Μα, 9,5 δολάρια η δωδεκάδα τα αβγά! Οι ΗΠΑ ζουν -ξανά- τον πληθωρισμό του αβγού! Όταν, σε κανονικές συνθήκες, στα λαϊκά σούπερ μάρκετ, που είναι ακριβά παρ’ όλα αυτά, η δώδεκα των organic αβγών κοστίζει 6 δολάρια και τα άλλα τα -ας τα πούμε- κανονικά, 4,50, η τιμή των απαραίτητων συστατικών για τα αμερικανικά μπρέκφαστ και μπραντς υλικών, έχει εκτοξευτεί! Και οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τα αβγά τους, όσο κι αν κοστίζουν. Μα έλα, που δεν υπάρχουν στα ράφια!
Σε κάποιες περιοχές των τεράστιων μεγαλουπόλων των ΗΠΑ οι πελάτες αγοράζουν με πλαφόν έως δύο καρτέλες τα αβγά τους, κάτι σαν δελτίο, δηλαδή, που μια φορά και έναν καιρό κοροϊδεύαν τα σοβιετικά καθεστώτα, πως καταδίκαζαν τους πολίτες τους σε έλλειψη αγαθών με αυτά. Υπάρχουν, όμως και πολλά σούπερ μαρκετ, που δεν διαθέτουν καθόλου αβγά ή πρέπει να πας πολύ νωρίς το πρωί, για να προλάβεις να βρεις. Το ίδιο που συνέβαινε επί πανδημίας, δηλαδή, στην Αμερική για τα χαρτιά υγείας, όταν ο κόσμος πλακώνονταν στις μπουνιές για δυο ρολά.
Τι φταίει και το αβγό έχει γίνει θέμα μεγάλο συζήτησης και δείκτης για την ευμάρεια των πολιτών; Πρώτα απ όλα είναι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών ή αλλιώς του ιού H5N1, έχει επηρεάσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια κοτόπουλα. Και είναι γνωστό πως όπου εμφανίζεται ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών, σφάζονται υποχρεωτικά όλα τα κοτόπουλα της περιοχής. Η 27χρονη κυβερνητική εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ, Κάρολαϊν Λέβιτ βρέθηκε να εξηγεί στους βετεράνους δημοσιογράφους, που καλύπτουν τα πεπραγμένα του Λευκού Οίκου, την οικονομία του αβγού και φυσικά έριξε όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπάιντεν.
Η προηγουμένη κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την επιδημία των πουλερικών, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν οι μεγάλες ελλείψεις και να σημειωθούν μεγάλες αυξήσεις, με τοπικά πληθωριστικά φαινόμενα, μη αντιμετωπίσιμα. Η 27χρονη εκπρόσωπος Τραμπ, από το πλούσιο Νιου Χαμσάιρ, άφησε να εννοηθεί ότι κακώς σφάζονται τα ζώα και ανεβαίνουν οι τιμές και καλύτερα θα ήτανε να τρώνε οι Αμερικάνοι μολυσμένα είδη, αλλά να χουν κέρδος στα δολάρια τους!
Ο άνθρωπος δεν κολλάει εύκολα την γρίπη των πτηνών και αν του συμβεί τα συμπτώματα είναι ήπια, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις φτάνουν ως την πνευμονία και την πολυοργανική ανεπάρκεια. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται αντιικά κατά της κλασικής γρίπης. Παρ όλα αυτά, μόλις πριν λίγες μέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή ΠΟΥ, έκφρασε επίσημα την ανησυχία του, γιατί διαθέτει επί του παρόντος «περιορισμένες πληροφορίες για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες ή για τα κρούσματα σε ανθρώπους», αφού έχουν σταματήσει οι επαφές, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Θυμίζουμε, πως αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, στον οποίο είχε θυμώσει και κρατάει κακία για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία Covid-19. Η εξάπλωση του ιού H5N1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εκτροφές πουλερικών, τώρα πλήττει τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και ανησυχεί τους ειδικούς, που φοβούνται πως τυχόν μετάλλαξη του ιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πανδημία για τον άνθρωπο. Οι φόβοι αυτοί επιδεινώθηκαν με τη βούληση του Τραμπ να περικόψει τις ομοσπονδιακές δαπάνες, ενώ ειδικοί προειδοποιούσαν ότι οι μειώσεις του προσωπικού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παρακολούθηση της δημόσιας υγείας.
Και ο χρόνος πιέζει και οι Αμερικανοί χρειάζονται τα αβγά τους για να τα φάνε με μπέικον το πρωί, ή σκραμπλ στο μπραντς τους. Τα νέα κοτόπουλα για να φτάσουν να γεννούν ένα αβγό τουλάχιστον την ημέρα, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Και δεν φτάνει η γρίπη των πτηνών, αλλά προστίθεται και η έλλειψη οδηγών φορτηγών στις ΗΠΑ, που τους έχει μαζέψει όλους η Amazon για τις μεταφορές και τις διανομές των παραγγελιών της και όσοι έχουν απομείνει στις υπόλοιπες εταιρείες συνταξιοδοτούνται πια, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος μεταφοράς.
Τα αβγά, οι οικονομολόγοι, τα εμφανίζουν συχνά σαν παράδειγμα αγαθών, που είναι ανελαστικά ως προς τις τιμές. Μια μεγάλη αύξηση της τιμής δεν δημιουργεί παρόμοια μεγάλη μείωση στη ζήτηση και έτσι, εάν οι τιμές των αυγών αυξηθούν κατά 1%, η ζήτηση μειώνεται μόλις κατά 0,27%. Κι αν οι Αμερικανοί δε βρίσκουν για λίγο τ’ αβγά τους, θα τα αντικαταστήσουν με άλλες πηγές πρωτεΐνης, που είναι άφθονες και σχετικά φθηνές. Το θέμα είναι, πως πριν από δύο, μόλις, χρόνια, όταν στις ΗΠΑ ξεκινούσαν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, επηρεαζόταν και η Ελλάδα με τις πτηνοτροφικές μονάδες να αυξάνουν τις τιμές, καθώς επιβαρύνονταν από ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και της ενέργειας, αλλά και από κόστη, όπως τα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά και τα εργατικά.
Προς το παρόν, βέβαια, η Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί, καθώς ούτε η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πληθωρισμός του αβγού παραμένει Αμερικανική υπόθεση. Και τέτοιο κακό να μη μας βρει, γιατί, ε, μπροστά μας είναι το Πάσχα!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.