Το τένις είναι ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα αθλήματα παγκοσμίως, διατηρώντας ένα υψηλό πρεστίζ και έχοντας καθιερωθεί ως ένα άθλημα που προσελκύει υψηλής κλάσης χορηγούς και κοινό. Εταιρείες όπως η Rolex, η Emirates και η Polo Ralph Lauren συνεργάζονται συστηματικά με την παγκόσμια ομοσπονδία τένις (International Tennis Federation, ITF) και αποτελούν παραδοσιακούς σπόνσορες των πιο δημοφιλών τουρνουά του αθλήματος.
Τα τέσσερα Grand Slams – το Australian Open, το Roland Garros, το Wimbledon και το US Open – αποτελούν τα τέσσερα «main events» στο τένις και είναι οι διοργανώσεις που προσελκύουν τους περισσότερους θεατές, δημιουργώντας παράλληλα τα υψηλότερα έσοδα. Τα συγκεκριμένα τουρνουά δεν είναι μόνο υψηλής ποιότητας διοργανώσεις όσον αφορά το αγωνιστικό τους επίπεδο, αλλά αποτελούν και ισχυρά οικονομικά «assets», παράγοντας συνολικά έσοδα που υπερβαίνουν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Ωστόσο, παρόλο που οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές των τουρνουά, αποτελώντας τον κύριο (ή και μοναδικό) πόλο έλξης για χορηγίες και τηλεοπτικά συμβόλαια, λαμβάνουν αρκετά μικρότερο ποσοστό των συνολικών εσόδων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά που υπάρχουν σε κορυφαίες διοργανώσεις άλλων αθλημάτων.
Οικονομική Κατανομή και Έσοδα
Το 2024, τα τέσσερα Grand Slams κατέβαλαν συνολικά περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα, ποσό που δεν ξεπερνάει το 17% του συνολικού τζίρου (1,5 δισεκατομμύριο δολάρια) που παρήγαγαν οι τέσσερις συγκεκριμένες διοργανώσεις.
Το 2025, το Australian Open, το οποίο είναι το μοναδικό Grand Slam που έχει πραγματοποιηθεί την τρέχουσα χρονιά, απένειμε σχεδόν 60 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα, ποσό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς πως το αντίστοιχο τουρνουά της προηγούμενης χρονιάς προσέφερε εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη στην πολιτεία της Βικτώριας της Αυστραλίας, ενισχύοντας την οικονομία της με 533 εκατομμύρια δολάρια, καταλαβαίνει πως το ποσοστό των χρηματικών επάθλων επί των συνολικών εσόδων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.
Σε άλλο παλαιότερο παράδειγμα, το US Open του 2023 διέθεσε 65 εκατομμύρια δολάρια σε έπαθλα για τους αθλητές, τη στιγμή που τα συνολικά έσοδά του ξεπέρασαν τα 514 εκατομμύρια δολάρια – δηλαδή ποσοστό μόλις 12%, το οποίο διατέθηκε στους τενίστες. Γενικότερα, τα χρηματικά έπαθλα κυμαίνονται σε ένα ποσοστό κοντά στο 15% και σε σπάνιες περιπτώσεις θα προσεγγίζουν το 20%.
Φυσικά υπάρχει εξήγηση για αυτό. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Τένις πρέπει κάθε χρόνο να διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του αθλήματος στις νεαρές ηλικίες και σε χώρες που ακόμα το άθλημα δεν είναι γνωστό. Επίσης, πρέπει να χρηματοδοτεί λιγότερο κερδοφόρα τουρνουά, τα οποία δεν έχουν την αίγλη των Grand Slams με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσελκύουν τόσο μεγάλα ποσά από χορηγούς και τηλεοπτικά συμβόλαια. Παράλληλα, υπάρχει μια διαρκής ανάγκη αναβάθμισης των εγκαταστάσεών και των υποδομών, την οποία η ITFπροσπαθεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό. Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε άλλα αθλήματα καλύπτονται ή τουλάχιστον υποστηρίζονται εν μέρει και από τους συλλόγους και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται. Η ατομική φύση του αθλήματος του τένις, όμως, δεν δίνει τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Συνεπώς, το μεγαλύτερο βάρος επωμίζεται η παγκόσμια ομοσπονδία.
Τα Τέσσερα Grand Slams του Τένις
- Australian Open: Η Αφετηρία της Σεζόν
Το Αυστραλιανό Όπεν ανοίγει την αγωνιστική χρονιά κάθε Ιανουάριο και διεξάγεται στο Melbourne Park από το 1988. Αρχικά, το τουρνουά φιλοξενούνταν σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στη Μελβούρνη το 1972. Από το 1988, το τουρνουά διεξάγεται σε σκληρή επιφάνεια (hard court), εγκαταλείποντας την παράδοση του γρασιδιού των προηγούμενων χρόνων.
