Εκτοξευτήκαν μέσα στο 2024, σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι αιτήσεις για Golden Visa, φτάνοντας τις 9.289, που αντιστοιχούν σε αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 2,32 δισ. ευρώ.
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών διαμονής, μέσω του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης Χρυσή Βίζα, που έφτασαν σε τόσο υψηλό επίπεδο έρχονται ως συνέχεια του 2023, μιας ακόμα χρονιάς-ρεκόρ, όταν είχαν υποβληθεί 8.477 αιτήσεις. Φυσικά εξηγούνται λόγω της νέας πραγματικότητας με την αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης, που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2024 και μετά. Υπενθυμίζουμε πως το ελάχιστο όριο των 800.000 ευρώ αφορά στο σύνολο της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά με ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό 3.100 κατοίκων.
Οι υπηρεσίες αδυνατούν να χειριστούν τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως είναι τόσος ο όγκος των αιτήσεων για Χρυσή Βίζα, που οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν κι έχουν συσσωρεύσει συνολικά 12.087 εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης αρχικής άδειας επενδυτή, αριθμός που είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον ετήσιο ρυθμό εγκρίσεων. Για παράδειγμα, το 2024, χορηγήθηκαν 4.536 άδειες, έναντι 4.231 το 2023. Επομένως, μόλις προχωρήσει ο τρέχον όγκος εκκρεμοτήτων, είναι πιθανό να αλλάξει και η εικόνα που έχουμε για την εθνικότητα και την προέλευση των επενδυτών. Προς το παρόν, πάντως φαίνεται πως υπάρχει κάμψη του αριθμού των Κινέζων επενδυτών και αύξηση εκείνων από την Τουρκία, τον Λίβανο, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι λόγοι που κάνουν ανάρπαστη την ελληνική Χρυσή Βίζα
Σύμφωνα με ανάλυση της Astons – Global Property Opportunities, ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για χορήγηση αδειών διαμονής στην Ελλάδα οφείλεται στους επενδυτές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί ομογενείς, δεύτερης, ή ακόμα και τρίτης γενιάς και που δεν έχουν καν επισκεφτεί την Ελλάδα. Η μεγάλη βρετανική Real Estate Investments εταιρεία Astons εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι υποδοχέας τουλάχιστον του 50% των αιτήσεων “Χρυσή Βίζα” από Αμερικανούς πολίτες, λόγω του ελκυστικού πλαισίου της, που προσφέρει πενταετή διάρκεια για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Υπολογίζουν ακόμη και το η ελληνική αγορά κατοικίας βρίσκεται σε άνθηση και προσφέρει σημαντικές αποδόσεις. Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, εκτιμά η Astons υπάρχει και για την Αττική, όπου πλέον πολλοί δίνουν έμφαση στην αύξηση του αποθέματος των κατοικιών, που προέρχονται από αλλαγή χρήσης, όπως ανάμεσα σ άλλα γραφεία, βιομηχανικά ακίνητα, αποθήκες, καθώς σε αυτή την περίπτωση, το ελάχιστο όριο επένδυσης διατηρείται στις 250.000 ευρώ, από 800.000 ευρώ.
Η κατάργηση της Χρυσής Βίζα στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη
Να πούμε ακόμη πως η Ελλάδα επωφελείται από την κατάργηση της Χρυσής Βίζας σε όλη την Ευρώπη. Ήδη από το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να πωλούν υπηκοότητα σε επενδυτές. Αν και αυτό είναι διαφορετικό από τις χρυσές βίζες, οι οποίες προσφέρουν μόνιμη διαμονή και όχι υπηκοότητα, η έκκληση έγινε στο πλαίσιο μιας κίνησης για την πάταξη αυτής της συνδυασμένης βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρχαν ανησυχίες ότι αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια. Οι Βρυξέλλες κάλεσαν επίσης τις χώρες να ελέγξουν ξανά αν οι άνθρωποι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω του πολέμου είχαν στην κατοχή τους χρυσό διαβατήριο ή βίζα που είχαν εκδώσει. Στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ξανά δηλώσει ότι συστήματα αυτού του είδους αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, τη διαφάνεια και τις αξίες στις οποίες στηρίζεται το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Αλβανία, η Πορτογαλία, οι Κάτω Χώρες, η Ιρλανδία και η Ισπανία
Τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να «απέχει από την ανάπτυξη ενός συστήματος υπηκοότητας των επενδυτών τύπου Χρυσά Διαβατήρια. Ένα τέτοιο σύστημα θα «εγκυμονούσε κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη διαφθορά και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος και θα ήταν ασύμβατο με τους κανόνες της ΕΕ, προειδοποίησε σε έκθεσή της. Η χώρα ανέστειλε τα σχέδιά της για την καθιέρωση χρυσής βίζας. Η απαγόρευση, η οποία εξακολουθεί να συζητείται, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει άλλες επενδυτικές οδούς. Η Πορτογαλία αφαίρεσε τις επενδύσεις σε ακίνητα ως βάση για τις αιτήσεις χρυσής βίζας τον Οκτώβριο του 2023, με την ελπίδα να μειωθεί η κερδοσκοπία ακινήτων. Οι Κάτω Χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα, τερματίζοντας το καθεστώς της χρυσής βίζας τον Ιανουάριο του 2024. Η Ουγγαρία αντιστάθηκε στην τάση επαναφέροντας το καθεστώς της χρυσής βίζας, με τις αιτήσεις να είναι ανοικτές από τον Νοέμβριο του 2024. Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ιρλανδία κατήργησε το καθεστώς της χρυσής βίζας, το οποίο προσέφερε ιρλανδική κατοικία με αντάλλαγμα δωρεά 500.000 ευρώ ή τριετή ετήσια επένδυση 1 εκατ. ευρώ στη χώρα.
Η Ισπανία βάζει σε απαγόρευση τη Χρυσή Βίζα το 2025, πράγμα που θα ενισχύσει την επενδυτική ζήτηση για την ελληνική αγορά κατά κύριο λόγο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.