Ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών με δημόσια δαπάνη 150 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» υπογράφηκε και αναμένεται η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σύντομα.
Ο στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό θερμοκηπίων, ώστε να βελτιωθεί η καλλιέργεια κηπευτικών και να προωθηθούν καλλιεργητικές πρακτικές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση των εισροών.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και από νομικά πρόσωπα και συνεταιριστικά σχήματα του αγροτικού τομέα. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα, ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί στις Περιφέρειες της χώρας.
Το ελάχιστο ποσό δημόσιας δαπάνης για τις αιτήσεις είναι 30.000 ευρώ, με ανώτατο όριο για το συνολικό προϋπολογισμό κάθε επενδυτικού σχεδίου να φτάνει τα 1 εκατ. ευρώ.
Η ένταση στήριξης για επιλέξιμες δαπάνες κυμαίνεται από 50% έως 60%, ανάλογα με τη φύση των δαπανών. Υπάρχουν επιπλέον προσαυξήσεις για συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους ή η Θεσσαλία, ενώ οι γεωργοί νεαρής ηλικίας δικαιούνται επιπλέον αύξηση της στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, με ανώτατο όριο το 70%.
Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό των θερμοκηπίων στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη έκταση θερμοκηπίων στην Ευρώπη, κυρίως λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών και της μεγάλης ζήτησης για φρέσκα προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μια μικρότερη συνολική γεωργική έκταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία και η Ολλανδία ακολουθούν την Ελλάδα σε όγκο θερμοκηπίων, με την Ισπανία να είναι μεγάλος παραγωγός θερμοκηπιακών προϊόντων, ειδικά στην περιοχή της Αλμερίας. Ωστόσο, η Ελλάδα ξεχωρίζει για τη μεγάλη αναλογία θερμοκηπίων σε σχέση με τη συνολική γεωργική παραγωγή.
Σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ: Παρόλο που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θερμοκηπίων σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν μεγαλύτερη παραγωγή λόγω του μεγαλύτερου αριθμού θερμοκηπίων και πιο οργανωμένων υποδομών στον τομέα της θερμοκηπιακής γεωργίας.
Η γεωργία σε θερμοκήπια επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί υψηλή παραγωγή λαχανικών και φρούτων, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, και να ανταγωνίζεται σε διεθνείς αγορές, κυρίως για εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.