Αν ζεις σε αυτόν τον πλανήτη και έχεις ανοιχτό ίντερνετ (ή τουλάχιστον ένα φίλο που δεν κρατάει το στόμα του κλειστό), τότε σίγουρα έχεις ακούσει για τη φρενίτιδα της Dubai Chocolate.
Το μικρό αυτό σοκολατάκι εμφανίστηκε από το πουθενά, έγινε ανάρπαστο σε TikTok και Instagram, και ξαφνικά όλοι ήθελαν να το δοκιμάσουν. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν, τα καταστήματα ξεπούλησαν, και άνθρωποι κατέφευγαν σε ύποπτα μαγαζάκια με αμφίβολες προμήθειες.
Μάλιστα, στο διαδίκτυο παρουσιάστηκαν μέχρι και κρούσματα σημαντικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων από ιστοσελίδες που υποστήριζαν ότι διαθέτουν αποθέματα του συγκεκριμένου γλυκού σε προσιτές τιμές, το μόνο που έκαναν όμως ήταν να παίρνουν τα λεφτά αλλά και τα στοιχεία της πιστωτικής των ανυποψίαστων υποψήφιων πελατών. Το hype συνεχίζεται, και μέχρι στιγμής, η Dubai Chocolate παραμένει trend, αν και κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα.
Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη (ούτε η τελευταία) φορά που ένα προϊόν εμφανίζεται από το πουθενά και γίνεται αντικείμενο μαζικής λατρείας. Ας δούμε μερικά ακόμα παραδείγματα προϊόντων που μας έκαναν να τρέχουμε να τα αποκτήσουμε – μέχρι που ξαφνικά εξαφανίστηκαν.
Fidget Spinners: Το «αγχολυτικό» που… έφερε άγχος
Θυμάσαι όταν δεν μπορούσες να πας πουθενά χωρίς να δεις κάποιον να γυρνάει μανιωδώς ένα Fidget Spinner; Ξεκίνησε ως εργαλείο για τη συγκέντρωση και τη μείωση του άγχους, αλλά κατέληξε να γίνει φετίχ των μαθητών που προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν τους φίλους τους με ακροβατικές κινήσεις.
Εμφανίστηκαν ατελείωτες εκδόσεις: φωτιζόμενα, μεταλλικά, με σχέδια από σούπερ ήρωες. Το αποκορύφωμα; Τα σχολεία τα απαγόρευσαν. Και όπως κάθε μόδα που απαγορεύεται, η ζήτηση αυξήθηκε μέχρι που… ξαφνικά κανείς δεν ήθελε να ξαναδεί Fidget Spinner μπροστά του.
Hoverboards: Όταν η τεχνολογία βρέθηκε… γρατζουνισμένη
Όταν εμφανίστηκαν τα hoverboards (που, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν αιωρούνται καθόλου), όλοι ήθελαν ένα. Ήταν το απόλυτο gadget: φουτουριστικό, «cool» και… επικίνδυνο. Γιατί; Διότι χιλιάδες άτομα έπεσαν μεγαλοπρεπώς, κάποιοι κατέληξαν με γύψο, και ορισμένα hoverboards άρχισαν να… παίρνουν φωτιά (κυριολεκτικά).
Σύντομα οι καταναλωτές ανησύχησαν για την ασφάλειά τους, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις και οι πωλήσεις κατέρρευσαν. Κάπως έτσι, από το trend της χρονιάς, έγιναν απλώς μια ακόμα υπενθύμιση του πόσο εύκολα η μόδα μπορεί να γίνει παρωχημένη – ή, σε αυτή την περίπτωση, να καεί ολοσχερώς.
Juicero: Ο πανάκριβος στίφτης που… κανείς δεν χρειαζόταν
Το Juicero ήταν ένας σούπερ-τεχνολογικός αποχυμωτής που πωλούνταν προς 400 δολάρια και απαιτούσε ειδικές σακούλες χυμού (επίσης ακριβές) για να λειτουργήσει. Οι διαφημίσεις ήταν αμέτρητες ενώ για την προώθησή του επιστρατεύτηκαν και αρκετές διασημότητες. Ποιο ήταν το πρόβλημα;
Κάποιος ανακάλυψε ότι μπορούσες απλά να στύψεις τις σακούλες με τα χέρια σου και να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Μετά από έντονες αντιδράσεις και τρολάρισμα στο διαδίκτυο, η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή και το Juicero έγινε συνώνυμο της υπερβολής στη Silicon Valley.
