχου: ποιος είναι, πως μοιάζει, πού ζει και τι έχει αυτός που δεν έχουμε εμείς;

Οι δισεκατομμυριούχοι αποτελούν μια μοναδική, αλλόκοτη για εμάς τους πολλούς της γης, κατηγορία ανθρώπων που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή της οικονομικής -και ίσως διατροφικής- πυραμίδας. Το προφίλ τους δεν είναι μόνο ενδιαφέρον για την περιουσία που διαθέτουν, αλλά και για τις συνήθειες, τις επιλογές και τις στρατηγικές που τους έχουν οδηγήσει στην επιτυχία. Στο βάθος μπορεί να υπάρχει, η διάθεση μας να ανακαλύψουν, τι παραπάνω -εκτός από δισεκατομμύρια- έχουν αυτοί, που δεν έχουμε, ούτε κατά διάνοια εμείς

Γιατί ξεπέρασαν τους 2.700 οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

Σύμφωνα με έρευνες και αναφορές, όπως το Forbes Billionaires List και το Wealth-X Report, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2023, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο ξεπέρασε τους 2.700. Η συνολική τους περιουσία υπολογίζεται σε πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων, ακολουθούμενες από την Κίνα, τη Γερμανία και την Ινδία. Η τεχνολογική επανάσταση, ιδιαίτερα της πληροφορικής και του διαδικτύου, έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη. Εταιρείες όπως η Amazon, η Google, η Facebook και η Tesla έχουν δημιουργήσει περιουσίες δισεκατομμυρίων για τους ιδρυτές τους. Η παγκόσμια οικονομία έχει ανοίξει νέες αγορές και ευκαιρίες για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας την ανάπτυξη των περιουσιών. Η ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών αγορών και των επενδύσεων σε μετοχές, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία έχει δημιουργήσει τεράστιες περιουσίες. Οι δισεκατομμυριούχοι συχνά επενδύουν σε ακριβότατες περιουσίες, όπως μετοχές, ομόλογα και ακίνητα, που αυξάνουν την αξία τους με το χρόνο. Η ικανότητα να βλέπεις ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι βλέπουν μόνο προβλήματα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των δισεκατομμυριούχων. Η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι κλειδιά για την επιτυχία τους. Σε πολλές χώρες, οι φορολογικές πολιτικές ευνοούν τους πλούσιους, επιτρέποντάς τους να συσσωρεύουν περιουσίες χωρίς να πληρώνουν υψηλούς φόρους.

Αυτοδημιούργητοι vs κληρονόμους

Οι δισεκατομμυριούχοι μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες: αυτοδημιούργητοι και κληρονόμοι. Περίπου το 60-70% των δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κληρονομήσει την περιουσία τους. Οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι συνήθως προέρχονται από μεσαία ή χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και έχουν χτίσει την περιουσία τους μέσω επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και στρατηγικών επενδύσεων. Ο Έλον Μασκ για παράδειγμα, είναι ένας από τους πιο γνωστούς αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους και ανάμεσα στα πολλά που έχει πει είναι η θέση του πως «δεν κάνω αυτά που κάνω για να γίνω πλούσιος. Κάνω αυτά που κάνω γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικά». Από την άλλη πλευρά οι κληρονόμοι είναι λιγότεροι σε ποσοστό, αλλά κάποιοι, όπως οι Οικογένεια Γουόλτον της εμβληματικής αλυσίδας των αμερικανικών πολυκαταστημάτων Walmart , έχουν διαχειριστεί κληρονομικές περιουσίες και τις έχουν αναπτύξει ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την κατηγορία, η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Όπως έχει πει ο Γουόρεν Μπάφετ  «η κληρονομιά μου δεν ήταν χρήματα, αλλά η αξία της σκληρής δουλειάς και της ευφυΐας».

