18 Φεβ 2025
READING

Online αγορές σούπερ μάρκετ: πόσο τις χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και τι αγοράζουν

4 MIN READ

Online αγορές σούπερ μάρκετ: πόσο τις χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και τι αγοράζουν

Online αγορές σούπερ μάρκετ: πόσο τις χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και τι αγοράζουν

Για μεγάλο διάστημα οι Έλληνες καταναλωτές, σε αντίθεση με αυτούς του υπόλοιπου πλανήτη, δεν χρησιμοποιούσαν τις online αγορές για τα αγαθά τους από το σούπερ μάρκετ. Ο τελευταίος χρόνος, όμως το 2024, σε σύγκριση με το 2023, δείχνει μια αύξηση των δαπανών της ηλεκτρονικών  παραγγελιών τροφίμων.

Οι on line αγορές απ τα σούπερ μαρκετ είναι εξοικονόμηση χρόνου, ευκολότερη σύγκριση τιμών, γρήγορος εντοπισμός των προϊόντων και ευκολία αγορών από την πολυθρόνα του σπιτιού ή από την καρέκλα του γραφείου, για όλες τις ώρες της ημέρας. Οι Έλληνες ψωνίζουν συνολικά και όχι μόνο για τρόφιμα, το 2024, online σε ποσοστό 45%, με κυριότερους λόγους για τις αγορές σε φυσικά καταστήματα είναι η άμεση παραλαβή του προϊόντος σε ποσοστό 31%, αλλά και να μην τους απασχολήσουν οι επιστροφές. Τώρα χαρτογραφούνται και οι online αγορές σε σούπερ μάρκετ, με τα στοιχεία της Convert Group να δείχνουν πως οι παραγγελίες που έκαναν το 2024 οι καταναλωτές ήταν αυξημένες τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Διευκρινίζεται δε, πως δεν περιλαμβάνονται οι αγορές από τις πλατφόρμες efood market και Wolt market.

Στα online σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι Έλληνες ξόδεψαν 335 εκατ. ευρώ, δηλαδή 29 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το 2023. Η μέση παραγγελία διαμορφώθηκε στα 85 ευρώ, με αυξημένη κατά 6%,  ενώ οι καταναλωτές έβαλαν στο καλάθι τους κατά μέσον όρο  34,3 τεμάχια, έναντι 32,8 τεμαχίων το 2023. Δημοφιλέστερη μέρα αγορών τους αναδείχθηκε η Παρασκευή, ενώ το 2023 ήταν η Δευτέρα.

Οι Έλληνες δείχνουν να στρέφονται στις on line αγορές, πρώτα απ όλα, διότι η ένταση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ήταν χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα η αύξηση της μέσης online τιμής των προϊόντων ήταν της τάξεως του +1% έναντι 8% το 2023. Επιπλέον, ήδη από το β΄ εξάμηνο του 2023 ξεκίνησαν οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου να προχωρούν σε αύξηση του ελάχιστου ορίου αξίας της online παραγγελίας για δωρεάν παράδοση. Εύγλωττα λοιπόν, οι καταναλωτές αυξήσαν τις παραγγελίες τους, για να αποφύγουν την επιπλέον χρέωση μεταφορικών.

Μα τι ψωνίζουν οι Έλληνες on line απ τα σούπερ μαρκετ; Ποια είδη είναι αυτά που προτιμούν να τους έρθουν σπίτι, από να τα διαλέξουν οι ίδιοι στα ράφια; Απ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία τα 85,2 ευρώ που ξόδευαν κατά μέσο όρο οι Έλληνες ανά παραγγελία στα online σούπερ μάρκετ, τα 28,6 ευρώ πήγαιναν σε φρέσκα τρόφιμα. Μετά τα 18 ευρώ αφορούν σε συσκευασμένα τρόφιμα. Τα 10,1 ευρώ είναι για καθαριστικά και χαρτικά, ενώ τα 9,9 ευρώ για αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, χυμούς και άλλα τέτοια. Τα 18,7 ευρώ των καταναλωτών πήγαιναν σε άλλα προϊόντα. Παράλληλα, μεταξύ των 34,3 προϊόντων που γέμιζαν σε μέσο όρο το καλάθι ήταν 12,3 τεμάχια φρέσκα τρόφιμα, 8,4 τυποποιημένα τρόφιμα, τα 3,1 καθαριστικά και χαρτικά, τα 3,8 αναψυκτικά και τα 6,6 τα υπόλοιπα προϊόντα.

Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία ήταν  τα προϊόντα για κατοικίδια με ποσοστό 18%, τα ποτά και αναψυκτικά σε 14%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα κατά 12%), τα συσκευασμένα τρόφιμα με ποσοστό 9% και τα φρέσκα τρόφιμα με αύξηση της τάξεως του 8%. Η μοναδική κατηγορία που εμφάνισε μείωση ήταν τα προϊόντα για βρέφη και παιδιά που σημείωσε πτώση κατά 3%. Το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας επί του συνόλου των προϊόντων που πωλήθηκαν τo 2024, διαμορφώθηκε στο 15%, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρόνια. Σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο στα φυσικά καταστήματα όπου με βάση τα στοιχεία της Circana φτάνει το 26,7%.

Σύμφωνα με στοιχεία παλαιότερης έρευνας της  EXCEED CONSULTING με θέμα «Οι συνήθειες, οι προτιμήσεις των e-shoppers και γιατί επιλέγουν ένα online super market», οι κυριότεροι λόγοι επιλογής αγορών από το online σουπερμάρκετ αφορούν την εξοικονόμηση χρόνου και την ευκολότερη σύγκριση των τιμών. Η ταχύτητα στις παραδόσεις της παραγγελίας αποτελεί άλλο ένα σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του ηλεκτρονικού σουπερμάρκετ. Οι e-shoppers προτιμούν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που αγοράζει στον χώρο του από υπάλληλο του σουπερμάρκετ στην πλειοψηφία τους, παρα από τρίτο, ή να τα παίρνουν από το φυσικό κατάστημα και από θυρίδα παραλαβής.

Τελικά οι ανταγωνιστικές τιμές, η ποικιλία προϊόντων και οι ελκυστικές προσφορές επηρεάζουν τον καταναλωτή για το αν θα τον κερδίσει το φυσικό κατάστημα, ή η on line αγορά σε ψηφιακά καταστήματα. Και η ακρίβεια κάνει τους Έλληνες να συνεχίζουν να εξαντλούν την έρευνα αγοράς, αφού τελικά η ευκολία δεν υπερισχύει της καλύτερης τιμής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.