Black Water – Το νερό που ήταν… μαύρο
Αν το κλασικό διάφανο νερό σου φαίνεται πολύ βαρετό, τότε πιθανώς κάποια στιγμή να ενθουσιάστηκες με το Black Water. Ήταν ένα νερό… μαύρο, με ορυκτά και υποτίθεται σούπερ ευεργετικές ιδιότητες. Οι influencers το έπιναν με ύφος «ξέρω κάτι που εσύ δεν ξέρεις», και ξαφνικά όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν.
Μερικοί το λάτρεψαν, άλλοι το θεώρησαν αηδιαστικό. Αλλά μετά ήρθε η συνειδητοποίηση: ήταν απλώς νερό με… χρώμα. Και όταν όλοι βαρέθηκαν να κάνουν στόρι με μαύρα ποτήρια, το trend εξαφανίστηκε όπως ήρθε.
Rainbow Loom – Οι ερασιτέχνες… κοσμηματοποιοί του 2013
Εάν ήσουν παιδί (ή απλώς ήθελες να νιώθεις παιδί) γύρω στο 2013-2014, τότε σίγουρα έχεις φορέσει ένα βραχιολάκι από τα περίφημα Rainbow Looms. Πολύχρωμα λαστιχάκια που μπλέκονταν μεταξύ τους για να φτιάξουν βραχιόλια, δαχτυλίδια και ό,τι άλλο σκεφτόταν το μυαλό ενός δημιουργικού 10χρονου.
Για μια στιγμή, κάθε παιδί ήταν ένας μικρός επιχειρηματίας που πουλούσε χειροποίητα αξεσουάρ στο σχολείο του. Οι γονείς έτρεχαν να αγοράσουν περισσότερα κιτ, μέχρι που τα βραχιολάκια ξεχείλωσαν, τα πλαστικά λαστιχάκια χάθηκαν στα χαλιά των σπιτιών και η μόδα εξαφανίστηκε.
Πριν από τα Rainbow Looms μάλιστα, υπήρχαν τα Silly Bandz: ελαστικά βραχιολάκια που έπαιρναν διάφορα σχήματα (ζώα, καρδιές, αστέρια) όταν δεν τα φορούσες. Ήταν το απόλυτο αξεσουάρ των παιδιών στα τέλη της δεκαετίας του 2000.
Μαθητές αντάλλασσαν τα πιο σπάνια σχέδια, τα φορούσαν σε δεκάδες και έκαναν επίδειξη των συλλογών τους. Όμως, όπως κάθε παιδικό trend, η τρέλα πέρασε, και σήμερα είναι απλώς μια νοσταλγική ανάμνηση.
Τι μαθαίνουμε από όλα αυτά;
Κάθε τόσο, ένα προϊόν έρχεται από το πουθενά και γίνεται η απόλυτη τρέλα. Τα social media και η επιρροή των influencers το ανεβάζουν στα ουράνια, και ξαφνικά ο κόσμος το αντιμετωπίζει σαν το ιερό δισκοπότηρο. Μέχρι που, εντελώς ξαφνικά, το hype εξατμίζεται και όλοι αναρωτιούνται: «Καλά, γιατί το αγόρασα αυτό;»
Ας απολαύσουμε μια Dubai Chocolate όσο προλαβαίνουμε
Θα ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα; Φυσικά. Πάντα θα υπάρχει ένα προϊόν που θα μοιάζει απαραίτητο, μέχρι να γίνει απλώς μια γλυκιά (ή αμήχανη) ανάμνηση. Και έτσι, συνεχίζουμε να κυνηγάμε την επόμενη μεγάλη τάση… μέχρι να την ξεχάσουμε.
Με αυτή τη σκέψη, σας αφήνουμε για να απολαύσουμε την Dubai Chocolate που αγοράσαμε πριν λίγο. Όσο προλαβαίνουμε δηλαδή να την βρούμε στα ράφια, πριν γίνει κι εκείνη μακρινή -και ακριβή- ανάμνηση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.