Ηλικία και πηγές πλούτου

Είναι ηλικιακά περίπου 50 με 60 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των νεότερων, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που έγινε δισεκατομμυριούχος πριν τα 25 του ή ο Έβαν Σπίγκελ που τα κατάφερε, πριν τα 30. Ο Ζάκερμπεργκ, δε, έχει πει πως «η επιτυχία δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα είσαι επιτυχημένος». Όχι, πως αυτές οι κοινοτοπίες μας βοηθάνε, αλλά, να τις αναφέρουμε ως παρηγοριά, γιατί έχει σημασία τι αντικείμενο εργασιακό αγαπάς ώστε να γίνει πηγή πλούτου. Και οι κύριες πηγές πλούτου των δισεκατομμυριούχων είναι η τεχνολογία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η βιομηχανία, το θέαμα και το να είσαι σταρ στα ΜΜΕ. Η τεχνολογία, ιδιαίτερα, έχει δημιουργήσει το πλήθος των δισεκατομμυριούχων τις τελευταίες δεκαετίες. Για την τελευταία ο Μπιλ Γκέιτς έχει πει πως «είναι απλώς ένα εργαλείο. Σε ό,τι αφορά την παρακίνηση των ανθρώπων, οι δάσκαλοι είναι οι πιο σημαντικοί».

Καταγωγή και εκπαίδευση

Οι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από διάφορες κοινωνικές τάξεις. Πολλοί από αυτούς έχουν σπουδάσει σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Stanford και το Columbia. Οι πιο επιφανείς, μάλιστα, όπως οι Μπιλ Γκέιτς, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Στιβ Τζομπς, Λάρι Έλισον παράτησαν τις σπουδές τους, ακόμα και απ το πρώτο έτος. Κάποιοι, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, δεκαετίες αργότερα, το μετανιώνουν και το δηλώνουν δημόσια. Άλλοι, τονίζουν τη σημασία της μόρφωσης και της εκπαίδευσης, ακόμη και αν τα παράτησαν όπως ο μακαρίτης ο Στιβ Τζομπς, που στους έξι μόλις μήνες σπουδών εγκατέλειψε το Reed College, αλλά είχε δηλώσει πως «αν δεν είχα παρακολουθήσει εκείνο το μάθημα καλλιγραφίας, ο Mac δεν θα είχε ποτέ πολλαπλές γραμματοσειρές». Ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής της Alibaba, πίστευε βαθιά στην αναγκαιότητα της ακαδημαϊκής γνώσης και προσπάθησε να εισέλθει στο πανεπιστήμιο πολλές φορές, πριν τελικά γίνει δεκτός. Αργότερα, εγκατέλειψε μια θέση ως καθηγητής για να ακολουθήσει την επιχειρηματική του πορεία. Για αυτόν η φιλοσοφία της ζωής του είναι πως «αν δεν εγκαταλείψεις, δε μπορεί, θα βρεις έναν τρόπο να τα καταφέρεις». Τέλος, υπάρχουν και οι αμετανόητοι, όπως ο  Ρίτσαρντ Μπράνσον, που εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του και που υπογραμμίζει πως «η ζωή είναι μια σειρά από μαθήματα. Αν δεν τα μάθεις την πρώτη φορά, θα τα μάθεις αργότερα».

