16 Απρ 2025
READING

Πως η φούσκα των σπορ θα σκάσει στα χέρια των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών τους

5 MIN READ

Πως η φούσκα των σπορ θα σκάσει στα χέρια των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών τους

Πως η φούσκα των σπορ θα σκάσει στα χέρια των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών τους

Ο κόσμος του αθλητισμού έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε μια γιγαντιαία βιομηχανία, με οικονομικές ροές που ξεπερνούν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ομάδες, οι διοργανώσεις και οι αθλητές έχουν γίνει εμπορικές μάρκες, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες έχουν μετατρέψει τα σπορ σε ένα παιχνίδι εξουσίας και κέρδους. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η φούσκα μπορεί να είναι έτοιμη να σκάσει, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα.

Δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες ομάδων πληρώνουν ακριβά

Στον κόσμο των σπορ, οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες έχουν μετατρέψει τις ομάδες τους σε σύμβολα status και επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, ο Στιβ Μπάλμερ, πρώην CEO της Microsoft, αγόρασε τους Los Angeles Clippers (NBA) το 2014 για 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ρεκόρ για την εποχή. Σήμερα, η ομάδα εκτιμάται σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τοντ Μπόιλι, συνιδιοκτήτης της Chelsea FC (Premier League), πλήρωσε 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ η ομάδα του, παρά τα τεράστια έξοδα, συμπεριλαμβανομένων μεταγραφών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μία σεζόν, αντιμετωπίζει ακόμη οικονομικές προκλήσεις. Ο Σεΐχ Μανσούρ, ιδιοκτήτης της Manchester City, έχει επενδύσει δισεκατομμύρια από το 2008, μεταμορφώνοντας την ομάδα σε μια παγκόσμια δύναμη, με εκτιμώμενη αξία πάνω από 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτές οι επενδύσεις δεν είναι χωρίς ρίσκο. Όπως είπε ο Μαρκ Κιούμπαν, ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks (NBA), «Η αγορά μιας ομάδας δεν είναι για το κέρδος, είναι για την πάθος. Αλλά αν δεν τη διαχειριστείς σωστά, μπορεί να γίνει η πιο ακριβή απογοήτευση της ζωής σου».

Η Ανοδική Πορεία της Αθλητικής Βιομηχανίας

Η αθλητική βιομηχανία έχει γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers ή PwC, η παγκόσμια αθλητική αγορά αναμένεται να φτάσει τα 826 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Οι τηλεοπτικές συμφωνίες, οι χορηγίες και οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν δημιουργήσει μια χρυσή εποχή για τους ιδιοκτήτες ομάδων. Για παράδειγμα, η NFL στις ΗΠΑ έχει συμβάσεις ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν είναι απεριόριστη. Οι φίλαθλοι, οι πραγματικοί υποστηρικτές του αθλητισμού, αρχίζουν να δείχνουν σημάδια κούρασης. Τα εισιτήρια γίνονται όλο και πιο ακριβά, οι συνδρομές στις πλατφόρμες streaming αυξάνονται συνεχώς, και οι αθλητές ζητούν όλο και μεγαλύτερους μισθούς. Σε μια εποχή που η οικονομική ανισότητα διευρύνεται, η προσβασιμότητα στο αθλητικό περιεχόμενο γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τον μέσο φίλαθλο.

Η Φούσκα και τα Σημάδια της

Η φούσκα στον αθλητικό χώρο δεν είναι διαφορετική από αυτές που έχουμε αναδυθεί, μελετηθεί και αναλυθεί σε άλλες βιομηχανίες. Όπως είπε ο διάσημος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, «Μόνο όταν η παλίρροια υποχωρήσει, μαθαίνεις ποιος κολυμπάει γυμνός».  Και στον αθλητικό χώρο, η παλίρροια μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Η Super League στο ποδόσφαιρο, που προτάθηκε το 2021, προκάλεσε τεράστια αντίδραση από τους φιλάθλους και τις ομοσπονδίες, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να υποχωρήσουν. Η πρόταση αυτή αποκάλυψε πόσο αποσυνδεδεμένοι είναι μερικοί ιδιοκτήτες από την πραγματικότητα των φιλάθλων. Όπως είπε ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ , «Οι φίλαθλοι δεν είναι πελάτες, είναι η ψυχή του ποδοσφαίρου». Επιπλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 έδειξαν πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η αθλητική βιομηχανία. Πολλές ομάδες αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ οι τηλεοπτικές συμφωνίες αναγκάστηκαν να επαναδιαπραγματευτούν. Η πανδημία ήταν μια προειδοποίηση ότι η αθλητική βιομηχανία δεν είναι απρόσβλητη.

