Το πεντηκοστό έτος από την ίδρυσή της συμπληρώνει φέτος η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του ηλεκτρικού εξοπλισμού, του φωτισμού και των λύσεων διαχείρισης ενέργειας. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1975, κατάφερε σε μόλις τέσσερα χρόνια, από το 2020 στο 2024, να διπλασιάσει το τζίρο της.
Πιο συγκεκριμένα, το 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν 164 εκατομμύρια ευρώ για να εκτοξευθεί το 2024 στα 327 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος είχε αύξηση του κύκλου εργασιών του το 2024 σε σύγκριση με το 2023 (309 εκατ. ευρώ), στα επίπεδα του 6%. Σημαντική συνεισφορά στην αύξηση των πωλήσεων έπαιξε η άνοδος των τιμών το 2021 και 2022, χωρίς όμως να είναι ο μοναδικός λόγος .
Την περασμένη χρονιά απασχολούσε 1.560 άτομα, αυξάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό του κατά 60 άτομα σε σχέση με το 2023. Συνολικά, η επιχείρηση διατηρεί 84 καταστήματα, από τα οποία τα 80 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 4 στην Κύπρο, ενώ πέρυσι λειτούργησαν τέσσερα νέα σημεία στην Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, τη Χίο και την Πάφο.
Σημειώνεται ότι μία από τις επενδύσεις που πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε στο τέλος του 2023, ήταν το νέο ιδιόκτητο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργό, επιφάνειας 16.000 τετραγωνικών μέτρων, 14.000 παλετοθέσεων. Οι επενδυτικές δαπάνες που πραγματοποίησε ο όμιλος στο διάστημα των ετών 2022-2024 ανήλθαν στα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Οι λόγοι που έφεραν την ανάπτυξη
Αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στην ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εκτός από την μεγέθυνση του κλάδου που έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, καθώς και την αύξηση των τιμών που υπήρχε κυρίως τα έτη 2021 και 2022, συνέτειναν οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών. Αρχικά σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στα καταστήματα της εταιρείας αλλά και στα εξειδικευμένα τεχνικά τμήματα των οκτώ διαφορετικών business units που διατηρεί η εταιρεία δηλαδή στον φωτισμό, τις δυο μονάδες κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων χαμηλής και μέσης τάσης, το βιομηχανικό υλικό και τις λύσεις φόρτισης.
Οκτώ επιχειρηματικές μονάδες
Αυτή τη στιγμή η δραστηριότητα του ομίλου Καυκάς χωρίζεται σε 8 διαφορετικές επιχειρηματικές μονάδες αυτές των λύσεων φωτισμού, των αυτοματισμών κτιρίων, των ενεργειακών λύσεων, του εξοπλισμού για την ηλεκτροκίνηση, των υποδομών για δίκτυα ICT και data centers, των βιομηχανικών λύσεων, του τμήματος UPS& Power Quality με συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος, σταθεροποιητές τάσης, συσσωρευτές και άλλα. Eπίσης διαθέτει μονάδες κατασκευής ηλεκτρολογικών μονάδων (MV & LV Panel Building), οι οποίες βρίσκονται στην Αθήνα (Αχαρνές και Κρυονέρι) και τη Θεσσαλονίκη και παράγουν πίνακες χαμηλής και μέσης τάσης.
Στον τομέα του φωτισμού ο όμιλος έχει ισχυροποιήσει την παρουσία του τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας 5 hubs για την παροχή λύσεων αρχιτεκτονικού φωτισμού, τα οποία βρίσκονται στην Ηλιούπολη, το Χαλάνδρι, τα Χανιά, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη όπου δημιουργήθηκε το τελευταίο από αυτά στη διάρκεια του 2024. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμη lighting hub της Καυκάς στο Ηράκλειο. Εκεί η εταιρεία διαθέτει κτίριο συνολικής επιφάνειας 6.000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο στεγάζονται και οι κεντρικές αποθήκες της Κρήτης. Σε αυτό συστεγάζεται και κατάστημα της εταιρείας.
Από το 1975 στο σήμερα
Η ιστορία της εταιρείας που ανέτρεψε τα δεδομένα στο χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ξεκίνησε όταν ο Βασίλης Καυκάς άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Μαρκόπουλο Αττικής το 1975. Ήταν μία περίοδος κατά την οποία η μεταπολίτευση έφερε την ταχεία ανάπτυξη της δόμησης στην Ελλάδα και η Καυκάς ήρθε να καλύψει τη ζήτηση που δημιουργήθηκε. Το 1979 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα Καυκάς στο Γέρακα, προσφέροντας ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση σε επαγγελματίες και εργολάβους ηλεκτρολόγους. Το 1981 άνοιξε το τρίτο κατάστημα με την επέκταση της επιχείρησης να συνεχίζεται. Το ’84 συστήθηκε η Καυκάς Ηλεκτρικά Υλικά και το 1985 η επιχείρηση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία.
Το 1995 ξεκίνησε η επέκταση εκτός της πρωτεύουσας καθώς λειτούργησε σημείο πώλησης στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην επιχείρηση ενεπλάκη και ο γιος του ιδρυτή, Νίκος Καυκάς – σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου -, γεγονός που σηματοδότησε την μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας και το πέρασμα στη νέα της εποχή. Από το 2000 και ύστερα ξεκίνησε η εντατικότερη επέκταση του δικτύου της εταιρείας, ενώ το 2003 αριθμούσε 10 καταστήματα.
Το 2004, το έτος που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, η Καυκάς ήταν η πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα, με κύκλο εργασιών 33,2 εκατ. ευρώ και ραγδαία αναπτυσσόμενο δίκτυο καταστημάτων. Εκτός από την οργανική της ανάπτυξη, διεύρυνε το εκτόπισμά της και μέσω εξαγορών, με την απορρόφηση της Καστρήσιος Τεχνική ΑΒΕΕ, η οποία είχε ως αντικείμενο τη μελέτη και συναρμολόγηση πινάκων και πεδίων μέσης και χαμηλής τάσης, εισερχόμενη στην κατασκευή πινάκων, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους πελάτες της.
Η δεκαετής οικονομική κρίση παρά την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, δημιούργησε νέες ευκαιρίες για την Καυκάς. Ταυτόχρονα, πολλά μικρά καταστήματα πώλησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού δεν αντεπεξήλθαν και διέκοψαν τη λειτουργία τους. Η Καυκάς βασιζόμενη στην οικονομική της ευρωστία και οργάνωση κατάφερε να εξελιχθεί σε υγιείς βάσεις. Επίσης, στα χρόνια της κρίσης πόνταρε στις ανακαινίσεις – ανακατασκευές κτιρίων, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα είχε πληγεί βάναυσα, γεγονός που την έφερε βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό στα χρόνια που ακολούθησαν.
Σήμερα, σημαντικό μέρος της ενέργειας και τον πόρων που διαθέτει η διοίκηση της εταιρείας, διοχετεύεται στον τομέα της τεχνολογίας. Mεταξύ αυτών είναι η υιοθέτηση λύσεων IT βασισμένων στο cloud, η εγκατάσταση συστημάτων SAP Rise αλλά και λύσεων του οικοσυστήματος της Microsoft, στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.