Τα σπίτια και οι τόποι διαμονής τους

Συγκεντρώνονται κυρίως σε μεγάλες πόλεις που προσφέρουν ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και πολυτέλεια, όπως η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, το Σαν Φρανσίσκο, η Μόσχα, το Λονδίνο και το Πεκίνο. Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, με περίπου 8-10%, ενώ το Χονγκ Κονγκ και το Σαν Φρανσίσκο ακολουθούν με 5-7% και 4-6% αντίστοιχα. Για τις διακοπές τους, οι δισεκατομμυριούχοι έχουν σπίτια σε εξαιρετικές τοποθεσίες όπως η Σαντορίνη, το Μόντε Κάρλο, η Σαιντ Μπαρτς, το Άσπεν, η Μπαλί, η Κόστα Σμεράλντα και η Μαϊάμι. Αυτές οι περιοχές προσφέρουν πολυτέλεια, ιδιωτικότητα και μια απόδραση από την καθημερινότητα, με βίλες που συχνά περιλαμβάνουν θέα στη θάλασσα, ιδιωτικές παραλίες και προηγμένη τεχνολογία. Εννοείται πως η μυστικότητα είναι εξασφαλισμένη και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Φυσικά όλοι τους δεν έχουν ένα ή δυο σπίτια αλλά πολύ περισσότερα. Αν και η λέξη σπίτι είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει τις κωμοπόλεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες διαμονής τους. Όλα τους είναι τύπου mansions, με 15 υπνοδωμάτια, 20 μπάνια, κάνα κινηματογράφο, που φιλοξενεί και θεατρικές παραστάσεις ή υπερθεάματα όπερας. Ένα τέτοιο, για παράδειγμα, έχει στο δικό του σπίτι Μπιλ Γκέιτς, το όποιο ονομάζεται Xanadu 2.0, όπως το τεράστιο σπίτι από την ταινία του Ορσον Ουέλς, Πολίτης Κέιν. Μάλιστα η θεατρική του αυτή αίθουσα, έχει τέτοια τεχνολογία, που μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει τα συναισθήματα και τις σωματικές λειτουργίες των επισκεπτών. Ο επικεφαλής της OpenAI, ο Σαμ Άλτμαν πάλι έχει φτιάξει σπίτια – καταφύγια όπου αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες τροφίμων και νερού, έχουν αυτόνομες πηγές ενέργειας, προηγμένα συστήματα ασφαλείας, ιατρικές εγκαταστάσεις, αυτάρκεια και είναι εξοπλισμένα με προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών συστημάτων επικοινωνίας και υπολογιστών, που μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και αν το διαδίκτυο καταρρεύσει. Ο Σαμ Άλτμαν έχει εκφράσει ανησυχίες για τις υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κλιματικές αλλαγές και οι πυρηνικοί πόλεμοι. Τα καταφύγια του είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προστασία της ανθρωπότητας και την εξασφάλιση της συνέχειας της πολιτισμικής και τεχνολογικής προόδου και μάλλον νομίζει πως είναι κάτι σαν Νώε και φτιάχνει τις κιβωτούς του, διότι δηλώνει πως: «Δεν θέλω να είμαι απαραίτητα ο εαυτός μου που θα επιβιώσει. Απλώς θέλω να υπάρχει κάποιος που θα συνεχίσει την ανθρωπότητα και την τεχνολογία μας».

Αυτοκίνητα, σκάφη, ιδιωτικά αεροσκάφη

Οι δισεκατομμυριούχοι οδηγούν συνήθως αυτοκίνητα υψηλής πολυτέλειας και τεχνολογίας, όπως Tesla, Rolls-Royce, Bugatti, Lamborghini και Ferrari. Πολλοί προτιμούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως η Tesla Model S ή η Porsche Taycan, λόγω της καινοτομίας και της φιλοπεριβαλλοντικής τους προσέγγισης. Οδηγούν για ψυχαγωγία, μιας και συνήθως έχουν προσωπικούς οδηγούς ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες μετάβασης υψηλών προδιαγραφών. Εννοείται πως διαθέτουν γιοτ, που μπορεί να κοστίζουν από δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με γνωστά παραδείγματα όπως το “Eclipse” του Αμπράμοβιτς, που η αξία του εκτιμάται περίπου στα 600 εκατομμύρια δολάρια και διαθέτει εκτός των άλλων 24 σουίτες, δύο ελικοδρόμια, υποβρύχιο για αναψυχή και σύστημα άμυνας κατά πυραύλων. Θρυλικό είναι βέβαια και το γιγάντιο, με 156 μέτρα μήκος “Dilbar” του Αλίσερ Ουσμάνωφ, που εκτιμάται σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, με ετήσια λειτουργικά έξοδα να φτάνουν τα 50-60 εκατομμύρια δολάρια. Το “Dilbar” περιλαμβάνει τα αναγκαία όπως δύο ελικοδρόμια, μεγάλο γυμναστήριο, κανονικό κινηματογράφο, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες πισίνες, που έχουν εγκατασταθεί, ποτέ σε γιοτ! Σχεδόν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμους έχουν ιδιωτικά αεροσκάφη, όπως το Gulfstream G650 ή το Boeing Business Jet, που κοστίζουν από 50 έως 500 εκατομμύρια δολάρια, προσφέροντας πολυτέλεια, ταχύτητα και ιδιωτικότητα. Αυτά τα μέσα μεταφοράς δεν είναι μόνο σύμβολα status, αλλά και πρακτικά εργαλεία για γρήγορες και άνετες μετακινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιδεολογίες, απόψεις, φιλοσοφίες, κοσμοθεωρίες

Έχουν ποικίλες ιδεολογίες, απόψεις και φιλοσοφίες που συχνά επηρεάζουν τις επιλογές τους στη ζωή και στις επιχειρήσεις τους. Πολλοί, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, υποστηρίζουν τη φιλανθρωπία και έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν μεγάλα μέρη της περιουσίας τους για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Άλλοι, όπως ο Έλον Μασκ, επικεντρώνονται στην καινοτομία και την εξερεύνηση, με στόχο την προώθηση της ανθρωπότητας προς το μέλλον, είτε μέσω της ηλεκτροκίνησης είτε της διαστημικής εξερεύνησης. Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά και την επιχειρηματική ελευθερία, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ενώ άλλοι, όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ, εστιάζουν στην προσωπική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των ατόμων.