Μια νέα εποχή για τον αθλητισμό: eSports

Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες μπορεί να έχουν χτίσει αυτοκρατορίες, αλλά το μέλλον μπορεί να μην είναι τόσο λαμπερό όσο φαίνεται. Καταρχήν, σημαντική είναι η ανάπτυξη των eSports στις ανάγκες των φιλάθλων. Τα eSports, δηλαδή, τα ηλεκτρονικά σπορ αναφέρονται σε οργανωμένους διαγωνισμούς βιντεοπαιχνιδιών, όπου παίκτες ή ομάδες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, συνήθως σε επαγγελματικό ή ημιεπαγγελματικό επίπεδο. Αυτοί οι διαγωνισμοί μπορεί να διεξάγονται σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο και συχνά περιλαμβάνουν μεγάλα χρηματικά έπαθλα, τηλεοπτικές μεταδόσεις και ζωντανές εκδηλώσεις με χιλιάδες θεατές. Το 2023, τα έσοδα της βιομηχανίας των eSports,  εκτιμήθηκαν σε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με προβλέψεις να φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2025. Οι πηγές εσόδων περιλαμβάνουν χορηγίες, τηλεοπτικές συμφωνίες, εισιτήρια για εκδηλώσεις, merchandising και streaming, από πλατφόρμες όπως το Twitch ή το YouTube. Τα eSports έχουν, ήδη, μια τεράστια παγκόσμια κοινότητα, με εκατομμύρια νέους θεατές σε ηλικίες από 18 έως 35,  να παρακολουθούν ζωντανά streams και εκδηλώσεις. Οι νεαρές ηλικίες των παθιασμένων θεατών, βέβαια, κάνουν τα eSports πολύ ελκυστικά για διαφημιστές και επενδυτές. Τη παγκόσμια προσοχή, πάντως τράβηξε το είδος, εντυπωσιάζοντας, όταν, το 2021, η διοργάνωση The Internationalγια το Dota 2 είχε συνολικό έπαθλο 40 εκατομμύρια δολάρια, με τους νικητές να λαμβάνουν πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια.

Ατομικά αθλήματα και ψηφιακός ανταγωνισμός

Και άλλοι όμως τομείς που αναδεικνύονται αντιστρατεύονται την αθλητική βιομηχανία των μεγάλων ομάδων. Σημαντική, για παράδειγμα, είναι η αύξηση της δημοτικότητας των ατομικών αθλημάτων. Οι νεαρές ηλικίες προτιμούν, λοιπόν, τα ατομικά αθλήματα, που μπορούν να εξασκούν μόνοι τους ή με λίγους φίλους, χωρίς να εξαρτώνται από ομάδες ή διοργανώσεις. Αυτό τους δίνει ευελιξία και τον έλεγχο του χρόνου τους. Οι πλατφόρμες όπως το Strava για ποδηλασία και τρέξιμο ή τα fitness apps επιτρέπουν στους χρήστες να καταγράφουν τις επιδόσεις τους, να τις μοιράζονται και να ανταγωνίζονται ψηφιακά με άλλους. Όλη αυτή η αλλαγή στις συνήθειες των νέων γενεών απειλούν να διαλύσουν το παραδοσιακό μοντέλο. Οι νέοι φίλαθλοι δεν θέλουν απλώς να βλέπουν αγώνες, αλλά θέλουν να συμμετέχουν, να αλληλοεπιδρούν και να ζουν μια εμπειρία. Όπως είπε ο Λε Μπρον Τζέιμς, «Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο για τους παίκτες, είναι για όλους».  Αυτή η φιλοσοφία μπορεί να είναι το κλειδί για το μέλλον. Οι ομάδες και οι διοργανώσεις που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν σε αυτή την νέα πραγματικότητα θα επιβιώσουν, ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να βρεθούν στην άλλη πλευρά της ιστορίας.

Οι φίλαθλοι είναι το νόημα

Η φούσκα των σπορ, όχι, μπορεί να μην έχει σκάσει ακόμη, αλλά τα σημάδια είναι εμφανή. Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους και να επιστρέψουν στις ρίζες του αθλητισμού: τους φιλάθλους. Όπως είπε ο θρυλικός προπονητής Βινς Λομπάρντι, «ο αθλητισμός δεν είναι κάτι που κάνεις, είναι κάτι που ζεις». Και αυτή η φιλοσοφία μπορεί να είναι η μόνη που θα σώσει τον αθλητικό κόσμο από την κατάρρευση.

Γιατί, ο αθλητισμός ανήκει στους φιλάθλους, και όσο οι ιδιοκτήτες το θυμούνται αυτό, τόσο πιο δυνατή θα παραμείνει η μαγεία του παιχνιδιού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.