18 Φεβ 2025
READING

Ο εθνικά κεφαλαιώδης τουρισμός και η ανάγκη για αλλαγές

4 MIN READ

Ο εθνικά κεφαλαιώδης τουρισμός και η ανάγκη για αλλαγές

Ο εθνικά κεφαλαιώδης τουρισμός και η ανάγκη για αλλαγές

Η Ελλάδα έχει την ευλογία του ζεστού και ήπιου κλίματος της, την ομορφιά της, τη μοναδική πολιτισμική της αξία, την Ιστορία που υπάρχει σε κάθε σημείο της με μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και αυτή την αρμονική μεγάλη ακτογραμμή, με τα πολλά νησιά και τις παραλίες της, σαν κόσμους ολόκληρους να εξερευνήσεις. Για αυτή την ωραιότητα της, η Ελλάδα είναι μία από τις πιο επισκέψιμες χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο, με τον τουρισμό να συμβάλλει κατά 25% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Μα όλα αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα και το καλοκαίρι, έρχεται

Το καλοκαίρι του 2025 προμηνύεται θετικότατο για τον τουρισμό με την Ελλάδα στην αφρόκρεμα της ζήτησης σύμφωνα με την κορυφαία της Ευρώπης εταιρεία ταξιδιών και τουρισμού Touristik Union International, πασίγνωστη ως TUI. Έτσι, αυτό το καλοκαίρι οι μέσες τιμές είναι 4% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους πελάτες της TUI είναι και πάλι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Επιπλέον, οι πληροφορίες από το χώρο των ξενοδοχείων κάνουν λόγο για πολύ αυξημένες κρατήσεις από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ και Γαλλία. Σύμφωνα επίσης με τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων μέχρι και το Μάρτιο, η Γερμανία καταγράφει άνοδο 5,5% σε σχέση με την περίοδο 23 με 24, η βρετανική αγορά 7,6%, η αμερικανική 10,5%, η Γαλλία 28% και η Ιταλία 4,6%.

Η ομορφιά, η Ιστορία, το φαγητό, η παράδοση της χώρας και κάποιοι οραματιστές στο χώρο των ξενοδοχείων και της διαμονής, έχουν φροντίσει να κάνουν την Ελλάδα ελκυστικότατο προορισμό για όλο το κόσμο. Μα όλα γύρω αλλάζουν και ο τουρισμός της χώρας, θα πρεπει να προσαρμοστεί, να ανανεωθεί, να καινοτομήσει και το πρωτοτυπήσει οδηγώντας την κούρσα των χωρών της ευρύτερης γειτονίας μας. Ήδη, οι δημογραφικοί παράγοντες επηρεάζουν την τάση για ταξίδια και η γήρανση του πληθυσμού συνεπάγεται αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια τουριστική ζήτηση. Οι Millennials και οι εκπρόσωποι της Generation Ζ έχουν πλέον γίνει βασικές δυνάμεις στην κινητικότητα και τον τουρισμό. Η ταξιδιωτική τους συμπεριφορά συχνά είναι αχαρτογράφητη για τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό. Με την τεχνολογία να επιτρέπει τις ανέπαφες συναλλαγές το ταξίδι πια δεν γνωρίζει όρια και δεν υπακούει σε εργασιακές υποχρεώσεις, αλλά απαιτεί όλα όσα εξασφαλίζουν την λειτουργία της με τους καλυτέρους όρους. Στο κόσμο μας, οι άνθρωποι αναζητούν πια, υγιεινό τρόπο ζωής και πραγματική βιωσιμότητα και η γενική αρχή όλων είναι πως «η υγεία είναι η νέα πολυτέλεια». Η συναισθηματική απήχηση της εμπειρίας του ταξιδιού και της διαμονής είναι αυτή που μετράει με τους ταξιδιώτες – επισκέπτες – άντε τουρίστες, αν και δε μας αρέσει η λέξη, να γίνονται όλο και πιο εκλεκτικοί και απαιτητικοί και εξελιγμένοι πιστεύοντας βιωματικά την φράση του Τζον Στάιμπεκ πως «πολλά ταξίδια συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμα αφότου έχει σταματήσει η κίνηση στο χρόνο και στο χώρο». Είναι αυτονόητο πως αυτή τη τάση τα ξενοδοχεία και οι ταξιδιωτικοί προορισμοί του, θα την αξιοποιήσουν, ενώ είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις νέες ανάγκες τους των επισκεπτών τους.

Όλα αυτά επηρεάζουν την ανάπτυξή των υποδομών. Ο σχεδιασμός έργων που συνδυάζουν φιλοξενία, λιανεμπόριο, αναψυχή και επιχειρηματικότητα, δημιουργούν συνθήκες συνεργειών στις υπηρεσίες, τις ανέσεις και τη συνολική εμπειρία τόσο για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, όσο και για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Ο επισκέπτης μπαίνει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ως μέρος του, με πλήρη ενοποίηση ανέσεων, χώρων λιανικής, ξενοδοχείων, μεταφορών και τρόπου ζωής. Έτσι ευνοείται και το τοπικό στοιχείο των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των κοινοτήτων. Τα ξενοδοχεία επιδιώκουν να γίνουν πολιτιστικοί κόμβοι, μυώντας  την τοπική κουλτούρα τους επισκέπτες τους και διευρύνοντας τη συνολική εμπειρία. Δημιουργούν συνέργειες με τοπικές επιχειρήσεις και υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Επίσης, προσφέρουν τα δωμάτια τους για ημερήσια χρήση σε εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν μακριά από την εταιρεία τους.

Οι ταξιδιώτες πια επιδιώκουν έναν καλύτερο, πιο ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, γυρνώντας ολοένα και περισσότερο την πλάτη τους στις δαπάνες για υλικές πολυτέλειες, αλλά επιδιώκοντας την άνεση και την αναντικατάστατη, μοναδική εμπειρία, που δεν βρίσκεται αλλού και μένει για πάντα.  Ο τουρισμός ως τάση πια αναπτύσσει γνήσιο ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής του επισκέπτη, ώστε να κατανοήσει τις προτιμήσεις του και να προκαλεί συναισθήματα εκτίμησης, έκπληξης, οικειότητας, εμπιστοσύνης. Η επιδίωξη των νέων επισκεπτών αφορά στην βιωματικότητα και στη συναισθηματική αξία με τους τουριστικούς τόπους να καλύπτουν σωματικές, ψυχικές, πνευματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Χρειάζονται ακόμη μια προσέγγιση που απαντά στην ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ψηφιακών και μη ψηφιακών εμπειριών. Ο πελάτης θα επιθυμεί να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην διασύνδεση ή και την πλήρη αποσύνδεσή του από την ψηφιακό κόσμο.

Η άψογη εξυπηρέτηση, οι αξεπέραστες αναμνήσεις και η μοναδικότητα της εμπειρίας είναι πάντα ο πυρήνας της φιλοξενίας και σήμερα νέες μέθοδοι και τεχνολογίες βοηθάνε όσο ποτέ. Αυτό που οφείλει να μοιάζει αβίαστο όμως, απαιτεί λεπτομερή προγραμματισμό, εκπαίδευση και σχεδιασμό και να κάνει διακριτικά πράξη το ζητούμενο όλων εκείνων που ταξιδεύουν όχι μόνο για να αλλάξουν μέρος, αλλά ιδέες και θεωρίες ζωής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.