- Roland Garros: Η Κόκκινη Σκόνη του Παρισιού
Το Γαλλικό Όπεν, το οποίο έχει πάρει το όνομα ενός Γάλλου πιανίστα και ήρωα της αεροπορίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιείται κάθε Μάιο στο Παρίσι, στο Stade Roland Garros. Ιδρύθηκε το 1891 και μέχρι το 1925 ήταν ανοιχτό μόνο σε Γάλλους παίκτες.
Οι εγκαταστάσεις του έχουν εκσυγχρονιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την προσθήκη ανασυρόμενης οροφής στο κεντρικό γήπεδο Philippe Chatrier και τη δημιουργία του νέου γηπέδου Simonne-Mathieu χωρητικότητας 5.000 θέσεων. Το χαρακτηριστικό κόκκινο χώμα του Roland Garros, το οποίο στην πραγματικότητα είναι λευκός ασβεστόλιθος επικαλυμμένος με θρυμματισμένο κόκκινο τούβλο, προσφέρει ένα μοναδικό στιλ παιχνιδιού πάνω στη θρυλική χωμάτινη επιφάνεια (clay court).
- Wimbledon: Το Παραδοσιακό Μεγάλο Ραντεβού
Το Wimbledon, το παλαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1877 και παραμένει το μόνο Grand Slam που εξακολουθεί να διεξάγεται σε γρασίδι (grass court). Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στα γήπεδα του All England Club στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Το Κεντρικό Γήπεδο (Centre Court) φιλοξενεί τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις και, από το 2009, διαθέτει ανασυρόμενη οροφή για να διασφαλίζεται η συνέχεια των αγώνων σε περιπτώσεις βροχής, οι οποίες δεν είναι και σπάνιες στην αγγλική πρωτεύουσα. Το Wimbledon ξεχωρίζει, εκτός των άλλων, και για τις αυστηρές παραδόσεις του, όπως ο λευκός ενδυματολογικός κώδικας των παικτών.
- US Open: Το Δυναμικό Κλείσιμο της Σεζόν
Το Αμερικάνικο Όπεν είναι το τελευταίο Grand Slam της χρονιάς, διεξάγεται στο USTA Billie Jean King National Tennis Center στη Νέα Υόρκη και είναι το μοναδικό τουρνουά που πραγματοποιείται αδιάλειπτα από την ίδρυσή του. Αρχικά, η διοργάνωση φιλοξενούνταν στο Rhode Island, πριν μεταφερθεί στο Flushing Meadows το 1978, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Το Arthur Ashe Stadium, το μεγαλύτερο στάδιο τένις στον κόσμο με χωρητικότητα 23.500 θέσεων, αποτελεί το κεντρικό γήπεδο του US Open, το οποίο αποτελεί το δεύτερο Grand Slam χρονικά που παίζεται σε σκληρή επιφάνεια (hard court).
Τα Grand Slams δεν είναι απλώς κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, αλλά τεράστιες επιχειρηματικές οντότητες με σημαντική οικονομική επιρροή. Κι αν κάποιος δυσκολεύεται να το πιστέψει, μία ματιά σε μερικά μόνο από τα ονόματα των χορηγών των τελευταίων διοργανώσεων μπορεί να τον πείσει:
Australian Open
- Kia
- Rolezx
- Emirates
- ANZ
- Aperol
- Canadian Club
- Dunlop
- Google Pixel
- Infosys
- Louis Vuitton
- Marriott Bonvoy
- Mastercard
- New Balance
- Polo Ralph Lauren
- Tanqueray
- Somersby
- City of Melbourne
Roland Garros
- BNP Paribas
- Emirates
- Lacoste
- Renault
- Rolex
- Infosys
- Perrier
- Wilson
- The Adecco Group
- Lavazza
- Mastercard
- Orange
- Stella Artois
- ISDIN
Wimbledon
- Slazenger
- IBM
- Lanson
- Polo Ralph Lauren
- Evian
- Lavazza
- Jaguar Land Rover
- American Express
- Vodafone
- Babolat
- Barclays
- Stella Artois
- Emirates
- Rolex
US Open
- American Express
- Chase
- Emirates
- P. Morgan
- Cadillac
- Chubb
- Deloitte
- Evian
- IBM
- La Roche Posay
- Polo Ralph Lauren
- Rolex
- Aperol
- Heineken
- Grey Goose
- Lavazza
- Ticket Master
- Tiffany & Co.
- Wilson
- ESPN
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.