Τελικά οι καιροί είναι πάντα εύκολοι για πρίγκιπες, βασιλείς και γενικώς γαλαζοαίματες βασιλικές οικογένειες, παρά τη διάδοση του χαριτωμένου ευφυολογήματος περί δυσκολιών. Στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, μόνο η Γαλλία, η Ελβετία και ο Άγιος Μαρίνος δεν είχαν μοναρχία. Σήμερα βασιλεύουν 12 μοναρχίες, εκ των οποίων οι 8 των μεγάλων χωρών, έχουν τους μονάρχες τους να ζουν ζωή χαρισάμενη, όσο και αν είναι πια παρελθόν η παντοδυναμία τύπου L’ etat c’est moi, που διατράνωνε κάθε άλλο παρά ταπεινά ο Λουδοβίκος ο 14ος.
Κάθε χώρα που διατηρεί την μοναρχία της, έχει άλλους νόμος και κανόνες για την πληρωμή, τη φορολογία, την περιουσία της βασιλικής οικογένειας. Ορισμένοι κρατικοί προϋπολογισμοί καλύπτουν το κόστος συντήρησης παλατιών και ανακτόρων, προσωπικού και ασφάλειας, ενώ κάποιοι άλλοι περιορίζονται σε ετήσιες υποτροφίες σε μεμονωμένους βασιλείς ή βασίλισσες.
Ο πάπας και η Αγία Έδρα με αμύθητης αξίας ακίνητα σε όλο τον κόσμο
Όπως και να χει ο πλουσιότερος μονάρχης της Ευρώπης, πρέπει να είναι ο παππάς αλλά δεν υπάρχει περίπτωση καμίας ενημέρωσης απ το Βατικανό, που η περιουσία του θεωρείται αμύθητη. Η Αγία Έδρα μέσα από σκοτεινές δραστηριότητες και μυστικές συναλλαγές, πέρα από έργα τέχνης, σπάνια βιβλία, κοσμήματα, νομίσματα, αρχαιότητες, χρυσό και μετρητά, κατάφερε να αποκτήσει ακίνητα, ανυπολόγιστης αξίας για την οποία πουθενά δεν φαίνεται ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Τα ακίνητα της Παπικής περιουσία βρίσκονται στους πιο εμπορικούς δρόμους των πρωτευουσών όλου του κόσμου, όπως το κοσμηματοπωλείο Bvlgari στη New Bond Street του Λονδίνου ή είναι κατοικίες πολυτελείας σε περιοχές για την ελίτ του κόσμου, όπως Παρίσι, Λοζάνη, Γενεύη, Λονδίνο. Για πρώτη φορά και ύστερα από πολλές πιέσεις, μόλις το 2021, για πρώτη φόρα στην Ιστορία, το Βατικανό δημοσιοποίησε πως κατέχει 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και 1.120 στο εξωτερικό, μη συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών της σε όλο τον κόσμο. Παρ όλα αυτά, ιερείς και θεόπνευστοι, μεν, άνθρωποι δε, κάποιοι κάτι έκαναν στραβά και βρέθηκε με έλλειμμα η Αγία Έδρα. Ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε τον υπουργό Οικονομικών του από τις αρμοδιότητές του, τις οποίες μετέφερε στην Apsa και με επίβλεψη της SPE. Ξεχωριστή ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την Αγία Έδρα, που εκδόθηκε το Σάββατο, έδειξε έλλειμμα 64,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, μειωμένο από 79,2 εκατομμύρια ευρώ το 2019. Ο προϋπολογισμός της Αγίας Έδρας περιλαμβάνει την κεντρική διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γνωστή ως Curia, που επιβλέπει τη διοίκηση της παγκόσμιας εκκλησίας των 1,3 δισεκατομμυρίων μελών, τις παγκόσμιες διπλωματικές αντιπροσωπείες και τις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης. Η πόλη του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένων των Μουσείων του Βατικανού και της τράπεζας του Βατικανού, έχουν ξεχωριστό προϋπολογισμό.
