11 Φεβ 2025
READING

Πώς η ΕΖΑ κατάφερε να μπει σφήνα στη μικροζυθοποιΐα

4 MIN READ

Πώς η ΕΖΑ κατάφερε να μπει σφήνα στη μικροζυθοποιΐα

Πώς η ΕΖΑ κατάφερε να μπει σφήνα στη μικροζυθοποιΐα

Η προσπάθεια της Ελληνικής Ζυθοποιΐας Αταλάντης να εισχωρήσει στη μικροζυθοποιΐα, είτε συνεργαζόμενη, είτε εξαγοράζοντας εμπορικά σήματα και συνταγές από το συγκεκριμένο περιβάλλον παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα, δεν είναι καινούργια. Και πριν από μερικά χρόνια είχαν γίνει ανάλογες κινήσεις με την εταιρεία να επιδιώκει την ενίσχυση της εμπορικής και παραγωγικής της δραστηριότητας, όταν συνεργάστηκε για ένα διάστημα με την ζυθοποιία της Χαλκίδας, Elixi, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τις μπύρες Marea και Delphi.

Ωστόσο η συγκεκριμένη συνεργασία δεν μακροημέρευσε. Την ίδια περίοδο μάλιστα, τα στελέχη της ΕΖΑ συζητούσαν με τον Γιάννη Μαρμαρέλη, ιδρυτή της μικροζυθοποιίας, Σερρών, Siris που παράγει τη μπύρα Voreia, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν, με αντικείμενο είτε την εμπορική συνεργασία, είτε και πιθανώς την εξαγορά της. Στην περίπτωση της Elixi η εταιρεία εξαγοράστηκε το 2023 από την επίσης μικροζυθοποιΐα, Septem, των αδελφών, Παναγιώτου και η Siris εξαγοράστηκε από τον κυπριακό όμιλο Photos Photiades Group εμφιαλωτή της Carlsberg στη Μεγαλόνησο και την ενέταξε στην εταιρεία συμφερόντων της, Beverage World, η οποία στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στη διανομή αλκοολούχων.

Η απόκτηση της Πειραϊκής από την ΕΖΑ

Ύστερα από αρκετά χρόνια, η επιδίωξη της ΕΖΑ να εισχωρήσει στον κλάδο της μικροζυθοποιΐας έγινε πράξη το 2024, όταν απέκτησε μέσω πλειστηριασμού το εμπορικό σήμα και τη συνταγή της Πειραϊκής Μικροζυθοποιΐας. Η συγκεκριμένη μικροζυθοποιία που ιδρύθηκε το 2005 από τον φαρμακοποιό, Αλέξανδρο Κουμάντο, δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη και συνέχεια στην αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Α. Κουμάντος είχε ξεκινήσει να παράγει βιολογική και φρέσκια μπύρα. Το 2011 οι εγκαταστάσεις της Πειραϊκής μεταφέρθηκαν στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας, με στόχο την ανάπτυξη της παραγωγικής δυνατότητας τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο και ταυτόχρονα έγινε η μετατροπή της εταιρικής μορφής της σε ανώνυμη εταιρεία. Η Πειραϊκή παρήγαγε τρεις «φρέσκιες» μπύρες: Paleale, pils και lager, κάποιες εκ των οποίων, από βιολογικές πρώτες ύλες.Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που έπληξε την εγχώρια αγορά και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, ακόμη και με τη λήψη δανείων με ενέχυρο και τα εμπορικά σήματα, η Πειραϊκή Μικροζυθοποιία ανέστειλε τη λειτουργία της.

Η παρουσίαση της Πειραϊκής στη HoReCa

Στην πρόσφατη έκθεση HoReCa που έλαβε χώρα στο διάστημα από 7 έως και 10 Φεβρουαρίου, η Πειραϊκή, παρουσιάστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά από την ΕΖΑ. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επανακυκλοφορία της συγκεκριμένης μπύρας στην αγορά. Στόχος της ΕΖΑ είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με διαφοροποιημένα προϊόντα και εμπορικά σήματα που έχουν τον χαρακτήρα εντοπιότητας. Και κατ’ επέκταση να ισχυροποιήσει την υπεραξία της με σκοπό να καταστεί μελλοντικά ελκυστική προς τους επενδυτές, με σκοπό την πώλησή της. Αυτή τη στιγμή στην εταιρεία συμμετέχουν μετοχικά το fund Diorama I, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Θανάσης Συριανός.

Στροφή στη μικροζυθοποιία από τους μεγάλους της αγοράς

Στον κλάδο της παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα, έχουν γίνει αρκετές κινήσεις από μεγάλους παίκτες τα τελευταία χρόνια, κατευθυνόμενες κυρίως σε μπύρες που παρουσιάζουν τοπικό αποτύπωμα και συχνά ένα διαφορετικό αφήγημα από τις μαζικής παραγωγής μπύρες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τόσο η απόκτηση και επαναφορά της Μάμος από την Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, όσο και η απόκτηση μετοχών της μικροζυθοποιΐας Κυκλάδων, Νήσος, από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Η Νήσος που ξεκίνησε από τη Τήνο αναζητούσε παραγωγική διέξοδο προκειμένου να αυξήσει τις ποσότητές της που παρήγε, ενώ προγραμμάτιζε επένδυση για την κατασκευή εργοστασίου στην Κορινθία. Μάλιστα, για ένα διάστημα η Νήσος Pure Lager σε κουτάκι, παρήχθη στις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Οίνων (ΚΕΟ) στην Κύπρο. Εν τέλει μετά τη συμφωνία με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία το project του νέου εργοστασίου στην Κορινθία για τη Νήσος ανεστάλη, δεδομένου ότι πλέον η παραγωγή των μεγαλύτερων ποσοτήτων της γίνεται στο εργοστάσιο της πρώτης στη Ριτσώνα.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά την έκρηξη της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με πολλές προσπάθειες να λαμβάνουν χώρα σε αυτό το πεδίο, δεν ήταν όλες τους επιτυχημένες. Ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν επιτρέπουν σε αρκετές επιχειρήσεις να εξελιχθούν πλην εξαιρέσεων, είναι το γεγονός ότι λόγω της μικρής τους κλίμακας έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής και περιορισμένη δυνατότητα αυτοματοποίησης της παραγωγικής τους διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, υφίστανται μικροζυθοποιίες που έχουν συσταθεί χωρίς συγκεκριμένο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό σχεδιασμό αλλά συχνά με κριτήριο αποκλειστικά το μεράκι των ιδιοκτητών τους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εχέγγυο που θα τις καταστήσει βιώσιμες. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι σχεδόν τα 2/3 των επιχειρήσεων μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως υψηλού επενδυτικού ρίσκου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.