18 Φεβ 2025
READING

Τα χρυσά ανεκτέλεστα των εταιρειών πληροφορικής

4 MIN READ

Τα χρυσά ανεκτέλεστα των εταιρειών πληροφορικής

Τα χρυσά ανεκτέλεστα των εταιρειών πληροφορικής

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ανεβάσει την αξία και τα έσοδα των εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες «κρύβουν» χρυσό ανεκτέλεστο έργων που ξεπερνούν συνολικά τα 2 δις. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι εταιρείες πληροφορικής (κάποιες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό) έχουν εκμεταλλευθεί τους πόρους του RRF, έχουν κατέβει και έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν μεγάλα έργα του δημοσίου, γεγονός που εκτόξευσε το ανεκτέλεστό τους. Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη των εταιρειών, η εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει αυτά τα χρόνια στην υλοποίηση έργων εντός συνόρων, την χρησιμοποιούν για να ανοίξουν τις δραστηριότητές τους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο εξωτερικό, ώστε να φτιάξουν μια «μηχανή παραγωγής» που θα μπορεί να…στέκεται και μετά την RRF εποχή. Με σκοπό φυσικά, η ροή εσόδων να συνεχιστεί και οι εταιρείες να παραμένουν κερδοφόρες.

Ωστόσο, ακόμα και αν επικρατεί μια πανδαισία έργων, ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Καθώς τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα στενά, με τις εταιρείες να υποχρεούνται να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς και να έχουν ολοκληρώσει τα έργα που έχουν αναλάβει μέχρι τέλος του 2025, εάν θέλουν φυσικά να εισπράξουν και τα χρήματα του RRF.

Τα μεγάλα ονόματα

Στην κορυφή της λίστα βρίσκεται η netcompany-intrasoft, η οποία συνεχίζει να «παίρνει» σημαντικές δουλειές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με το ανεκτέλεστο έργων της να πλησιάζει το 1 δις. ευρώ.

Όπως έχει παραδεχτεί ο CEO της εταιρείες Αλέξανδρος Μάνος, η Netcompany – Intrasoft έχει τα μισά της έργα σε αγορές του εξωτερικού αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι από έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου.

Το 2023 η Netcompany-Intrasoft είχε growth πάνω από 20%, ενώ για το 2024 βλέπει πάλι διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, με τον στόχο της μητρικής για το 2026 να είναι για τζίρο 1,2 δις. ευρώ, ταυτόχρονα και οι στόχοι της ελληνικής θυγατρικής είναι μεγάλοι, αφού αποτελεί την μεγαλύτερη θυγατρική του Δανέζικου ομίλου.

Ένα από τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει είναι το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας, το οποίο υπερψηφίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το επόμενο διάστημα.

Υψηλά στη λίστα των ανεκτέλεστων βρίσκεται και η θυγατρική του ομίλου Quest, Unisystems. Η οποία έχει «χρυσό» ανεκτέλεστο στα 600 εκατ. ευρώ, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από συμβόλαια στο εξωτερικό.

Μάλιστα, η εταιρεία του Θεόδωρου Φέσσα, εκτός ότι προσφέρει λύσεις σε πυλώνες όπως Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience, έχει στα σκαριά στρατηγικό σχεδιασμό για να μπει και στην αμυντική βιομηχανία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ύπαρξη του Μιχάλη Τσαμάζ στα ΔΣ της Unisystems και της IntracomDefence, αναμένεται να..μεταφραστεί στο μέλλον σε συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών στο κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας.

Μεγάλα έργα που τρέχει η Unisystems στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, το cloud του ΕΔΥΤΕ, και η ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων.

Τα ανεκτέλεστα άνω των 100 εκατ. ευρώ

Μετά τις δύο προαναφερθείσες εταιρείες, το ύψος των ανεκτέλεστων μειώνονται πολύ. Συγκεκριμένα, τρίτη έρχεται η Cosmos Business του Δημήτρη Δάφνη, με ανεκτέλεστο στα 160 εκατ. ευρώ.

 Το 2023 η Cosmos Business έκλεισε με τζίρο άνω των 60 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος για το 2030 είναι τα 115 εκατ. ευρώ. Το 2025, η Cosmos δρομολογεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Δάφνης, βρίσκεται στην αναζήτηση νέου χώρου, άνω των 3.500 τ.μ για να στεγάσει τους υπαλλήλους της.

Η Cosmos την τελευταία 5ετία έχει υπογράψει συμβάσεις έργων που αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας σε σπουδαία projects για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, όπως το e-justice.

Η Space Hellas έχει ανεκτέλεστο έργων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ενώ τρέχει και έργα στο εξωτερικό, όπως για την παροχή υβριδικής υποδομής και υπηρεσιών υποστήριξης Cloud για τον Οργανισμό Πληροφορικής της Μάλτας.

Επίσης και η Profile έχει υψηλό δείκτη ανεκτέλεστου έργων, που αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το 2023 ο όμιλος προέβη στην υπογραφή συμβάσεων για 9 δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 49 εκατ. ευρώ.

Οι μικρότερες εταιρείες

Ανεκτέλεστο κάτω των 100 εκατ. ευρώ έχει η Ideal, της οποίας προσεγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ ενώ ακολουθεί η Performance και η Real Consulting με ανεκτέλεστο επίσης πέριξ των 70 εκατ. ευρώ.

Η Performance είναι μεταξύ άλλων ο ανάδοχος του έργου της ΑΑΔΕ για την προμήθεια εργαλείων διαχείρισης υπηρεσιών Πληροφορικής, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε εργασίες και στη Βρετανία.

Η Q&R που έκανε πρόσφατα εξαγορά στο κλάδο κυβερνοασφάλειας και πρόσφατα ξεκίνησε εργασίες για να «μπει» στο digital banking, έχει ανεκτέλεστο στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ η μικρότερη CPI δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.