Βασιλικός οίκος Λουξεμβούργου: Οικογένεια του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου
Ο Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος είναι ο πιο πλούσιος μονάρχης της Ευρώπης με περιουσία που φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε ακίνητα. Οι πληρωμές του κράτους του Λουξεμβούργου προς το Maison du Grand-Duc, δηλαδή το Σπίτι του Μεγάλου Δούκα, είναι περισσότερα από 19.257.155 ευρώ. Από αυτά, 15,9 εκατ. ευρώ δαπανούνται σε καθημερινά έξοδα και 3,3 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις, μετατροπές και διακοσμήσεις. Εκτός από τις πληρωμές του αστικού καταλόγου για δαπάνες προσωπικού, ο μεγάλος δούκας και ο διάδοχός του λαμβάνουν δωρεές για προσωπικές δαπάνες: το 2022, ο Χένρι έλαβε 523.103 ευρώ και ο διάδοχος Γκιγιόμ έλαβε 217.985 ευρώ. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2008 το κοινοβούλιο αποφάσισε να στερήσει από τον μεγάλο δούκα Ερρίκο το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Τον Ιούλιο του 20121, η νομοθεσία άλλαξε και συνδέει τις αλλαγές στα προσωπικά επιδόματα με τον δημόσιο τομέα, μετά την οργή για τη σύγχυση του δημόσιου και του ιδιωτικού προϋπολογισμού και το λαό να απαιτεί διαφάνεια. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, του πλουσιότερου κράτους της Ευρώπης είχε κάνει σαφές πως «έχουμε, πια, μια μοναρχία που βγαίνει από τον 19ο αιώνα και μπαίνει στον 21ο αιώνα». Ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος έπαψε να χρησιμοποιεί το «ελέω Θεού» στον τίτλο του.
Βασιλικός οίκος Βρετανίας: Γουίνσδορ
Ο Κάρολος Γ’ περίμενε πολύ για να διαδεχτεί τη μητέρα του, την Ελισάβετ την Β και είναι μέλος μια μοναρχικής οικογένειας, που αντιμετωπίζεται ως σελέμπριτι μεγατόνων και απασχολεί τον παγκόσμιο τύπο καθημερινά. Η δημόσια χρηματοδότηση του βασιλικού οίκου υπολογίζεται στα 86 με 127 εκατ. λίρες. Ο μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας, δεν έχει διακοσμητικό ρόλο όπως πιστεύεται, αλλά διατηρεί εξουσία μέσω μιας παλιάς διαδικασίας, γνωστής ως «συναίνεση», που επιτρέπει στον βασιλιά ή στον διάδοχο του να ελέγχουν μυστικά τους νόμους πριν εγκριθούν από το κοινοβούλιο. Χρήση της συναίνεσης έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β, για να αναγκάσει τους υπουργούς να αλλάξουν τον νόμο που ήθελε να δημοσιοποιείται ο ιδιωτικός της πλούτος. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ουδείς ξέρει τι ποσά λαμβάνουν για τα επίσημα καθήκοντά τους. Ο μονάρχης, πάντως, παίρνει ένα εφάπαξ ποσό, την κυρίαρχη επιχορήγηση, το οποίο έχει αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία δεκαετία. Οι φορολογούμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσαν 86,3 εκατ. στερλίνες για το κόστος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας πέρυσι το 2022. Από αυτά, 34,5 εκατ. λίρες δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο πλαίσιο ενός δεκαετούς προγράμματος αποκατάστασης. Το βασικό κόστος για τον φορολογούμενο, για τα λειτουργικά έξοδα του βασιλικού οίκου, τα ταξίδια και τη συντήρηση άλλων κατοικιών, ήταν 51,8 εκατ. στερλίνες. Το 2024 έγινε γνωστό πως μόνο από τα αιολικά πάρκα και τις ξεναγήσεις στα ανάκτορα τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες! Το Crown Estate – η εταιρεία που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία του μονάρχη, η οποία δεν αποτελεί ούτε κρατική ιδιοκτησία, ούτε μέρος της ιδιωτικής περιουσίας του βασιλιά. Από τον οργανισμό που είναι γνωστός ως Sovereign Grant θα δοθούν στους γαλαζοαίματους συνολικά 132 εκατ. λίρες για το έτος 2025 – 2026, δηλαδή 86.3 εκατ. λίρες αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο βασιλιάς Κάρολος και ο διάδοχός του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, λαμβάνουν εισόδημα από δύο κληρονομικά κτήματα, το Δουκάτο του Λάνκαστερ και το Δουκάτο της Κορνουάλης για τα οποία δεν πληρώνουν φόρο εταιρειών ή φόρο υπεραξίας. Υπήρξε μια συζήτηση αιώνων σχετικά με το αν τα χρήματα αυτά που σήμερα ξεπερνούν τα 40 εκατ. λίρες ετησίως θα έπρεπε πραγματικά να καταλήγουν στο δημόσιο. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιμένει ότι τα έσοδα είναι «ιδιωτικό εισόδημα», αλλά υποστηρίζει πως ένα μέρος τους πηγαίνει σε επίσημα καθήκοντα. Από το 1993 ο μονάρχης συμφώνησε να πληρώνει «εθελοντικό» φόρο εισοδήματος, αν και απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς, πράγμα που σημαίνει ότι η εκλιπούσα βασίλισσα πέρασε την περιουσία της στον βασιλιά χωρίς καμία παρακράτηση προς δημόσιο όφελος.