Έρωτες, γάμοι, διαζύγια, παιδιά

Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν ποικίλες προσωπικές ιστορίες όσον αφορά τις σχέσεις και τις οικογένειές τους. Περίπου 70-80% των δισεκατομμυριούχων είναι παντρεμένοι, ενώ πολλοί έχουν περάσει από διαζύγια, με κάποιοι να έχουν χωρίσει 2-3 φορές. Ο μέσος όρος παιδιών ανά δισεκατομμυριούχο κυμαίνεται μεταξύ 2-3, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως ο Έλον Μασκ που έχει 14!  Οι γυναίκες τους συχνά προέρχονται από επιφανείς οικογένειες, έχουν ακαδημαϊκά προσόντα ή είναι επιτυχημένες επαγγελματίες, με πολλές να διαθέτουν κομψότητα και επιρροή. Μερικοί δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Τζεφ Μπέζος, έχουν δηλώσει δημοσίως ερωτευμένοι με τις νέες τους συντρόφους, δημιουργώντας εντυπωσιακές ιστορίες αγάπης. Η πιο γνωστή ίσως είναι αυτή του Μπιλ Γκέιτς και της Μελίντα Γκέιτς, που παρόλο που τελικά χώρισαν, είχαν μια μακροχρόνια και δημόσια σχέση γεμάτη συνεργασία και φιλανθρωπία. Άλλες σημαντικές ιστορίες αγάπης περιλαμβάνουν τον Γουόρεν Μπάφετ και τη Άστριντ Μενκς, που παρέμειναν μαζί για δεκαετίες, και τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, του οποίου η σχέση με τη Τζόαν Τέμπλμαν κράτησε πάνω από 40 χρόνια.

Οι διακοπές

Οι δισεκατομμυριούχοι πηγαίνουν διακοπές, αλλά οι εμπειρίες τους σπάνια μοιάζουν με αυτές των κοινών θνητών. Προτιμούν εξαιρετικές τοποθεσίες όπως ιδιωτικά νησιά στη Σαιντ Μπαρτς, πολυτελείς βίλες στη Σαντορίνη, ή ακόμα και διαστημικά ταξίδια, όπως ο Τζεφ Μπέζος. Οι διακοπές τους συχνά περιλαμβάνουν ιδιωτικά γιοτ, ελικόπτερα και προσωπικούς σεφ, με έμφαση στην απόλυτη ιδιωτικότητα και πολυτέλεια. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν χαλάρωση, οι δισεκατομμυριούχοι ψάχνουν για μοναδικές εμπειρίες, όπως σαφάρι στην Αφρική ή καταδύσεις σε εξωτικά νησιά, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Εμμονές και φοβίες

Πολλοί δισεκατομμυριούχοι έχουν εμμονές και φοβίες, εγωκεντρικού χαρακτήρα, που συχνά σχετίζονται με την επιτυχία τους. Ο Έλον Μασκ είναι γνωστός για την εμμονή του με την τελειότητα και την καινοτομία, ενώ έχει μιλήσει ανοιχτά για την αγχώδη του διαταραχή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της έντονης πίεσης και των υψηλών προσδοκιών που του επιβάλλονται.  Ένας πρώην συνεργάτης του έχει πει: «Ο Έλον δεν δέχεται το «όχι». Αν πεις ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, θα βρει, οπωσδήποτε έναν τρόπο να το κάνει». Ο Γουόρεν Μπάφετ, από την άλλη πλευρά, έχει μια φοβία για την υπερβολική οικονομική ανισότητα. Έχει πει: «Υπάρχει ένας πόλεμος τάξεων, και η δική μου τάξη κερδίζει.»

