Τη χαμηλότερη βαθμολογία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπειρίες τους στην Αθήνα έδωσαν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την ελληνική πρωτεύουσα, στις υποδομές της πόλης.
Ο δείκτης ικανοποίησης των επισκεπτών της Αθήνας διαμορφώθηκε πέρσι στο 8,3 σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών Αθηνών – Αττικής 2024 που εκπόνησαν η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής & Αθήνας με τη GBR Consulting και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες. Το τρωτό σημείο της πόλης εξακολουθεί και το 2024 να είναι η κατάσταση των υποδομών στο εμπορικό τρίγωνο και ειδικότερα σε περιοχές γύρω από την Ομόνοια και το Μεταξουργείο.
Μιλώντας με αριθμούς, το γενικό δείκτη ξεπέρασε ο πολιτισμός, η συμπεριφορά των κατοίκων της Αθήνας και η διασκέδαση, που βαθμολογήθηκαν με 9, 8,5 και 8,4 αντίστοιχα. Κάτω από το μέσο όρο έπεσε η ασφάλεια στην πόλη (7,6), τα σήματα και πληροφόρηση (7,4), τα μέσα μαζικής μεταφοράς (7,1), τα πάρκα και το «πράσινο» (7), οι πληροφορίες για ειδικές εκδηλώσεις (7), οι πλατείες και τα πεζοδρόμια (6,7), ενώ στο ναδίρ βρέθηκε η δημόσια καθαριότητα (6,5), η κατάσταση της ατμόσφαιρας (6,3) και ο θόρυβος στην πόλη (6). Με χαμηλή βαθμολογία κατατάχθηκαν στη λίστα ικανοποίησης των τουριστών της Αθήνας και τα ταξί, όπου ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 7,3 για τη σχέση τιμής και ποιότητας της υπηρεσίας. Αντίστοιχα, ο δείκτης έφτασε στο 8,3 για τα ξενοδοχεία, στο 7,8 για τα καταστήματα και στο 8,2 και 8,1 για εστιατόρια και bar/cafe, αντίστοιχα. Πάντως, οι περισσότεροι ταξιδιώτες φαίνεται να επιλέγουν την Αθήνα για τους αρχαιολογικούς χώρους και το πολιτιστικό ενδιαφέρον (53%). Επίσης, το 39% απάντησε ότι είναι must προορισμός, το 33% ότι είναι στάση για μετάβαση σε άλλο προορισμό εντός Ελλάδας, ενώ μόλις 2 στους 10 έρχονται στην Αθήνα για το παραλιακό μέτωπο, τη θάλασσα και τις παραλίες.
«Ασπροπρόσωπη» βγάζει την Αθήνα το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τη δημοτικότητά του. Σύμφωνα με το ACI Europe, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε την κορυφαία επίδοση ανάπτυξης επιβατών στην Ευρώπη, μεταξύ μεγάλων μητροπολιτικών αεροδρομίων. Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 24,2% από το 2019 έως το 2024, έναντι αρνητικού ποσοστού 1,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πέρσι, το αεροδρόμιο της Αθήνας υποδέχτηκε 3,7 εκ.ατομμύρια επιπλέον επιβάτες σε σχέση με πέρσι, με τη διεθνή κίνηση να αυξάνεται κατά 16%.
Η πρόκληση που λέγεται κλιματική αλλαγή φέρεται ότι μπορεί να δοκιμάσει και την Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι 7 στους 10 δεν γνωρίζει τις πρακτικές βιωσιμότητας που προωθούνται στην Αθήνα. Οι κλιματικές συνθήκες έχουν μπει για τα καλά στο κάδρο του προγραμματισμού των διακοπών, σύμφωνα με όσα απάντησαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Το κλίμα είναι ένας από τους παράγοντες επιλογής προορισμού διακοπών κατά 12%, αλλά προηγούνται τα αξιοθέατα (19%), ο πολιτισμός (17%) και το φυσικό περιβάλλον (14%). Παρότι τα ποσοστά αυτά φαίνονται χαμηλά, περισσότεροι από ένας στους δύο τουρίστες, και συγκεκριμένα το 54%, δήλωσε ότι τα πλάνα των διακοπών τους επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, σε σχέση με την εποχή. Για το 27% τα πλάνα επηρεάζονται σε σχέση με τον προορισμό, ενώ για το 19% ο προγραμματισμός μένει ανεπηρέαστος. Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στον προγραμματισμό ταξιδιών είναι πραγματικότητα για το 36%, αλλά με τον αστερίσκο ότι δημιουργεί κάποια δυσκολία, ενώ το ποσοστό είναι χαμηλότερο (22%) για όσους δηλώνουν ότι ο παράγοντας «βιωσιμότητα» είναι σημαντικός, ανεξάρτητα αν δημιουργεί κάποια δυσκολία. Περίπου 2 στους 10 δεν απασχολεί καθόλου το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά το ποιοτικό προφίλ, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι θα άλλαζαν τα πλάνα τους σκεπτόμενοι την κλιματική αλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι η δημοτικότητα της χώρας μας είναι εξαιρετική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επομένως ήρθε η στιγμή να διαμορφωθεί και το χειμερινό προϊόν. Βάσει της κλίμακας που δημιούργησαν οι ερευνητές, υποστηρικτές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ήταν το 57% των επισκεπτων, παθητικοί το 42% και δυσφημιστές μόλις το 1%.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.