18 Φεβ 2025
READING

Soft life και το τέλος του clubbing όπως το ξέραμε

5 MIN READ

Soft life και το τέλος του clubbing όπως το ξέραμε

Soft life και το τέλος του clubbing όπως το ξέραμε

Ω! Ναι! Οι παλαιότεροι ζήσαμε -και καλά κάναμε- το clubbing σα να μην υπήρχε αύριο -και δεν πολύ – υπήρχε! Εμοιαζε η ζωή ατέλειωτο ξενύχτι, πολλές μέρες την εβδομάδα, σαν ένα διαρκείας  πάρτυ που τέλειωνε ξημερώματα, στην κρεαταγορά για βραστά  για να στρώσει το στομάχι ή στην άκρη του Σαββατόβραδου στην Ομόνοια για να πάρουμε, πρώτοι, τις κυριακάτικες εφημερίδες. Εργοστάσιο, Wild Rose, 14, Villa Mercedes, Club Mersedes, Battery, +Soda, Factory, Q Base, Amfitheatro, Privilege, Tessera. Αυτά παλιά, για όσους τα ζήσαμε και νομίζαμε πως θα κρατήσουν για πάντα -χαζά παιδιά! Οι πιτσιρικάδες τώρα, προτιμούν τη soft life -ευτυχώς Θεέ μου και έχουμε παιδιά!

Το sof live είναι άλλο ένα viral στο TikTok και έγινε μόδα και δείχνει πως οι νεότεροι αντιμετωπίζουν τη ζωή, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της. Με τον όρο «soft life» εννοείται ο ήσυχος τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει την ξεκούραση και την απλότητα, όχι ακραίες καταστάσεις, όχι ξενύχτια, όχι αλκοόλ μέχρι τελικής πτώσης, όχι κραιπάλες, όχι ασωτίες και όχι στον ηδονισμό! Με το σκεπτικό, πως δεν μας αξίζουν αυτά τα μετρημένα παιδιά, βλέπουμε νέες συνήθειες που αποτυπώνονται πρώτα απ όλα στην διασκέδαση τους, ενώ προσευχόμαστε να μη βρεθεί κανείς να τους πει τι κάναμε εμείς -όλοι!- στην ηλικία τους.

Πριν λίγους μήνες, ο Ντέιβιντ Μακ Ντουόαλ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Stonegate, που διαχειρίζεται περισσότερα από 4.000 μπαρ, δήλωσε ότι οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των ανθρώπων έχουν μεταφερθεί από τη νύχτα στη μέρα. Στην αλυσίδα Slug and Lettuce, η πιο πολυσύχναστη ώρα είναι πλέον μεταξύ 15:00 και 16:00 το Σάββατο, ενώ παλαιότερα ήταν μεταξύ 21:00 και 22:00. Τα νυχτερινά κέντρα βρίσκονται υπό απειλή: μια έκθεση της Ένωσης Καταστημάτων Νυχτερινής Διασκέδασης τον περασμένο μήνα διαπίστωνε ότι το 31% των κλαμπ έβαλαν λουκέτο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2023. Εν τω μεταξύ, άλλοι χώροι αναψυχής, πιο μεσημεριανοί και απογευματινοί από escape rooms μέχρι παγωτατζίδικα, φαίνονται να ευημερούν. Η Ελλάδα ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια, όπως τα περιγράφει η Wall Street Journal, που αναφέρει πως οι 20αρηδες πάνε για ύπνο γύρω στις εννιά, το αργότερο δέκα το βράδυ! Οι ηλικίες μεταξύ 18 και 35 ετών πηγαίνουν νωρίτερα για ύπνο και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταποκριθούν μετατοπίζοντας το ωράριό τους. Έτσι τα μπαρ και τα κλαμπ στη Νέα Υόρκη, που στη δεκαετία του ’90, όταν τα γνωρίζαμε εμείς καυχιόντουσαν πως είναι ταιριαστά με την «πόλη, που δεν κοιμάται ποτέ»,  φιλοξενούν, τώρα, εκδηλώσεις νωρίτερα από ποτέ, ενώ οι κρατήσεις για δείπνο πριν από τις 18:00 είναι πλέον ο κανόνας.

