Η Μαίρη Χατζάκου θεωρείται και είναι δικαίως η γυναίκα που αναμόρφωσε τη ΜΕΒΓΑΛ, αναλαμβάνοντας να την καθοδηγήσει στα επόμενα βήματα, απομακρύνοντάς την από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια. Η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, Κωνσταντίνου Χατζάκου και πρόεδρος της Μεβγάλ, Μαίρη Χατζάκου, απέσπασε το Βραβείο Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του διαγωνισμού της EY, Έλληνας “Επιχειρηματίας της Χρονιάς” 2023, ως επιβράβευση για τα όσα πέτυχε τα τελευταία χρόνια, αναγεννώντας την επιχείρηση.
Φέτος η ΜΕΒΓΑΛ συμπληρώνει 75 χρόνια διαδρομής, τα οποία γιόρτασε την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε, διοργανώνοντας εκδηλώσεις στις οποίες ήταν καλεσμένοι συνεργάτες αλλά και στελέχη της εταιρείας.
Εγγονή προσφύγων από το Σχολάρι της Ανατολικής Ρωμυλίας
H Mαίρη Χατζάκου, είναι εγγονή προσφύγων από το Σχολάρι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1919 μετά το διωγμό που υπέστησαν μαζί με άλλους Έλληνες και οι οικείοι της. Από την εποχή που ο παππούς της και ο πατέρας της Κωνσταντίνος Χατζάκος, μοίραζαν γάλα που συνέλεγαν από τα περίχωρα της πόλης με ένα γαϊδουράκι, πέρασαν αρκετά χρόνια. Η γιαγιά της μάλιστα, έφτιαχνε γιαούρτι και ρυζόγαλο στο υπόγειο του πατρικού σπιτιού. Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της γαλακτοοινομαγειρίο, στο οποίο πουλούσε τα προϊόντα της, αποτελώντας την πρώτη επίσημη επιχειρηματική προσπάθεια της οικογένειας.
Σε ηλικία 25 ετών, το 1950, ο πατέρας της μαζί με τον ξάδελφό του, Χρήστο Χατζηθεοδώρου, ίδρυσαν τη ΜΕΒΓΑΛ, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Χατζάκος μάλιστα, όταν τον ρωτούσαν «τι είναι για σένα το γάλα;», συνήθιζε να απαντάει: «μέσα στις φλέβες μου κυλάει γάλα».
Η Μαίρη Χατζάκου έζησε τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, αλλά και την αποχώρηση του πατέρα της, Κωνσταντίνου, το 1998 για λόγους υγείας. Γνώρισε την αντιπαράθεση μεταξύ των μετόχων στους κόλπους της εταιρείας μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της. Ταυτόχρονα έζησε και την κρίση που πέρασε η γαλακτοβιομηχανία, η οποία αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, λαμβάνοντας την απόφαση να επιστρέψει στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της επιχείρησης το 2016 και συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ από κοινού με τη ΔΕΛΤΑ. Σημειώνεται ότι μετά από το μακροχρόνιο ενδιαφέρον και δικαστικές περιπέτειες, η ΔΕΛΤΑ κατάφερε να επιτύχει την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού αποκτώντας ποσοστό 43,18% στην εταιρεία, όσο ακριβώς είναι και το ποσοστό της οικογένειας Χατζάκου.
Πλέον, εποχή που η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, πάλευε με τους πιστωτές της, είχε ενεχυριάσει το σήμα της στην Bartons και ταλανιζόταν από εσωτερικές έριδες μεταξύ των μετόχων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Φέτος συμπληρώνει τα 75 χρόνια λειτουργίας, έχοντας αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες και ανατρεπτικά γεγονότα που προηγήθηκαν. Θυμίζουμε ότι το 2015 η ΜΕΒΓΑΛ υπό τη διοίκηση τότε προέδρου, Πέτρου Παπαδάκη –συνταξιούχου στρατιωτικού γιατρού– είχε εκχωρήσει τα εμπορικά σήματα της ΜΕΒΓΑΛ στο fund της Bartons, η οποία εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν ως εν δυνάμει επενδυτής στην προβληματική τότε ΜΕΒΓΑΛ. Τα σήματα της εταιρείας είχαν δοθεί ως εγγύηση στη Bartons, από την οποία η εταιρεία είχε λάβει δάνειο βάσει σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2015 και μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 3,17 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2016 η σημερινή πρόεδρος και βασική μέτοχος της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου, ανέλαβε μετά από κάλεσμα του σωματείου των εργαζομένων και πάλι τον έλεγχο της εταιρείας. Έως το 2021 πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αναχρηματοδότηση δανεισμού, ενώ ο Πέτρος Παπαδάκης αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ.
Αποπληρώνοντας τα οφέλη του παρελθόντος, η ΜΕΒΓΑΛ έως και το 2024 δεν αποδίδει μερίσματα στους μετόχους αν και κερδοφόρα τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κέρδη της διατίθενται για την απόσβεση συσσωρευμένων ζημιών του παρελθόντος. Από το 2025 και ύστερα τα πράγματα αλλάζουν και η εταιρεία επανέρχεται σε καθεστώς ομαλότητας. Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Μαίρη Χατζάκου διατηρεί το 64,8% των μετοχών, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 21,5% και η οικογένεια Συμεωνίδη το 13,7%.
Με τζίρο στο κατώφλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ
To 2024 η ΜΕΒΓΑΛ άγγιξε τα 195 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο από 183 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και φέτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά το EBITDA το 2024 ανήλθε σε περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ από 15,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2023.
Σημαντική είναι η επένδυση που πραγματοποιεί η εταιρεία στο γιαούρτι, με νέα γραμμή παραγωγής για την αύξηση της δυναμικότητάς της. Αρχική σκέψη των μετόχων της εταιρείας ήταν να δημιουργήσουν νέο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού, ωστόσο η απόφαση οδηγήθηκε στην εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2025.
H ΜΕΒΓΑΛ εκτός των άλλων επενδύει στο γάλα υψηλής παστερίωσης, με δαπάνη 6 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής της στο συγκεκριμένο προϊόν, ενώ δημιούργησε και μία γραμμή για γάλα υπερυψηλής παστερίωσης (UHT). Ήδη η γαλακτοβιομηχανία από τον Μάρτιο του 2024 έθεσε σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο για την παραγωγή φέτας, μία επένδυση συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα, αναπτυσσόμενη με σημαντικό ποσό των πωλήσεών της να προέρχεται από εξαγωγές.
Διατηρώντας πλέον τη σοφία και την εμπειρία της διαδρομής, η εταιρεία σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα αποτελώντας μία από τις ισχυρότερες γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με ισχυρο αποτύπωμα και στις εξαγωγές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.