Βασιλικός οίκος Ισπανίας: Βουρβόνες
Ο Βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ και η οικογένεια του έχουν δημόσια χρηματοδότηση περί τα 9 εκατ. ευρώ. Διαθέτουν περιουσία της τάξεως των 20 εκατ. δολαρίων και σε ακίνητα κατέχουν οκτώ βασιλικά ανάκτορα, πέντε κατοικίες βασιλικής κομητείας και δέκα μοναστήρια. Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας απασχολεί με λογιών σκάνδαλα, από ερωτικά μέχρι οικονομικά τον παγκόσμιο τύπο. Ο πρώην βασιλέας Χουάν Κάρλος Α’ ύστερα από μια σωρεία καταγγελιών και αναφορών για διαφθορά και εξωσυζυγικές σχέσεις αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2014 και είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Οι έρευνες για τις οικονομικές του συναλλαγές τοποθετήθηκαν, νωρίς στο αρχείο και θεωρήθηκε αθώος και υπεράνω οποιαδήποτε παράνομης συμπεριφοράς. Ωστόσο, τα σκάνδαλα οδήγησαν σε έντονη συζήτηση μεταξύ των Ισπανών για τη βασιλική τους οικογένεια, με τον διάδοχο βασιλιά Φελίπε ΣΤ, να δημοσιοποιεί την εντελώς προσωπική του περιουσία, του ύψους των 2,6. Αποποιήθηκε την προσωπική του κληρονομιά από τον πατέρα του το 2020 και τον απέσυρε από τη μισθοδοσία της βασιλικής οικογένειας. Από τη δημόσια επιχορήγηση, ο βασιλιάς Φελίπε λαμβάνει 269.296 ευρώ ως ετήσιο προσωπικό επίδομα, ενώ η σύζυγός του, η βασίλισσα Λετίθια, λαμβάνει 148.105 ευρώ. Η μητέρα του, η εν διαστάσει σύζυγος του Χουάν Κάρλος, Σοφία, λαμβάνει ετήσιο επίδομα 121.186 ευρώ. Οι Ισπανοί βασιλείς πληρώνουν φόρο για το εισόδημά τους. Το Νοέμβριο του 2024, κάθε προσπάθεια του Φελίπε και της συζύγου του, πρώην δημοσιογράφου Λετίθια να γίνουν συμπαθείς και να βελτιώσουν την εικόνα του θεσμού μετα τα καμώματα του Χουάν Κάρλος, κατέληξε άδοξη. Οι μεγάλες βροχές και οι πλημμύρες με τη λάσπη που κάλυψε πόλεις ολόκληρες και κόστισε 217 ζωές Ισπανών, οδήγησε σε πρωτοφανή επίθεση απαξίωσης κατά του Φελίπε και της Λετίθια που μέσα στις λάσπες άκουσαν τις κραυγές απόγνωσης και θυμού των πολιτών και τις κραυγές «δολοφόνοι».
