19 Φεβ 2025
READING

Είναι οι fintech το μέλλον των παραδοσιακών τραπεζών;

4 MIN READ

Είναι οι fintech το μέλλον των παραδοσιακών τραπεζών;

Είναι οι fintech το μέλλον των παραδοσιακών τραπεζών;

Οι fintech εταιρείες αναπτύσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι το μέλλον και η εξέλιξη του παραδοσιακού τραπεζικού μοντέλου.

Οι fintech εταιρείες προωθούν λύσεις που… αμφισβητούν την παραδοσιακή τραπεζική λειτουργία, παρέχοντας πιο γρήγορες, φθηνότερες και πιο προσβάσιμες υπηρεσίες. Στην Ευρώπη η επίδραση των fintech είναι ορατή, με πολλές εταιρίες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, να αυξάνουν κατακόρυφα το πελατολόγιό τους ακόμα και να προσεγγίζονται από τις παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες θέλουν να εξυγχρονίσουν τον τρόπο που λειτουργούν.

Η άνοδος των fintech στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή αγορά fintech παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη, με εταιρείες όπως για παράδειγμα η Revolut και η Klarna να κερδίζουν έδαφος έναντι των παραδοσιακών τραπεζών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο τομέας των fintech στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ ευρώ σε αξία μέχρι το 2026. Οι κύριοι τομείς όπου οι fintech πρωτοστατούν περιλαμβάνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, τα προσωπικά δάνεια, τις επενδύσεις και τη διαχείριση περιουσίας.

Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη ενθαρρύνουν την καινοτομία, με κανονισμούς όπως το PSD2 (Revised Payment Services Directive), που επιτρέπει το άνοιγμα των τραπεζικών δεδομένων σε τρίτες εταιρείες, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Οι παραδοσιακές τράπεζες αναγκάζονται πλέον να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, επενδύοντας σε τεχνολογίες και συνεργαζόμενες με fintech εταιρείες και startups.

Οι fintech στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτής της εξέλιξης. Αν και η ανάπτυξη άργησε να έρθει στην χώρα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, σήμερα έχουν δραστηριότητα αξιόπιστες fintech, εκ των οποίων είναι και η Viva Wallet, η οποία ήταν ο πρώτος μονόκερος αλλά έχει κάνει μεγάλο expand δραστηριτοτήτων και στο εξωτερικό.

Η ανοδική πορεία του ελληνικού fintech οικοσυστήματος, οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη χρήση ψηφιακών πληρωμών, η αποδοχή ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών και η ενίσχυση των startups από επενδυτικά κεφάλαια.

Εταιρείες, όπως η Plum, η οποία παρέχει αυτοματοποιημένες επενδύσεις και αποταμιεύσεις, και η PayLink, ενισχύουν την τοπική αγορά καινοτομίας. Επιπλέον, ελληνικές τράπεζες, όπως η Alpha Bank και η Eurobank, έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες με fintech εταιρείες, προσπαθώντας να συμβαδίσουν με τις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Η Worldline είναι μία fintech που μεγαλώνει στην ελληνική αγορά, έχοντας 150.000 τερματικά, ενώ συνεχίζει να βγάζει νέα εργαλεία, όπως το λογισμικό ERP ή τα smart POS που μέχρι σήμερα έχει πάνω από 40.000 πελάτες. Η Revolut, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει πάνω από 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα, ενώ πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε την αύξηση των επενδύσεών της κατά 60% σε σχέση με το 2023, με στόχο να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. πελάτες έως τις αρχές του 2025.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC, το 65% των Ελλήνων χρηστών ηλικίας 18-44 ετών έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία fintech υπηρεσία, με τις πιο δημοφιλείς να αφορούν πληρωμές, καταθέσεις και επενδύσεις.

Fintech και μετασχηματισμός

Ο αντίκτυπος των fintech είναι πολυδιάστατος και επηρεάζει όλες τις πτυχές της τραπεζικής λειτουργίας.

Η ψηφιοποίηση και η εύκολη πρόσβαση είναι το βασικό πλεονέκτημα των fintech. Οι πελάτες μπορούν πλέον να ανοίγουν λογαριασμούς, να κάνουν πληρωμές και να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους μέσω εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν κάποιο φυσικό κατάστημα, ενώ παράλληλα προσφέρουν οικονομικές υπηρεσίες με χαμηλότερες χρεώσεις, καθώς δεν επιβαρύνονται από τα λειτουργικά κόστη των παραδοσιακών τραπεζών.

Η καινοτομία στις πληρωμές που προσφέρουν, οι νέες μέθοδοι όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια (Google Pay, Apple Pay) και οι peer-to-peer πληρωμές, είναι βασικές παράμετροι που τις διαχωρίζουν από τις παραδοσιακές τράπεζες, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, και αναγκάζουν τις τράπεζες να υιοθετήσουν πανομοιότυπα στοιχεία.

Με την ανοικτή τραπεζική και τα Big Data, οι fintech αξιοποιούν τα δεδομένα για να προσφέρουν προσωποποιημένες υπηρεσίες, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των πελατών τους.

Το μέλλον των fintech, των τραπεζών αλλά και οι προκλήσεις

Όπως αποτυπώνεται διαγραμματικά, η συνύπαρξη fintech και παραδοσιακών τραπεζών φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο εξέλιξης. Αφού οι τράπεζες, ως μεγαλύτερες οντότητες εξαγοράζουν ή συνεργάζονται με τις fintech, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν το digital κομμάτι τους.

Με την υιοθέτηση τεχνολογιών όπως το blockchain, την τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά νομίσματα, η επόμενη δεκαετία προβλέπεται συναρπαστική για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ωστόσο υπάρχουν και οι προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αρχικά, πρέπει να υπάρξει θωράκιση από τη μαζικότητα κυβερνοεπιθέσεων που υφίσταται η νέα τάξη πραγμάτων. Με το διαδίκτυο να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή ζωή και την επιχειρηματικότητα, η προστασία πρέπει να είναι εξασφαλισμένη. Μάλιστα οι fintech, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, καθώς η ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυξάνει την έκθεση σε διαδικτυακούς κινδύνους.

Το ρυθμιστικό περιβάλλον είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το fintechοικοσύστημα. Και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με τα γνωστά προβλήματα γραφειοκρατίας, οι καθυστερήσεις στην ίδρυση μιας startup είναι δεδομένες. Κλασσικό παράδειγμα, η δημιουργία της Snappi, της πρώτης digital bank της χώρας, η οποία θα γίνει με τη σύμπραξη της Πειραιώς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.