19 Φεβ 2025
READING

Είναι η Ελλάδα value for money προορισμός για τους ξένους;

4 MIN READ

Είναι η Ελλάδα value for money προορισμός για τους ξένους;

Είναι η Ελλάδα value for money προορισμός για τους ξένους;

Είναι η Ελλάδα value for money προορισμός; Οι ταξιδιώτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντούν ναι. Αλλά με έναν αστερίσκο. Αυτό ισχύει το φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της European Travel Commision, η Ελλάδα ανήκει στους κορυφαίους προορισμούς που έλαβαν τις περισσότερες θετικές κριτικές ως value for money προορισμοί από τις γραπτές κριτικές των επισκεπτών, μαζί με το Σαν Μαρίνο, τη Λετονία, τη Μάλτα και την Εσθονία. Οι διαδικτυακές αναφορές για αυτούς τους προορισμούς υποδεικνύουν ότι προσφέρουν προσιτή διατροφή, αξιοθέατα, καταλύματα ή δημόσια συγκοινωνία. Συγκεκριμένα, Ελλάδα, Μάλτα και Λετονία σκόραραν 8,93, ενώ το Σαν Μαρίνο 9,17.

Η Ελλάδα κατέγραψε 23,7% περισσότερες πτήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2019, με την ανάπτυξη να είναι υψηλότερη στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Όπως έχει διαπιστώσει η ΕΤC, η Ελλάδα προσπαθεί να επεκτείνει την τουριστική της περίοδο στους μήνες μετάβασης (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) για να αυξήσει την ανθεκτικότητα του κλάδου. Εάν αυτό οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πιέσεων που σχετίζονται με τον υπερτουρισμό που αισθάνονται κατά την κορύφωση του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων, το δ’ τρίμηνο ξεκίνησε με άνοδο των αφίξεων κατά 10,9%. Τον Οκτώβριο καταγραφήκαν 2,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ενώ και στα ξενοδοχεία της χώρας η μέση πληρότητα διαμορφώθηκε στο 64% από 57% το 2023, βάσει δεδομένων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Τον Νοέμβριο, η αύξηση κινήθηκε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα έναντι του Οκτωβρίου, αφού καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 14,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σε απόλυτους αριθμούς, τον ίδιο μήνα οι αφίξεις έφτασαν τις 849 χιλιάδες αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 121 χιλιάδες επισκέπτες. Στην Αθήνα, που επισκέπτεται η πλειοψηφία των τουριστών το φθινόπωρο, τα ξενοδοχεία της Αθήνας σημείωσαν μέση πληρότητα της τάξης του 73,8% τον Νοέμβριο, μήνας του Μαραθωνίου και του 61,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθήνας και Αργοσαρωνικού.

Μάλιστα η Ελλάδα βρέθηκε στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των ταξιδιωτών από τη Βρετανία. Η χώρα μας, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο προσέλκυσε Βρετανούς τουρίστες μετά την κορύφωση του καλοκαιριού. Αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με τις τάσεις αναζήτησης αξίας και την αυξανόμενη επιθυμία να αποφευχθεί ο υπερβολικός συνωστισμός και οι υψηλότερες θερινές θερμοκρασίες. Επιπλέον, η ανάπτυξη τόσο των αφίξεων όσο και των διανυκτερεύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Πορτογαλία συνεχίζει να ξεπερνά αυτή της Ισπανίας.

Παράγοντες του κλάδου διαπιστώνουν ότι οι φθινοπωρινές αφίξεις στην Ελλάδα έχουν ενισχυθεί λόγω των πιο ήπιων και ευχάριστων θερμοκρασιών, που επιτρέπουν στους τουρίστες να απολαύσουν τις παραλίες, τα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία χωρίς τις πιέσεις του καλοκαιρινού συνωστισμού. Οι τουρίστες που επιλέγουν να επισκεφτούν τη χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές σε καταλύματα και εστίαση, ενώ οι αεροπορικές πτήσεις συχνά είναι πιο οικονομικές, συγκριτικά με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, προορισμοί της νότιας και μεσογειακής Ευρώπης – κυρίως αυτοί της Ελλάδας, της Σερβίας, της Πορτογαλίας και του Μαυροβουνίου – , παρουσίασαν πιο μέτριο ρυθμό ανάπτυξης στις αφίξεις μετά από μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο. Σε όρους αφίξεων, η Ισλανδία ξεχώρισε ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός χειμερινού τουρισμού, με ανάπτυξη 14%, καθώς τους επισκέπτες προσέλκυσε το βόρειο Σέλας. Η απόδοση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη παρέμεινε υποτονική (-7%)  σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Οι αφίξεις εκτός αφίξεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στο τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, ήταν αυτοί οι μεσογειακοί προορισμοί που παρουσίασαν ήπια ανάπτυξη στο τέλος του 2024. Σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις κατάφεραν να παραμείνουν σε επίπεδα ανώτερα από αυτά του 2019 στο 6,4%. Η Ελλάδα είδε μεν την αύξηση των αφίξεων να αποδυναμώνεται από το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, η επισκεψιμότητα εξακολουθεί να είναι σημαντικά αυξημένη κατά 13,7% σε σχέση με το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.