Πλαστικές επεμβάσεις και εικόνα

Η εικόνα είναι σημαντική για αυτούς και οι αλλαγές της, τεράστιες ειδικά σε εκείνους της τεχνολογίας, οι οποίοι ξεκίνησαν ως νέοι αγύμναστοι, αδύνατοι, με αραιά μαλλιά και γυαλιά με μεγάλους φακούς για φτάσουν εκεί, γύρω στα 50 με 60 να δείχνουν 25, κορμάρες και με μαλλιά, μπουκλάκια! Φυσικά και καταφεύγουν στις πλαστικές επεμβάσεις, καθώς και σε όλα τα ιατρικά ενέσιμα σκευάσματα που εξασφαλίζουν την εξαφάνιση των ρυτίδων, τη καλή γραμμή αδρού σαγονιού και την απάλυνση στις σακούλες κάτω από τα μάτια, για να διατηρήσουν μια νεανική εμφάνιση. Κανείς τους δεν το παραδέχεται, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ που έχει δηλώσει πως «ναι, έχω κάνει κάποιες μικρές επεμβάσεις για να δείχνω καλύτερα. Γιατί όχι; Αν μπορείς να δείχνεις καλύτερα, γιατί να μην το κάνεις;»

Ντύσιμο

Οι αυτοδημιούργητοι κολοσσοί της τεχνολογίας ντύνονται απλά, σχεδόν το ίδιο κάθε μέρα και σταθερά, ώστε να έχουν μια λιγότερη επιλογή και να ασχολούνται με τις σημαντικές αποφάσεις της ζωή και της δουλειάς τους. Έτσι, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι γνωστός για τα ίδια γκρι t-shirts και τα φούτερ του και ο Στιβ Τζομπς, ξεχώριζε με το εμβληματικό, όμοιο του στιλ του ίδιους σχεδίου μαύρης μπλούζας ζιβάγκο που του είχε σχεδιάσει ο Ισέι Μιγιάκε, τα σκούρο μπλε τζιν και τα αθλητικά παπούτσια New Balance. Οι γόνοι των σπουδαίων οικογενειών, οι κληρονόμοι, όπως ο Τζέικομπ Ρότσιλντ, για παράδειγμα, προτιμούν την κλασική και κομψή εμφάνιση, τα κοστούμια υψηλής ραπτικής και τις γραβάτες, που τονίζουν την παραδοσιακή τους αριστοκρατική καταγωγή. Εννοείται πως ο Μπερνάρ Αρνό προτιμά τους σχεδιαστές υψηλής ραπτικής των δικών του εταιρειών, όπως της Louis Vuitton και η της Dior. Οι περισσότεροι, δεν αποκλίνουν ποτέ από το κλασικό κοστούμι και τη γραβάτα, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, που συχνά φοράει δημιουργίες του οίκου Brooks Brothers, ενισχύοντας την εικόνα του ως παραδοσιακού και αξιόπιστου επενδυτή. Οι γυναίκες δισεκατομμυριούχες, όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ και η Σέριλ Σάντμπεργκ,  προτιμούν κομψά και επαγγελματικά ρούχα, κυρίως ταγιέρ και κοστούμια, που ταιριάζουν με την εικόνα τους ως ηγέτιδες και επιχειρηματίες.

Γυναίκες Δισεκατομμυριούχες

Οι γυναίκες δισεκατομμυριούχες έχουν τις δικές τους συνήθειες και έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής, που συχνά διαφέρει από αυτόν των ανδρών. Πολλές από αυτές, όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ και η Σέριλ Σάντμπεργκ, έχουν χτίσει την περιουσία τους μέσω επιχειρηματικότητας και ηγετικών ρόλων, δείχνοντας ότι η επιτυχία δεν έχει φύλο. Η Όπρα Γουίνφρεϊ, για παράδειγμα, είναι γνωστή για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών, έχοντας δημιουργήσει σχολεία και προγράμματα υποστήριξης σε όλο τον κόσμο. Η Σέριλ Σάντμπεργκ, από την άλλη πλευρά, έχει γίνει σύμβολο της γυναικείας ηγεσίας στην τεχνολογία, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να «καθίσουν στο τραπέζι» και να διεκδικήσουν την ισότητά τους. Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες δισεκατομμυριούχες τείνουν να είναι πιο ενεργές στη φιλανθρωπία, συχνά επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους σε θέματα όπως η εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων και η υγεία. Η Μελίντα Γκέιτς, για παράδειγμα, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της περιουσίας της στην καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, πολλές γυναίκες δισεκατομμυριούχες, όπως η Ριάννα, έχουν χρησιμοποιήσει την επιτυχία τους για να προωθήσουν κοινωνικές αλλαγές, όπως η υποστήριξη της εκπαίδευσης και η βελτίωση των συνθηκών ζωής σε αναπτυσσόμενες χώρες.  Ο τρόπος ζωής τους συχνά περιλαμβάνει μια ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία. Πολλές, όπως η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν πριν φτάσουν στην κορυφή, ενθαρρύνοντας άλλες γυναίκες να μην τα παρατάνε. Η Ρόουλινγκ, για παράδειγμα, έγραψε τον πρώτο τόμο του Χάρι Πότερ, ενώ ήταν μονογονεϊκή μητέρα με οικονομικές δυσκολίες, και σήμερα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς στον κόσμο.

