18 Φεβ 2025
READING

Δύο στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων έγιναν μεταποιητές και αξιοποίησαν τα μήλα Πηλίου

3 MIN READ

Δύο στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων έγιναν μεταποιητές και αξιοποίησαν τα μήλα Πηλίου

Δύο στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων έγιναν μεταποιητές και αξιοποίησαν τα μήλα Πηλίου

Έχοντας μία ήδη δομημένη καριέρα στη βιομηχανία τροφίμων, το 2022 η Εύη Μαύρου και ο Νάσος Δρακόπουλος άφησαν πίσω την Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στο Πήλιο. Εκεί δημιούργησαν μία εταιρεία μεταποίησης τροφίμων με κύριο προϊόν τα μήλα που παράγονται στο Πήλιο, δίνοντάς της την ονομασία PelianLab.

«Εργαζόμασταν επί σειρά ετών σε εργοστάσιο τροφίμων, εγώ με την ιδιότητά μου ως χημικός και ο σύζυγός μου ως γεωπόνος – τεχνολόγος τροφίμων. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, το οποίο θα ανταποκρινόταν στο πάθος μας και τη δημιουργικότητα που θέλαμε να διοχετεύσουμε στα τρόφιμα. Έτσι, ξεκινήσαμε να παράγουμε προϊόντα με ξεχωριστό διατροφικό πρόσημο, τα οποία απέχουν από τα αγαθά μαζικής παραγωγής που είχαμε συνηθίσει έως εκείνη τη στιγμή να διαχειριζόμαστε στη δουλειά μας. Καθώς ο σύζυγός μου κατάγεται από το Βόλο και σε συνδυασμό με την επιθυμία μας για αποκέντρωση, μετακομίσαμε εν τέλει εδώ».

Αξιοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες

«Επιθυμία μας ήταν να αξιοποιήσουμε τοπικές πρώτες ύλες. Γι’ αυτό και αρχίσαμε να ασχολούμαστε με το μήλο, ένα προϊόν που παράγεται κατά κόρον στο Πήλιο, δημιουργώντας διαφορετικά προϊόντα με βάση το συγκεκριμένο φρούτο. Τιμήσαμε το μήλο, τόσο λόγω της διατροφικής αξίας που αυτό έχει, όσο και λόγω της ευκολίας που μας προσέφερε η περιοχή στο να το προμηθευτούμε, λόγω της εγγύτητας των καλλιεργειών μηλιάς. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με παραγωγούς της περιοχής, αξιοποιώντας το κόκκινο μήλο ΠΟΠ Ζαγοράς, καθώς και άλλες ποικιλίες όπως το πράσινο Granny Smith και τα κίτρινα μήλα της ποικιλίας GoldenΝτελίσιους».

Η παρουσία της Pelian Lab εντοπίζεται σήμερα σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα συνεχίζουν να επεκτείνονται σε σημεία πώλησης όπως παντοπωλεία delicatessen, κάβες, τουριστικά καταστήματα αλλά και κυλικεία σχολείων.

Η αρχή έγινε από το τσιπς μήλου και συνεχίστηκε με μούσλι και energy pops

Το πρώτο προϊόν που δημιούργησαν ήταν τα τσιπς μήλου, όπου διαθέτουν τέσσερις κωδικούς. Το τσιπς κόκκινου μήλου, το τσιπς κόκκινου μήλου με κανέλα Κεϋλάνης, το τσιπς κίτρινο μήλο Golden Ντελίσιους και το αυτό από πράσινο ξινόμηλο Granny Smith. «Τα συγκεκριμένα προϊόντα όπως και όλη μας η γκάμα δεν περιέχουν ζάχαρη, συντηρητικά και γλουτένη».

Η επόμενη σειρά που παρουσίασαν ήταν τα μούσλι, τα οποία κυκλοφόρησαν σε τρεις διαφορετικές γεύσεις με βασική πρώτη ύλη τα αποξηραμένα μήλα, τα οποία προσδίδουν γλυκύτητα στο τελικό προϊόν και λόγω αυτού δεν απαιτείται η προσθήκη ζάχαρης. Στις συνταγές τους χρησιμοποιήσαν βρώμη, αποξηραμένο μήλο, και άλλα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. «Κυκλοφορούν σε τρεις γεύσεις μήλο – κανέλλα, highprotein που είναι ενισχυμένη πρωτεϊνικά και superfoods, με πρώτες ύλες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά».

Τρίτη κατηγορία που παρουσίασαν ήταν τα energy pops, μαλακές μπάλες ενέργειας με μήλο και άλλα συστατικά όπως χουρμά, ξηρούς καρπούς και ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι, τα οποία προσθέτουν γεύση.

Εξετάζουν την διάθεση προϊόντων και εκτός Ελλάδας

Αυτή τη στιγμή εξετάζουν τη διάθεση των προϊόντων τους και στο εξωτερικό, όπου πραγματοποιούν συζητήσεις. Πρόσφατα δημιούργησαν και τα τσιπς μπανάνας, τα οποία αποξηραίνονται μέσω της κρυοξύρανσης (λυοφιλίωση), τα οποία ανοίγουν το δρόμο και για το λανσάρισμα μίας τέταρτης κατηγορίας που θα συμπληρώσει την υφιστάμενη γκάμα τους.

Περιγράφοντας το τι έχουν αποκομίσει από την έως τώρα προσπάθειά τους, η Εύη Μαύρου αναφέρει ότι «αφιερώσαμε πολλή προσπάθεια και ενέργεια καθώς και οικονομίες που είχαμε συγκεντρώσει έως σήμερα από τη δουλειά μας. Μπορεί ο δρόμος να είναι αρκετά δύσκολος και να απαιτείται αγώνας, ωστόσο εισπράττουμε μεγάλη ικανοποίηση που αντλούμε από τη θετική ανταπόκριση του κόσμου που μας προτιμά».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.