Πλειστηριασμοί! Πριν την οικονομική κρίση η λέξη ήταν σχεδόν άγνωστη για το πλήθος των Ελλήνων. Και μετά εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη! Μόλις σε δύο χρόνια, το 2023 και το 2024 αυξήθηκαν στο 200%. Και όλο και περισσότερα ακίνητα αλλάζουν χέρια.
Πριν αρχίσει το 2025 είχαν, κιόλας, αναρτηθεί περισσότεροι από 11.500 πλειστηριασμοί, που αναμένεται τους επόμενους μήνες να αυξηθούν με κάποιες χιλιάδες ακόμη προσθέσεις. Τον Ιανουάριο του 2025, μόνο, αγοράστηκαν συνολικά 487 ακίνητα από πλειστηριασμούς, επιβεβαιώνοντας αυτό που σημειωνόταν τα δυο προηγούμενα χρόνια, πως δηλαδή, τα νούμερα των ακινήτων που αλλάζουν με αυτή τη διαδικασία χέρια, συνεχώς αυξάνονται. Το 2023 οι αντίστοιχοι πλειστηριασμοί είχαν γίνει όχι σε έναν αλλά σε δύο μήνες. Πιο συγκεκριμένα οι μεταβιβάσεις διαμερισμάτων μέσω πλειστηριασμών το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2023, είχαν φτάσει τα 501 ακίνητα, για να αυξηθούν στα 740 ακίνητα το αντίστοιχο δίμηνο του 2024 και τελικά να διαμορφώνονται φέτος μόνο για τον Ιανουάριο στα 487 σπίτια! Οι τιμές δε, των μεταβιβάσεων είναι αξιοσημείωτα χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές της πώλησης που εμφανίζονται στις αγγελίες και σημειώνονται στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται από τη Landea, την πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα ακίνητα προς πλειστηριασμό, οικιστικά, επαγγελματικά, οικόπεδα και άλλα, για τον Ιανουάριο του 2025, σχεδόν 1 στα 2 οικιστικά ακίνητα που βγήκαν μέσω πλειστηριασμού, σε όλη την Ελλάδα αγοράστηκε με τιμές από 750 ευρώ έως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τον Ιανουάριο, που μας πέρασε, είναι αξιοσημείωτο πως από τα 5 σπίτια που βγήκαν μέσω πλειστηριασμών το 1 είχε τελικό αγοραστή. Να πούμε δε πως 750 ευρώ έως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό που διατίθενται τα ακίνητα στους πλειστηριασμούς, είναι ιδιαίτερα χαμηλά συγκρίνοντας τις τιμές του του 2024 στις πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής, που είναι η Αγία Βαρβάρα με μέση ζητούμενη τιμή στα 1.260 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και το Πέραμα με 1.364 ευρώ αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα για τις τιμές στα διαμερίσματα των πλειστηριασμών, το 47% αφορούσε στο εύρος των 750- 1.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ακόμη πιο χαμηλά, σε τιμή έως 750 ευρώ ανά τ.μ. αγοράστηκε σχεδόν 1 στα 4 οικιστικά ακίνητα ή αλλιώς ποσοστό της τάξεως του 26%. Στην πιο ακριβή κατηγορία, αυτή μεταξύ 1.500- 2.000 ευρώ ανά τ.μ. ήταν ένα ποσοστό στο 14% και ελάχιστα χαμηλότερο, ενώ στο 13% είναι το ποσοστό για τα οικιστικά ακίνητα που αγοράστηκαν στην πιο υψηλή τιμή από τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. και πάνω. Τον περασμένο μήνα ήταν προγραμματισμένοι πάνω από 4.500 πλειστηριασμοί σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων, είτε πρόκειται για σπίτια είτε για επαγγελματικούς χώρους, είτε ακόμη για οικόπεδα. Ειδικά όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα για τον Ιανουάριο 2025 ήταν προγραμματισμένοι κοντά στους 2.500 πλειστηριασμούς, με 890 ακίνητα να αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, περισσότερα από 720 ήταν τα οικόπεδα και πάνω από 570 τα πάρκινγκ και οι αποθήκες. Για τον Φεβρουάριο, ο αντίστοιχος αριθμός, με βάση τον προγραμματισμό αγγίζει τα 5.300 ακίνητα. Από αυτά, υπολογίζεται ότι το 29%, δηλαδή 3 στα 10 ακίνητα αφορούν την Αττική, το 9%, ή 1 στα 10 ακίνητα τη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 62% αφορά ακίνητα σε όλη την άλλη Ελλάδα.
Μόλις τον περασμένο χρόνο η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Κομισιόν κατέγραφε πως ο αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών αυξήθηκε κατά 7% μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο. Επιπλέον, το ποσοστό των αναστολών μειώθηκε σημαντικά, από 50% σε 25,6%. Ωστόσο, περίπου το 75% των πλειστηριασμών αποβαίνουν άκαρποι, ενώ στους επιτυχείς πλειστηριασμούς τρίτα μέρη απέκτησαν μόνο το 50% περίπου των ακινήτων. Η Κομισιόν πίεσε και πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης των αποφάσεων για πλειστηριασμό, ώστε να υπάρξουν ακίνητα στην αγορά ως προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στέγης, που φαίνεται να ταλανίζει όλη την ήπειρο. Παράγοντες που εμποδίζουν την επιτυχή διεξαγωγή των πλειστηριασμών, αναφέρει η Έκθεση, είναι η υπερβολικά μεγάλη διάρκεια της δικαστικής επίλυσης διαφωνιών μετά τον πλειστηριασμό και ημερομηνίες ακροάσεων πέραν και του 2033, αλλά και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην εγγραφή συναλλαγών στο κτηματολόγιο. Η κρίση, οι δανειολήπτες, οι κατασχέσεις, τα funds! Με την Κομισιόν και την πολιτεία να θέλει επίσπευση διαδικασιών υπάρχει πλέον, η πλήρης νομική θωράκιση να επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών, ζητώντας προκαταβολή 10% επί του ποσού που έχει βγάλει ο εξωδικαστικός μηχανισμός από τους δανειολήπτες των οποίων τα ακίνητα έχουν εντάξει σε προγράμματα πλειστηριασμού και, αν δεν την παίρνουν, να εκπλειστηριάζουν άμεσα το ακίνητό.
Παρ όλα αυτά 2.167 ευάλωτα νοικοκυριά κατάφεραν να επωφεληθούν από ρυθμίσεις οφειλετών τους και 130 να αναστείλουν τους προγραμματιζόμενους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.