Η οικογένεια του τυροκόμου Κοσμά Κυπίρτογλου διατηρούσε ενασχόληση με την κτηνοτροφία. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά σπούδασε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και δραστηριοποιήθηκε ως ελεύεθρος επαγγελματίες στον τομέα της εστίασης, ανοίγοντας εστιατόριο στην Κοζάνη. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε και έτσι στράφηκε στην μεταποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων.
«Προέρχομαι από οικογένεια κτηνοτρόφων. Ωστόσο δεν είχα καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς διατηρούσα εστιατόριο στην Κοζάνη. Η δουλειά που ξεκίνησε δεν πήγαινε καλά και αποφάσισα να δημιουργήσω ένα μικρό τυροκομείο στα Λεύκαρα Κοζάνης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009. Το όνομά του είναι ‘Φάρμα Λευκάρων’».
«Από 17 χρονών ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας. Η απόφαση για τη δημιουργία τυροκομείου ήρθε σε μία μέρα. Ήταν μία περίοδος κατά την οποία αμφιταλατευόμουν για τι θα έπρεπε να κάνω, έχοντα κλείσει το εστιατόριο. Παρά το γεγονός ότι αγαπούσα τη νύχτα, καθότι ήμουν μόλις 20 ετών εκείνη την εποχή, αποφάσισα να κάνω μία πρωινή δουλειά. Είχα ένα φίλο ο οποίος με προέτρεψε να δημιουργήσω δικό μου τυροκομείο και κάπως έτσι έκανα την πρώτη κίνηση. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ανεμπόδιστα καθώς το 2011 ήρθε μία δύσκολη συνθήκη για την εταιρεία, καθώς ήταν μία νέα επιχείρηση που συνάντησε την κρίση μπροστά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και δάνεια που είχαν εγκριθεί και θα με βοηθούσαν να υλοποιήσω τον σχεδιασμό μου, απορρίφθηκαν στη συνέχεια λόγω της κρίσης. Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετώπισα στην αρχή, ήταν πού θα μπορούσα να πουλήσω τα προϊόντα μου», αφηγείται ο Κοσμάς Κυπίρτογλου στο TheTotalBusiness.
Πώς υπερέβη τη δύσκολη συνθήκη που αντιμετώπισε το 2011
«Η κατάσταση το 2011 ήταν πολύ δύσκολη. Χρειάστηκε να εργάζομαι καθημερινά 20 ώρες για να τα βγάλω πέρα, ενώ ήρθε και ο πατέρας μου στη δουλειά, βοηθώντας στις πωλήσεις. Από το 2013 αρχίσαν βελτιώνονται οι συνθήκες πλέον τα πράγματα βρίσκονται σε εάν αρκετά καλό στάδιο. Κάνουμε εξαγωγές σε δέκα χώρες, βασικότερες εκ των οποίων είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Αμερική, η Ρουμανία. Το καλό είναι ότι εάν σε εμπιστευθούν στις εξαγωγές, έχεις λύσει το πρόβλημά σου. Αλλά πρέπει να κοπιάσει πολύ για να πετύχει κάποιος», συμπληρώνει ο παραγωγός.
Ο ίδιος έχει την ευθύνη για όλες τις διαδικασίες λειτουργίας και ανάπτυξης της Φάρμας Λευκάρων. «Ξεκίνησα την επιχείρηση, κάνω ανάπτυξη και την τρέχω σε όλα της τα στάδια. Δημιουργήθηκε ως ένα παραδοσιακό τοπικό τυροκομείο και καθώς αναπτυσσόταν η επιχείρηση, ήταν σαν να ξεκινούσα από το μηδέν καθώς ήταν μία εντελώς διαφορετική συνθήκη σε σχέση με αυτή που είχα συνηθίσει», λέει ο Κοσμάς Κυρπίτογλου.
Σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη ικανού εργατικού δυναμικού και ακολούθως η εύρεση των κατάλληλων καναλιών και αγορών για την ανάπτυξη του πελατολογίου του. «Ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά με αύξηση έως και 70% στην τιμή του γάλακτος σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες που επηρέασαν την αγορά».
Αυτή τη στιγμή η Φάρμα Λευκάρων επενδύει στην τυποποίηση για μικρές συσκευασίες με στόχο τη δυναμικότερη είσοδό της στη λιανική. Επίσης, επενδύσει στην παραγωγή, ούτως ώστε να είναι αυτόματη κατά 80%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργαζομένων.
Παράγει προϊόντα όπως η φέτα, το μανούρι και το αγελαδινό σε άλμη. Εκτός από τη χονδρική που αποτελεί σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της, διαθέτει και δύο καταστήματα λιανικής στην Κοζάνη όπου διαθέτει και προϊόντα όπως κασέρι, κεφαλογραβιέρα, γιαούρτι και τυριά με γεύση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.