Ο καφές στην Ελλάδα αποτελεί για πολύ κόσμο κάποιου είδους ιεροτελεστία. Δεν είναι απλά ένα ρόφημα, είναι ο τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του, να ενεργοποιηθεί και να βάλει μπροστά τις μηχανές. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε κάθε τόσο να ανοίγουν καινούρια καφέ, είτε γειτονικά, είτε αλυσίδες. Το πόσα από αυτά καταφέρνουν, μένουν και εδραιώνονται στην αγορά, βέβαια, είναι άλλη συζήτηση.
Οι αλυσίδες που σίγουρα το έχουν πετύχει αυτό είναι οι παρακάτω, οι οποίες αποτελούν τους κυρίαρχους παίκτες σε μία αγορά που μπορεί να δεχτεί με σχετική ευκολία νέους παίκτες, αλλά η παραμονή στο υψηλό επίπεδο απαιτεί ποιότητα και σωστή στρατηγική.
Coffee Island
Η Coffee Island κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά του καφέ . Η εταιρεία διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο παραπάνω από 450 καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας εισέλθει μεταξύ άλλων και σε αγορές εκτός Ευρώπης, όπως η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ.
Γρηγόρης
Τα καταστήματα του Γρηγόρη καταλαμβάνουν επίσης ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά με 345 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Ο Γρηγόρης είναι παρών και στην Ευρώπη με 13 καταστήματα σε Κύπρο, Ρουμανία και Γερμανία, κατέχοντας την 10η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ.
Mikel
Ξεκινώντας από δύο τοπικά καφέ της Λάρισας, τα Mikel έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο με το δίκτυο καταστημάτων να υπερβαίνει πλέον τα 370. Στην Ελλάδα, η εταιρεία διατηρεί μεγάλο μερίδιο και αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια μία από τις σταθερές της αγοράς.
Coffee Lab
Με την ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια να είναι αξιοσημείωτη, η Coffee Lab μετράει παραπάνω από 135 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Όπως και οι ανταγωνιστές της, έτσι και η Coffee Lab έχει περάσει τα σύνορα, προσεγγίζοντας ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Γερμανίας, αλλά και αυτές της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Flocafe
Ένα από τα ιστορικότερα brands στην Ελλάδα όσον αφορά την αγορά του καφέ αποτελούν τα Flocafe. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του το 1994, ενώ σήμερα η εταιρεία αριθμεί πάνω από 90 καταστήματα και 1.300 εργαζόμενους. Το μερίδιο που κατέχουν στην εγχώρια αγορά τα Flocafe Espresso Room είναι σημαντικό ενώ η εταιρεία έχει παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στο Κουβέιτ και στο Κατάρ.
Coffee Berry
Τα Coffee Berry στην ελληνική αγορά έχουν ισχυρή παρουσία με 129 καταστήματα . Η εταιρεία δραστηριοποιείται φυσικά και στο εξωτερικό 83 καταστήματα στην Κύπρο, 6 στην Αίγυπτο, και από 1 καφέ σε Σαουδική Αραβία, Γερμανία και Μαρόκο. Η Coffee Berry βρίσκεται σε συζητήσεις για την επέκτασή της και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Il Toto
Αυτοπροσδιορίζονται ως η «Νέα Γενιά του Καφέ» και η παρουσία τους έχει γίνει αισθητή τους τελευταίους μήνες με ολοένα και περισσότερα καταστήματα. Έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 150 σε όλη την Ελλάδα, τα Il Toto αποτελούν τη νέα πρόταση της αγοράς. Η δύναμη πυρός της εταιρείας είναι για την ώρα η Αττική, έχοντας ωστόσο παρουσία τόσο στο βόρειο κομμάτι της χώρας, όσο και σε μερικά νησιά, ενώ ακόμα η εταιρεία δεν έχει επιχειρήσει το άνοιγμα στο εξωτερικό.
Πιέσεις στην Αγορά
Οι προβλέψεις των ειδικών, ωστόσο, δεν είναι τόσο ευοίωνες για το 2025, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους καταναλωτές. Η τιμή του καφέ αναμένεται να αυξηθεί, κάτι που πιθανόν να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά. Η χαμηλή παραγωγή στο Βιετνάμ, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ παγκοσμίως, η αυξημένη ζήτηση η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις σοδειές καφέ σε όλο τον κόσμο και οι αλλαγές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κόστος και τη διανομή του καφέ αποτελούν τους κυριότερους λόγους για την άνοδο στην τιμή του καφέ.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η απόλαυση του καφέ είναι μια συνήθεια που δύσκολα περιορίζεται, ειδικά για τους Έλληνες.
Η εγχώρια αγορά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές καφέ στην Ευρώπη, αφού η κατανάλωση φτάνει τους 2-3 καφέδες την ημέρα ανά άτομο, το οποίο μεταφράζεται σε κατά κεφαλήν κατανάλωση 5-6 κιλών ετησίως.
Ωστόσο, αν οι προβλέψεις για το 2025 επαληθευτούν, η αγορά του καφέ θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις. Η μέση ημερήσια κατανάλωση ενδέχεται είτε να μειωθεί είτε να οδηγήσει τους καταναλωτές σε εναλλακτικά ροφήματα ή σε πιο φθηνά υποκατάστατα προϊόντα με γεύση καφέ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.