18 Φεβ 2025
READING

Το Πρόσωπο : Μάρι Δασκαλαντωνάκη

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Μάρι Δασκαλαντωνάκη

Το Πρόσωπο : Μάρι Δασκαλαντωνάκη

Η Μάρι Δασκαλαντωνάκη αποκαλείται συχνά σιδηρά κυρία του τουρισμού. Γεγονός είναι πως είναι μία από τις πρώτες διδάξασες στη διοίκηση των τουριστικών ομίλων της χώρας, αφού κρατά τα ηνία ενός από τους μεγαλύτερους της χώρας.

Η ξενοδόχος είναι διάδοχος της Grecotel παρά τη «δυαρχία» της ιστορικής οικογενειακής εταιρείας, η αρχή της ιστορίας της οποίας βρίσκεται στο 1975, όταν ο Γιάννης και ο Τάκης Δασκαλαντωνάκης έκοψαν την κορδέλα του Rithymna Beach. Έξι χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η Grecotel σε συνεργασία με την TUI, η οποία σήμερα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο σχεδόν 40 ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα. Τελευταία προσθήκη του ομίλου το Dolli, boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Ακρόπολη, στο διατηρητέο που στέγαζε τον παλιό Χυτήρογλου στην οδό Μητροπόλεως, ενώ πλήρως ανακαινισμένα λειτουργούν τα Cape Sounio και Roc Club (πρώην Vouliagmeni Suites) στην αθηναϊκή ριβιέρα. Φέτος ο όμιλος θα γιορτάσει τα 50 μας χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, κατά τη διάρκεια των οποίων υποδέχτηκε επισκέπτες από 200 χώρες. «Η στρατηγική μας ήταν να χτίσουμε εμπιστοσύνη, να συνδεθούμε με το ελληνικό και το διεθνές κοινό, να μας μάθει και μας επιλέξει για τις διακοπές του», έχει δηλώσει η ξενοδόχος.

Έπειτα από μία ενδοοικογενειακή διαμάχη που κατέληξε στα δικαστήρια, τα ηνία του ομίλου ανέλαβε η Μαρί Δασκαλαντωνάκη, ενώ τα αδέλφια της, Γιάννης και Τίνα Δασκαλαντωνάκη ακολούθησαν αυτόνομη πορεία, ιδρύοντας την Y&T Daskalantonakis Knossian Group, που αναλαμβάνει τη διαχείριση μεγάλων μονάδων. Ο «εμφύλιος» ξεκίνησε το 2008 και τα στρατόπεδα ήταν δύο, αυτό του πατριάρχη Νίκος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του Μαρί και της πρώην συζύγου του, Πόπης, με τα άλλα δύο παιδιά, όλοι μέχρι πρότινος μέτοχοι στην ηγέτιδα εταιρεία του ξενοδοχειακού τομέα.

Οι σπουδές της στο London School of Economics and Political Science δεν ήταν αρκετές για να την αποκόψουν από τις ρίζες της και το επιχειρηματικό DNA που φαίνεται να κληρονόμησε. Η Μάρι Δασκαλαντωνάκη είναι παντρεμένη με το Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτονα, που διατελέσει βουλευτής και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ευρωβουλευτής.

Dolli

Λακωνική και με μικρή παρουσία στον Τύπο και τις δημόσιες εκδηλώσεις, η Μάρι Δασκαλαντωνάκη επιλέγει να παρέμβει δημόσια όταν υπάρχει λόγος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση περιστρέφεται μόνο γύρω από τη στρατηγική της Grecotel και το μέλλον του τουρισμού στις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει δώσει, όταν φερειπείν ο ελληνικός τουρισμός προσπαθούσε να ανακάμψει μετά την πανδημία, υπό τη δαμόκλεια σπάθη των γεωπολιτικών αναταράξεων και της ενεργειακής κρίσης. Εξάλλου, η Grecotel ήταν η πρώτη αλυσίδα στην Ελλάδα και μία από τις τρεις στην Ευρώπη που ανακοίνωσε το άνοιγμα των ξενοδοχείων της για να παραμείνει η χώρα μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, το καλοκαίρι του 2020. Η Μάρι Δασκαλαντωνάκη πήρε το ρίσκο να ανοίξει τις μονάδες με πληρότητα 50%. Το στοίχημα κερδήθηκε και 15 ξενοδοχεία φιλοξένησαν 50.000 επισκέπτες τηρώντας το πρωτόκολλο για τα μέτρα προφύλαξης από τη διασπορά του κορονοϊού. «Μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN ότι ανοίγει η Ελλάδα για τουρισμό, έπρεπε να ακολουθήσουν και ελληνικά ξενοδοχεία. Βλέπετε, οι συνεργάτες διεθνώς ρωτούσαν με δυσπιστία αν θα ανοίξουμε και πότε», είχε δηλώσει.

Παρόλο που μετά τη συνεργασία με την TUI, η Grecotel δεν άνοιξε την πόρτα σε άλλους ξένους επενδυτές, η Μαρί Δασκαλαντωνάκη βλέπει με καλό μάτι την εισροή ξένων κεφαλαίων στον ελληνικό τουρισμό, «δεδομένου ότι η Ελλάδα μπαίνει στο διεθνή χάρτη για όλο τον κόσμο». Εξακολουθεί, όμως, να επιμένει ελληνικά, αν και αναγνωρίζει τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στη χώρα. Σε τοποθέτησή της σε συνέδριο σχετικό με τον τουρισμό τόνισε πως «οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη των ξενοδοχείωνστην Ελλάδα, προσθέτοντας όμως ότι «το θέμα της χρηματοδότησης για τον ελληνικό τουρισμό είναι σε σωστές βάσεις, το κόστος δανεισμού παρόλα αυτά παραμένει μεγάλο». Στο CNBC έχει δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι επιχειρηματικός παράδεισος», κάτι που, πάντως, δε φαίνεται να φρενάρει τα σχέδια της επιχειρηματία για τη Grecotel, προκειμένου να συνεισφέρει στην απασχόληση – ήδη στον όμιλο εργάζονται 6.500 άνθρωποι – και την τοπική οικονομία.

Ο δρόμος εξάλλου υπήρξε και δύσβατος. Στο παρελθόν ο όμιλος ήρθε αντιμέτωπος με οικονομικές δυσχέρειες. Το 2018, η εταιρεία παρουσίασε ζημιές ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι οφειλές προς προμηθευτές και πρακτορεία ανέρχονταν σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, προκλήσεις που φέρεται να ξεπεράστηκαν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.