18 Φεβ 2025
READING

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η ευρωπαϊκή πρωτιά, τα έργα επέκτασης και οι… υπόλοιποι

4 MIN READ

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η ευρωπαϊκή πρωτιά, τα έργα επέκτασης και οι… υπόλοιποι

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η ευρωπαϊκή πρωτιά, τα έργα επέκτασης και οι… υπόλοιποι

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας σπάει κάθε ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως ένας από τους σημαντικότερους κόμβους αερομεταφορών στην Ευρώπη.

Με την τουριστική κίνηση στη χώρα μας να σημειώνει αδιάκοπα ανοδική πορεία, «σπάζοντας» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και τις διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις να αυξάνονται, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του 2024

Χωρίς αμφιβολία, το 2024 υπήρξε μια χρονιά-σταθμός για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Καταγράφοντας άνοδο 24,5% σε σχέση με το 2019, την χρονιά δηλαδή πριν από την πανδημία, και 13,1% συγκριτικά με το 2023, όταν και επανήλθε η πλήρης κανονικότητα στις μετακινήσεις, το αεροδρόμιο αναδείχθηκε πρωταθλητής στην κατηγορία του, ξεπερνώντας αντίστοιχα αεροδρόμια του Μονάχου, της Κωνσταντινούπολης, της Κοπεγχάγης και του Μιλάνου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι συνολικά, 31,85 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 28,17 εκατομμυρίων επιβατών το 2023. Μία αύξηση εντυπωσιακή που μαρτυρά τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική τόσο του αεροδρομίου όσο κα της Ελλάδας ως κορυφαία τουριστική επιλογή.

Συγκεκριμένα, η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των διεθνών πτήσεων, με 22,43 εκατομμύρια επιβάτες εξωτερικού να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο, σημειώνοντας αύξηση 15,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αλλά και η εσωτερική κίνηση παρουσίασε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με 9,42 εκατομμύρια επιβάτες, αυξημένη κατά 7,3%.

Τα έργα επέκτασης που αλλάζουν το αεροδρόμιο

Είναι κοινή ομολογία ότι τα δεδομένα από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, έχουν αλλάξει, καθώς η εντυπωσιακή άνοδος της κίνησης οδήγησε στην ανάγκη για σημαντικές επεκτάσεις των υποδομών.

Ένα φιλόδοξο πλάνο έργων συνολικού προϋπολογισμού 650 εκατομμυρίων ευρώ έχει τεθεί σε εφαρμογή, ώστε το αεροδρόμιο να μπορεί να εξυπηρετήσει 33 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έως το 2028.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν στο πρώτο μέρος ενός γενικότερου πλάνου που θέλει τη δυναμικότητα του αεροδρομίου να ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια επισκεπτών το 2046.

Μεταξύ των έργων της πρώτης φάσης αυτού του σχεδίου περιλαμβάνονται η επέκταση του τερματικού σταθμού κατά 81.000 τετραγωνικά μέτρα, η δημιουργία πρόσθετων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, καθώς και η κατασκευή ενός πολυώροφου πάρκινγκ 3.365 θέσεων.

Επιπλέον, προβλέπεται η εγκατάσταση νέων συστημάτων καθοδήγησης και ελέγχου της επίγειας κίνησης, ενώ προχωρά και η αντικατάσταση των λαμπτήρων του αεροδρομίου με τεχνολογία LED, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Route 2025 για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του αεροδρομίου θα τεθεί σε εφαρμογή όταν η επιβατική κίνηση φτάσει τα 31,35 εκατομμύρια επιβάτες, με στόχο την εξυπηρέτηση 40 εκατομμυρίων ταξιδιωτών έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Τέλος, όπως σημειώσαμε, η τρίτη φάση των έργων προβλέπει την προετοιμασία για εξυπηρέτηση έως 50 εκατομμυρίων επιβατών, μετατρέποντας το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε έναν από τους κορυφαίους αερολιμένες της Ευρώπης.

Η τουριστική «έκρηξη» και οι νέες πτήσεις

Η εκρηκτική αύξηση της τουριστικής κίνησης αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Η Ελλάδα συνεχώς σημειώνει ρεκόρ στις αφίξεις επισκεπτών, με τη σεζόν να επεκτείνεται πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η δυναμική αυτή αντικατοπτρίζεται και στην προσθήκη νέων πτήσεων προς δημοφιλείς προορισμούς, τόσο εντός Ευρώπης όσο και προς μακρινότερες αγορές, όπως η Αμερική και η Μέση Ανατολή.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι εκτός από το «Ελ. Βενιζέλος», κι άλλα ελληνικά αεροδρόμια έχουν δει την δυναμική τους να «εκτοξεύεται». Ειδικότερα, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου παρουσίασε αύξηση 18% το 2024 σε σχέση με το 2023, αποδεικνύοντας τη δυναμική της Κρήτης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος του αεροδρομίου της Κάσου, το οποίο κατέγραψε άνοδο 161,1%, καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μικρά αεροδρόμια της Ευρώπης.

Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιβατική κίνηση το 2024 ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα, με άνοδο 1,8% σε σχέση με το 2019 και 7,4% συγκριτικά με το 2023. Οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, ενώ οι χώρες του Νότου που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ελλάδα, βρέθηκαν στην κορυφή της ανόδου.

Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά ορισμένες περιοχές, με τις αερομεταφορές στο Ισραήλ, τη Ρωσία και την Ουκρανία να σημειώνουν πτώση. Παρά τις προκλήσεις, η γενική εικόνα δείχνει έναν αεροπορικό κλάδο σε ισχυρή τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Σε σταθερή άνοδο το «Ελ. Βενιζέλος»

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κόμβους της Ευρώπης, με τις επιδόσεις του να επιβεβαιώνουν τη σταθερή άνοδό του.

Σε μόνιμη «απογείωση» βρίσκεται το «Ελ. Βενιζέλος»

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης, η διαρκής προσθήκη νέων δρομολογίων και οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές εξασφαλίζουν ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας θα παραμείνει πρωτοπόρο τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η συνολική εικόνα των ελληνικών αεροδρομίων αλλά και των αερομεταφορών σε διεθνές επίπεδο δείχνει ότι η εποχή της ανάκαμψης έχει δώσει τη θέση της σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και εξέλιξης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.