Ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα είχε ένα 2024 γεμάτα από γεγονότα και εξελίξεις, τόσο που δεν ήταν αναμενόμενο, από τους δυο, μόλις, μήνες του 2025 να σημειώσει τόσο έντονη κινητικότητα με νέες επενδύσεις και εξαγορές. Κι όμως συμβαίνει!
Υψηλή κινητικότητα, εξαγορές και υψηλές τιμές, αλλά και μεγάλες προσδοκίες σημειώνει ο κλάδος της Πληροφορικής της χώρας, όπως συχνά θαυμάζεται από τα ΜΜΕ. Ισχυρά funds, εφοπλιστές, τράπεζες και άλλοι δυνατοί παράγοντες έχουν λάβει θέσεις για να βρεθούν στον τομέα που είναι κυριαρχεί παγκόσμια και θα συνεχίσει έτσι. Δεδομένη είναι η προοπτική, πως ο κλάδος θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με διψήφιους μέσους ρυθμούς για τη διάρκεια του 2025, παρά την εντυπωσιακή αύξηση εσόδων και κερδών της τελευταίας τετραετίας του ψηφιακού μετασχηματισμού. Βεβαιότητα υπάρχει, όμως και για το ότι ο εταιρικός κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον ισχυρών ξένων και εγχώριων κορυφαίων επενδυτών του τομέα και όχι μόνο.
Δύο νέες εταιρίες
Ήδη, μέσα σ αυτό το λίγο διάστημα του έτους, ο όμιλος Qualco δημιούργησε έναν νέο επιχειρησιακό τομέα Information & Communication Technologies βάζοντας επικεφαλής τον Νίκο Ψιμόγιαννο, με στόχο τη δραστηριοποίηση για λύσεις σε τομείς, όπως τα Data Intelligence, cloud, κυβερνοασφάλεια, αλλά και σε υπηρεσίες στους κλάδους της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Οικονομίας, της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας. Πρόσφατα δημιουργήθηκε και η Doable, με μέλος του Διοικητικοί Συμβουλίου και μέτοχο στον 25% τον Μιχάλης Τσαμάζ. Η εταιρείας δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής, αλλά ανάμεσα σε άλλες τεχνολογικές υπηρεσίες και στα ηλεκτρονικά συστήματα, ή το λογισμικό. Στην Doable, συμμετέχουν επίσης και οι Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ η Ελένη Παρασκευοπούλου έχει αναλάβει καθήκοντα ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος.
Συγχωνεύσεις και εξαγορές
Τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2024, οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης, ως απόρροια και της επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Μεγάλη είναι η ζήτηση σε προϊόντα ή υπηρεσίες Πληροφορικής από τον ιδιωτικό τομέα και την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ή και σε projects στο εξωτερικό. H συνεχομένη αύξηση του κύκλου εργασιών συνδυάζεται με την οργανική ανάπτυξη των συγκεκριμένων τεχνολογικών επιχειρήσεων και με τις όποιες εξαγορές άλλων εταιριών ή των μετοχικών μεριδίων τους. Το ζήτημα των εξαγορών, βρίσκεται στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης, καθώς τα μεγάλα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού επιβάλλουν μεγάλα και ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα και εκτοξεύουν τις ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι, η πρώτη συμφωνία εξαγοράς του 2025 έγινε από την Q&R, η οποία απέκτησε το 60%, αρχικά, της εταιρείας cybersecurity SysteCom με τη δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο πλευρές να προβλέπει την εξαγορά του υπολοίπου 40% στα επόμενα τρία χρόνια. Η εισηγμένη Q&R, που έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά, τα τελευταία χρόνια μέσα από τη συμμετοχή της σε σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, διευρύνει το πεδίο των υπηρεσιών της, με στόχο τη διείσδυσή της σε νέες αγορές του κλάδου της Πληροφορικής, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία. Η Q&R βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά ακόμα μιας εταιρείας στο πλαίσιο του σχεδιασμού για διεύρυνση δραστηριοτήτων και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ακόμη, η Profile έχει γνωστοποιήσει εδώ και καιρό τα σχέδια της για επέκταση μέσω εξαγορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής βρίσκεται σε συζητήσεις με βρετανικές εταιρείες, ενώ εξετάσει καλές περιπτώσεις σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ισπανία.
Οι μεγάλες προοπτικές για το 2025
Η εκτέλεση σημαντικών ψηφιακών έργων σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή ΕΣΠΑ θα συνεχίσει και το 2025 να παρέχει σθεναρή στήριξη στον κλάδο. Το 2025 αναμένεται να είναι καθοριστικό για την υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, ειδικά στον δημόσιο τομέα. Παρά τις καθυστερήσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, με δεκάδες έργα να βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού ή υλοποίησης. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας αποτελούν τα βασικά σημεία στα οποία θα κριθεί η πορεία του κλάδου. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες της πληροφορικής θα συνεχίσουν και το 2025 τις προσπάθειες για να διευρύνουν το εξωστρεφές αποτύπωμά τους, επιταχύνοντας, παράλληλα, την οργανική τους ανάπτυξη. Οι εταιρείες της πληροφορικής καλούνται να διαχειριστούν προκλήσεις, όπως η άρτια και εντός των χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, παράλληλα, προσβλέπουν σε νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή AI, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως η κορυφαία προτεραιότητα για τις εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα το 2025, όπως άλλωστε και στην Ευρώπη, όπου οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να τρέξουν με 21% το επόμενο έτος. Στην Ελλάδα, η υιοθέτηση του AI ενισχύεται από την αυξανόμενη ζήτηση για αυτοματοποίηση και καινοτόμες λύσεις στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και του λιανεμπορίου. Η ενσωμάτωση της AI, εκτός από τη βελτίωση της αποδοτικότητας, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως η ανάπτυξη εφαρμογών εξατομίκευσης για τον τελικό χρήστη, η αυτοματοποίηση επιχειρησιακών λειτουργιών και η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. Για την τελευταία το σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς συνεχίζει να επενδύσει σε λύσεις προστασίας δεδομένων, υπηρεσίες ανίχνευσης κυβερνοεπιθέσεων και ανάπτυξη ανθεκτικών πληροφοριακών συστημάτων.
Έτσι, οι εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής στην Ελλάδα βλέπουν ένα πεδίο δόξης λαμπρό με δυνατότητες, που μπορούν να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές, σημαντικά έσοδα και νέες ευκαιρίες για συνέργειες και συνεργασίες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.