Βασιλικός Οίκος Σουηδίας: Μπερναντότ- Συ
Ο Βασιλιάς Καρλ ΙΣΤ’ Γουστάφ έχει περιουσία 70 εκατ. δολαρίων, έλαβε κεφάλαια ύψους 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων για επίσημα καθήκοντα το 2015 και η διοίκηση του παλατιού έλαβε επιπλέον περίπου 7,4 εκατομμύρια δολάρια από το κράτος την ίδια χρονιά. Η καθαρή αξία της βασιλικής οικογένειας περιλαμβάνει επίσης και την ιδιοκτησία του Solliden Palace, ενός εξοχικού στην Βαλτική. Η δημόσια χρηματοδότηση του ανέρχεται στα 13,09 εκατ. ευρώ. Η Σουηδία ήταν η πρώτη μοναρχία που άλλαξε τους κανόνες διαδοχής της από το «αγνατικό πρωτογονισμό», που αφορά στο ότι επόμενος βασιλιάς θα γίνει ο μεγαλύτερος άρρεν γιος, στο απόλυτο γνωστικό πρωτογονισμό, που θα πει, πως άσχετα φύλου, το μεγαλύτερο παιδί διαδέχεται τον γονέα στον θρόνο. Η αλλαγή αυτή ψηφίστηκε από το σουηδικό κοινοβούλιο το 1980 και οδήγησε στο να γίνει η πριγκίπισσα Βικτώρια διάδοχος αντί του αδελφού της πρίγκιπα Καρλ Φίλιππου. Η σουηδική βασιλική αυλή έλαβε συνολική επιχορήγηση ύψους 147,9 εκατ. σουηδικών κορωνών το 2021, από όπου έχουμε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Από αυτά, τα 73,9 εκατ. κορώνες, κάλυπταν το κόστος των επίσημων καθηκόντων του βασιλιά, των ταξιδιών, του προσωπικού και των στάβλων. Στο πλαίσιο αυτό, 13,6 εκατ. κορωνών διατέθηκαν στον βασιλιά και σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν επίσημα καθήκοντα για την κάλυψη δαπανών «μη επίσημου χαρακτήρα που συνδέονται με τη βασιλική θέση ή προκαλούνται από αυτήν», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του δικαστηρίου. Το 2019, ο βασιλιάς αφαίρεσε από πέντε από τα εγγόνια του τους βασιλικούς τίτλους, προκειμένου να μειώσει το συνολικό κόστος.
Βασιλικός Οίκος του Βελγίου: πρώην Σαξ Κόμπουργκ – Γκόθα
Οι βασιλείς του Βελγίου εγκατέλειψαν το προηγούμενο επώνυμό του βασιλικού τους οίκου Σαξ Κόμπουργκ Γκόθα, το 1920 ως απάντηση στο έντονο αντιγερμανικό συναίσθημα μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το νέο όνομα – van Belgiëστα ολλανδικά, de Belgique στα γαλλικά ή von Belgien στα γερμανικά σημαίνει «του Βελγίου» στις τρεις επίσημες γλώσσες της χώρας. Ο βασιλιάς Φίλιππος έχει δημόσια χρηματοδότηση γύρω στα 14,23 εκατ. ευρώ και αν και δεν εξουσία από το 1951, διατηρεί το δικαίωμα «να συμβουλεύει τους υπουργούς του, να τους ενθαρρύνει και να τους προειδοποιεί». Ο βασιλιάς Φίλιππος λαμβάνει ετήσιο πολιτικό κατάλογο για να καλύψει το κόστος εκτέλεσης των επίσημων καθηκόντων του. Το ποσό καθορίζεται στην αρχή κάθε βασιλείας. Ο Φίλιππος, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο το 2013, έλαβε 12,5 εκατ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της βελγικής κυβέρνησης. Το ποσό έχει οριστεί να αυξάνεται με το μέτρο του πληθωρισμού που μετρά ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Εκτός από τα 12,5 εκατ. ευρώ που καταβάλλονται στον Φίλιππο, και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας λαμβάνουν ετήσιες «αμοιβές». Ο πατέρας του Φιλίππου, ο βασιλιάς Αλβέρτος Β΄, ο οποίος παραιτήθηκε το 2013, λαμβάνει 980.000 ευρώ, το μεγαλύτερο παιδί του Αλβέρτου, η πριγκίπισσα Άστριντ, λαμβάνει 341.000 ευρώ, ελαφρώς περισσότερα από τον μικρότερο αδελφό της, τον πρίγκιπα Λοράν, ο οποίος λαμβάνει 327.000 ευρώ. Η ετεροθαλής αδελφή τους, η πριγκίπισσα Δελφίν, η οποία αναγνωρίστηκε με δικαστική απόφαση προς τον Αλβέρτο τον Β, το 2020, δεν λαμβάνει καμία βασιλική χρηματοδότηση. Οι πληρωμές υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος.