Σύμφωνα με τον Πάτρικ Χίντον του εμβληματικού Λονδρέζικου Mixmag για τον χορό και το κλαμπιγκ, που έδινε πάντα, σήμα που θα γίνει το πιο καυτό πάρτι, η νυχτερινή ζωή κινδυνεύει να «εκλείψει για μια σειρά από λόγους, οι οποίοι ξεπερνούν τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνιολογικά όρια». Πιστεύει ότι οι άνθρωποι βγαίνουν πολύ λιγότερο, και όταν το κάνουν, πηγαίνουν σε  μαζικές εκδηλώσεις τύπου φεστιβάλ ή στα τεράστια κλαμπ, αντί για τους πιο μικρούς, ατμοσφαιρικούς χώρους, όπως ήταν συνηθισμένο στο παρελθόν. Η πανδημία στάθηκε καταστροφική για τους χώρους διασκέδασης και η ενεργειακή κρίση έχει περιορίσει δραματικά τα περιθώρια κέρδους.

Άλλοι παράγοντες, που άλλαξαν τις νυχτερινές συνήθειες διασκέδασης των νέων σε όλο τον κόσμο, είναι η σεξουαλική παρενόχληση, η παρουσία παντού των κινητών που καταγράφουν στιγμές και η απελπιστική εξάπλωση της κεταμίνης, που μπορεί να οδηγήσουν τον πιτσιρικά, σε μια βραδιά ξεφαντώματος να είναι το άλλο πρωί καταγέλαστο viral meme σε όλο το πλανήτη. Η οικονομική κρίση πάλι, είναι απαγορευτική για τις νυχτερινές εξόδους. Το εισιτήριο εισόδου, το κόστος των ποτών, η επιστροφή αργά στο σπίτι δεν είναι πράγματα που μπορούν να προσεφέρουν οι 18 έως 32 πλέον στον εαυτό τους, όσο ήταν πριν 10, 20 ή και 30 χρόνια, όταν οι νύχτες ήταν ένα διαρκές party time. Δεν είναι πως δεν νοιάζονται να διασκεδάσουν οι νέοι, ή πως δεν ενδιαφέρονται για ό,τι νέο συμβαίνει στη μουσική και στην χορευτική έκφραση. Είναι που δεν υπάρχουν λεφτά και οι κοινωνίες έχουν φτωχοποιηθεί. Και ακόμα, δεν χρειάζεται να βγουν απ το σπίτι για να φλερτάρουν, όπως γινόταν στο μια φορά και έναν καιρό μας. Το κάνουν απ τα dating apps, όπου και ό,τι ώρα επιθυμούν.

Διαβάζαμε μια συνέντευξη του Βασίλη Τσιλιχρήστου, που για τρεις δεκαετίες, είχε στα χέρια του τα μεγαλύτερα clubs της πόλης και καθόρισε την νύχτα στην πόλη. «Τότε ήταν μια Αθήνα σε μεγάλη άνοδο» σε στον δημοσιογράφο Πάνο Ζόγκα, «είχε πλήθος τουριστών, ήταν μητρόπολη της Ευρώπης, ισάξια με το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Όλοι οι διάσημοι έκαναν εδώ μια στάση για το lifestyle μας, το ότι ξενυχτούσαμε 7 μέρες τη βδομάδα και πολλές φορές τα μαγαζιά μας έκλειναν τις πρώτες πρωινές ώρες. Τότε η Αθήνα ήταν ό,τι είναι σήμερα η Μύκονος. Το μέρος όπου έπρεπε οπωσδήποτε να επισκεφτείς αν ήθελες να περάσεις καλά».

Αυτό πάει και άλλα έρχονται. Οι παστρικάδας σήμερα γράφουν άλλες, δικές τους ιστορίες και σε ένα διεθνές επίπεδο, όπου με το διαδίκτυο, μαθαίνουν όλα τα trends γρήγορα και διαμορφώνου άμεσα γνώμη. Έχουν τα δικά τους να πουν και να ζήσουν και να αποθεώσουν. Κι ας κοιμούνται στις 9 η ώρα!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.