Ο χρυσός αποτελούσε ανέκαθεν μία επένδυση σιγουριάς και σταθερότητας. Οι άνθρωποι θεωρούν – λανθασμένα – πως «ο χρυσός δεν χάνει ποτέ την αξία του» κι έτσι πολλές φορές αποτελεί την εύκολη λύση για κάποιον που θέλει να εναποθέσει τα χρήματά του χωρίς να ρισκάρει.
Αν και η αξία του χρυσού, όπως και όλων των υπολοίπων μετάλλων (ασήμι, χαλκός και άλλα), πέφτει και ανεβαίνει επηρεαζόμενη από έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο γνωρίζει μία σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2025, η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση, προσεγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στις 10 Φεβρουαρίου, η τιμή spot του χρυσού αυξήθηκε κατά 0,5%, ξεπερνώντας τα 2.912 δολάρια ανά ουγγιά.
Η ανοδική αυτή πορεία αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη ζήτηση από κεντρικές τράπεζες και οι εισροές σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από χρυσό. Στις 17 Φεβρουαρίου, η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού στο τέλος του έτους, αυξάνοντάς την στα 3.100-3.200 δολάρια ανά ουγγιά, λόγω της διαρκούς αυξανόμενης ζήτησης από κεντρικές τράπεζες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι λόγοι που σπρώχνουν την αγορά προς τον χρυσό θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Στην ελληνική αγορά, η τιμή της χρυσής λίρας έχει επίσης επηρεαστεί θετικά από την παγκόσμια άνοδο του χρυσού. Στις 12 Φεβρουαρίου, η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας Αγγλίας διαμορφώθηκε στα 640 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης στα 660 ευρώ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Φεβρουαρίου, η τιμή αγοράς μειώθηκε στα 630 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 655 ευρώ.
Η αυξητική τάση στην τιμή του χρυσού αποδίδεται σε μακροοικονομικές αβεβαιότητες, γεωπολιτικούς κινδύνους και τη ζήτηση από κεντρικές τράπεζες.
Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι
Με τα μέτωπα σε Ερυθρά Θάλασσα, Παλαιστίνη και Ουκρανία να είναι ακόμα ανοικτά και την απειλή περαιτέρω αστάθειας σε παγκόσμια κλίμακα να υφίσταται, οι αγορές και οι οικονομίες χωρών και ενώσεων βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Είδαμε πώς ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ επηρέασε την παγκόσμια ναυτιλία και κατά συνέπεια την παγκόσμια οικονομία, όντας ένας από τους κύριους λόγους του παγκόσμιου πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των ναύλων εκτοξεύθηκαν με αποτέλεσμα το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να αυξηθεί. Όλοι, επίσης, θυμόμαστε πως ο πόλεμος της Ουκρανίας είχε προκαλέσει ένα ντόμινο αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, είτε σχετίζονταν είτε όχι με την ουκρανική ή τη ρωσική παραγωγή.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο χρυσός είναι το αντίβαρο στην ανασφάλεια και στην αστάθεια. Όσο τα πράγματα στην παγκόσμια αγορά συνεχίζουν να είναι εύθραυστα, τόσο ο κόσμος θα προτιμά τις πιο ασφαλείς επενδύσεις, με τον χρυσό να αποτελεί το θεμέλιο αυτών των οικονομικών κινήσεων.
Ο Παράγοντας Τραμπ
Αν σε ένα ήδη ευάλωτο οικονομικό/εμπορικό/γεωπολιτικό περιβάλλον προσθέσεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, τότε το μείγμα μπορεί να γίνει εκρηκτικό. Η δεύτερη θητεία του Τραμπ ήρθε σε μία περίοδο παγκόσμιας αναταραχής και φυσικά ο Αμερικάνος επιχειρηματίας έχει ήδη προσθέσει νέες ανησυχίες στους οικονομικούς κύκλους παγκοσμίως. Οι επιπλέον δασμοί, οι οποίοι ξεκίνησαν με στόχο την Κίνα, επεκτάθηκαν σε Μεξικό και Καναδά (με τους αρχηγούς των οποίων ο Τραμπ συνθηκολόγησε προσωρινά), συνέχισαν στοχεύοντας τις χώρες του BRICS και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιάσουν τελικά όλες τις χώρες με τις οποίες συντηρούν εμπορικές δραστηριότητες οι ΗΠΑ, έχουν προβληματίσει πολλούς αναλυτές, καθώς ο πιθανός αντίκτυπος στις εθνικές οικονομίες, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Οι πιέσεις που θα δεχθούν οι πληγείσες χώρες είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αντίμετρα, δηλαδή δασμούς στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει ήδη ανακοινώσει τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει στην Ουάσιγκτον ως απάντηση στις ταρίφες του Τραμπ.
Το σίγουρο είναι πως οι παραπάνω τακτικές συντηρούν την οικονομική αβεβαιότητα, δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και προκαλούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση των επενδυτών στις κινήσεις τους. Όλα τα παραπάνω καταλήγουν πάλι στον χρυσό ως μία σίγουρη και ασφαλή λύση, η οποία δεν υπόσχεται θαύματα, αλλά περιορίζει αρκετά τον κίνδυνο και το ρίσκο, τα οποία ειδικά σε τέτοιες απρόβλεπτες περιόδους μπορεί να έχουν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.