Βασιλικός Οίκος της Δανίας: Γλύξμπουργκ
Ο Φρειδερίκος Ι είναι ο Βασιλιάς της Δανίας, διαδεχόμενος στις 14 Ιανουαρίου 2024, τη μητέρα του βασίλισσα Μαργαρίτα, όταν παραιτήθηκε μετά από 52 έτη στον θρόνο. Η δημόσια χρηματοδότηση υπολογίζεται στα 15,94 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε ψύλλος στον κόρφο του, μιας και έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της Γροιλανδίας και των βλέψεων του Τραμπ προς αυτην. Τις καλές μέρες είναι λάτρης του ποδηλάτου όπως οι συμπατριώτες του και συμμετέχει στον ποδηλατικό αγώνα «Τουρ ντε Στόρεμπελτ» κοντά στην Κοπεγχάγη, ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του, βασίλισσα Μαίρη, τώρα παλιά Μαίρη Ελίζαμπεθ Ντόναλντσον, Αυστραλή, που ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων και είχαν γνωριστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, μεταφέρουν τα παιδιά τους ποδηλατώντας. Έχει τέσσερα παιδιά, τον διάδοχο Χριστιανό, την Ισαβέλλα και τα δίδυμα Βικέντιο και Ιωσηφίνα. Όλα τα παιδιά έχουν τους τίτλους των πριγκίπων και πριγκιπισσών της Δανίας και των κόμητων και κομισσών του Μονπεζά, που δε ξέρουμε τι είναι αλλά φαντάζει ως κάτι σπουδαίο. Ο Φρειδερίκος, όπως η μητέρα του, λαμβάνει περίπου 91,1 εκατ. κορώνες Δανίας ετησίως , δηλαδή 10,7 εκατ. λίρες Αγγλίας για δαπάνες που σχετίζονται με το προσωπικό, τη λειτουργία του βασιλικού οίκου, τη διοίκηση και τα ακίνητα, καθώς έξοδα της βασίλισσας πιο ιδιωτικής φύσης. Ο μικρότερος αδελφός του Φρέντερικ, ο πρίγκιπας Γιόαχιμ, ο έκτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, λαμβάνει 3.965.400 κορώνες Δανίας, δηλαδή 467.045 λίρες ετησίως. Όλα τα χρήματα λαμβάνονται αφορολόγητα.
Βασικός οίκος Νορβηγίας: Γλύξμπουργκ
Ο Βασιλιάς Χάραλντ Ε’ ανήκει και αυτός στον οίκο του Γκλύξμπουργκ, ο οποίος κατέχει τον νορβηγικό θρόνο από το 1905. Βάσει του Συντάγματος, δεν έχει καμία εξουσία και κατέχει μόνο έναν εθιμοτυπικό και τελετουργικό ρόλο. Είναι πολύ αγαπητός στο λαό του και γιατί ήταν ο πρώτος εστεμμένος, που επέμενε και παντρεύτηκε τελικά την κοινή θνητή, με την οποία ήταν ερωτευμένος, την βασίλισσα, πια Σόνια. Τοποθετείται επίσης δημοσίως για τους μετανάστες και τα δικαιώματα της LGB+ κοινότητας. Ο αγαπητός μονάρχης έχει περιουσία 30 εκατ. δολάρια, δεν πληρώνει φόρους και ξοδεύει μεγάλα ποσά στο πολυτελές του γιοτ. Η νορβηγική μοναρχία, σύμφωνα με πληροφορίες, δαπανά περίπου 72 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Κατά προσέγγιση η δημόσια χρηματοδότηση του είναι 27,33 εκατ. ευρώ. Σε έκθεση του 2015 αναφέρεται ότι «ο βασιλιάς και η βασίλισσα και ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα διάδοχος λαμβάνουν όλοι ένα επίδομα για να καλύψουν τη διαχείριση, λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη των ιδιωτικών ακινήτων και νοικοκυριών, καθώς και πιστώσεις για ιδιωτικά έξοδα και επίσημη ενδυμασία».