Άραγε συμπαθεί η ανθρωπότητα τους δισεκατομμυριούχους

Η άποψη της ανθρωπότητας για τους δισεκατομμυριούχους είναι διττή. Από τη μια πλευρά, υπάρχουν αυτοί που τους θαυμάζουν για την επιτυχία τους, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία τους ή για τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες. Η επιτυχία τους συχνά, γινεται αντικείμενο ανάλυσης – καλή ώρα- ή  εμπνέει άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Κυρίως, όμως, οι άνθρωποι τους κρίνουν για την ανισότητα, που δημιουργεί η συγκέντρωση τόσου πλούτου στα χέρια λίγων. Το ότι αυτοί οι 2.700 αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά κατέχουν περίπου 10-12% του παγκόσμιου πλούτου, με την συνολική τους περιουσία να εκτιμάται σε περισσότερο από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, θεωρείται ως μεγάλο άδικο και ανήθικη πραγματικότητα, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι πιο δημοφιλείς και ο πλέον αντιπαθής

Οι δισεκατομμυριούχοι συχνά κατηγορούνται για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των φυσικών πόρων. Το  60-70% των ανθρώπων σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία πιστεύουν ότι ο πλούτος συχνά αποκτάται με ανήθικους τρόπους, όπως εκμετάλλευση ή διαφθορά. Οι πιο δημοφιλείς δισεκατομμυριούχοι με διαφορά είναι οι Μπιλ Γκέιτς και Όπρα Γουίνφρεϊ, με το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο ο πρώτος και την ισχυρή της τηλεοπτική περσόνα, η δεύτερη με θετικές αποτιμήσεις να κυμαίνονται στα 60-70%. Ο πιο αντιδημοφιλής είναι ο Τζεφ Μπέζος, που έχει κατηγορηθεί πως στην Amazon επιτρέπει κακές συνθήκες εργασίας, χαμηλούς μισθούς και υπερωρίες χωρίς ανταποδοτική αμοιβή. Ακόμη έχει επικριθεί για την αποφυγή φόρων, χρησιμοποιώντας νομικά κενά για να ελαχιστοποιήσει τις οφειλές της γιγαντιαίας Amazon. Ο Μπέζος έχει δεχτεί κριτική για την πολυτέλεια και την επιδεικτικότητά του, ειδικά, όταν αντιμετώπιζε κατηγορίες για την αντιμετώπιση εργαζομένων του. Το τελευταίο διάστημα ο Μπέζος έχει προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα του μέσω φιλανθρωπικών δωρεών και πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν δείχνει να το καταφέρνει.

Και ενώ φυσικά απάντηση δεν υπάρχει στο χιουμοράκι, τι έχουν αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι και δεν έχουμε εμείς, θα καταφύγουμε στο απόφθεγμα του Ρωμαίου Στωικού φιλόσοφου, πολιτικού και συγγραφέα Σενέκα που έλεγε πως «η μεγάλη επιτυχία είναι η συνάντηση της προετοιμασίας με την ευκαιρία». Και για τα ηθικά ερωτήματα της συγκέντρωση τόσου πλούτου στα χέρια τόσο λίγων θα αναζητήσουμε τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι που έλεγε πως «κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να έχει τόσο πλούτο, ενώ άλλοι ζουν στη φτώχεια. Είναι ηθικά απαράδεκτο». Ίσως, αυτό, μα μπορεί και όχι!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.