Βασιλικός Οίκος Ολλανδίας: Οράγγης-Νάσσαου
Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος διαδέχτηκε τη μητέρα του βασιλιά, Βεατρίκη, η οποία παραιτήθηκε το 2013, αλλά παραμένει η πιο εξέχουσα προσωπικότητα στα ολλανδικά βασιλικά δικαιώματα, με προσωπική περιουσία 300 εκατ. δολαρίων, ενώ λαμβάνει ακόμα ι 1,73 εκατ. ευρώ. Η κατά προσέγγιση δημόσια χρηματοδότηση του νυν βασιλιά είναι 27,33 εκατ. ευρώ και απαλλάσσεται από την καταβολή φόρου εισοδήματος. Ο βασιλικός προϋπολογισμό ήταν ύψους 50,2 εκατ. ευρώ για το 2023, περιλαμβάνοντας 1.035.000 ευρώ για τον βασιλιά Γουλιέλμο Αλέξανδρο και επιπλέον 5,37 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του προσωπικού του και άλλων εξόδων. Η σύζυγός του, Μάξιμα, εισπράττει 411.000 ευρώ και επιπλέον 700.000 ευρώ για το προσωπικό και τα έξοδα της. Η πριγκίπισσα Αμαλία, η 21χρονη διάδοχος του θρόνου, έλαβε 1,72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 307.000 ευρώ είναι μισθός και τα υπόλοιπα για προσωπικό και έξοδα. Ωστόσο, παραιτήθηκε από το δικαίωμά της για το επίδομα, λέγοντας ότι θα την έκανε να αισθανθεί «άβολα» να το δεχτεί μέχρι να επιβαρυνθεί με υψηλά έξοδα στον ρόλο της ως πριγκίπισσα της Οράγγης.
Τα τρία πλούσια πριγκιπάτα και οι πρίγκιπες τους
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό έχει περιουσία περίπου 1 δισ. δολάρια και κατέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το ένα τέταρτο της γης του πλούσιου και φημισμένου πριγκιπάτου του. Ο πρίγκιπας Χανς Άνταμ Β’ του Λιχτενστάιν λαμβάνει ένα επίδομα εξόδων ύψους 270.709 δολαρίων αντί του μισθού. Το επίδομα εξόδων μπορεί να φαίνεται μικρό σε σχέση με άλλα βασιλικά επιδόματα, ωστόσο το Princely House του Λιχτενστάιν εκτιμάται ότι αξίζει 5 δισεκατομμύρια δολάρια! Πριγκιπάτο έχουμε και στην Ανδόρα, που μέχρι και τη δεκαετία του 1950, βασιζόταν στον αγροτικό της τομέα και το λαθρεμπόριο, αλλά τώρα έχει αναπτύξει δυναμικά τουρισμό και αγορά αφορολογήτων, που την έχουν αναδείξει σε ένα από τα πλουσιότερα κράτη της Ευρώπης. Το επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ, αν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία διατηρεί ειδική σχέση. Συνμπρίγκιπες της Ανδόρας, ως κατάλοιπο της φεουδαρχίας από το 1278 είναι ο Ισπανός εκάστοτε επίσκοπος της Ούργκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επι του προκειμένου ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Ισπανία και η Γαλλία φροντίζουν και την ασφάλεια του πριγκιπάτου, καθώς η Ανδόρα δεν διατηρεί στρατό.
Εν κατακλείδι, μπορεί όπως έλεγε ο Ναπολέων Βοναπάρτης ένας θρόνος να μην είναι τίποτα άλλο παρά ένας πάγκος καλυμμένος με βελούδο, αλλά στηρίζεται πάνω σε πολλά – πολλά εκατομμύρια ευρώ, ακόμη και στον 21ο αιώνα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.