Είναι αυτονόητα καθοριστικής σημασίας ο ρόλος, που έχουν τα λιμάνια στο παγκόσμιο εμπόριο και πόσο σημαντικά είναι. Τα εμπορεύματα μεταφέρονται θαλάσσια, επηρεάζοντας τις τιμές, τη διαθεσιμότητα και τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων, φεύγουν από μεγάλα λιμάνια και φτάνουν σε μεγάλα λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Και στα λιμάνια, μπορούμε πια, για παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας!
Η τεράστια, παγκόσμια σημασία των λιμανιών
Η σημασία των λιμανιών σε κάθε εθνική οικονομία είναι καθολικά καθοριστική, αφού αυτά συνθέτουν τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει μια χώρα στον τομέα του διεθνούς εμπορίου. Όσο πιο σύγχρονο και εξοπλισμένο είναι ένα λιμάνι, τόσο μεγαλύτερο όγκο κοντέινερ μπορεί να διαχειριστεί, κάτι που του επιτρέπει να ενισχύσει τις εμπορικές δραστηριότητες της χώρας του. Οι περισσότερες κυβερνήσεις επενδύουν διαρκώς στην αναβάθμιση των λιμανιών τους, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών τους. Αυτές οι επενδύσεις ενδυναμώνουν τις δυνατότητες των λιμανιών, καθώς η συνεχής αναβάθμιση των εγκαταστάσεων τους, η αύξηση του αριθμού και της χωρητικότητας των πλοίων, αλλά και η ταυτόχρονη ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών έχουν οδηγήσει σε σταθερά αυξανόμενους όγκους κοντέινερ παγκοσμίως. Η, δε συνεχής ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, δείχνει την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και την αυξανόμενη εξάρτηση του παγκόσμιου εμπορίου από τις θαλάσσιες μεταφορές. Έτσι, είναι πιο επιτακτική, από ποτέ, η ανάγκη για συνεχιζόμενες επενδύσεις στις υποδομές των λιμανιών προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες απαιτήσεις. Γι’ αυτούς όλους τους λόγους, οι μυστικοπαθείς και τακτικοί Κινέζοι έχουν κυριαρχήσει σε λιμάνια σχεδόν σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
Η κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια όλων των ηπείρων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαδραστικής εφαρμογής China Overseas Ports η Κίνα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχό ή καθορίζει το μετοχικό κεφάλαιο σε 129 λιμάνια σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον ένα σε κάθε ήπειρο. Το μόνο μέρος στον πλανήτη, στο οποίο οι Κινέζοι δεν έχουν λιμάνι είναι η Ανταρκτική. Έξι από τα μεγαλύτερα κινεζικά λιμάνια, εντός της επικράτειας της, βρίσκονται στην κατάταξη των 10 πρώτων παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο βέβαια λιμάνι παγκοσμίως να είναι η Σαγκάη. Η τεράστια ασιατική χώρα έχει αγοράσει δικαιώματα ανάπτυξης και διαχείρισης μίας αλυσίδας λιμένων, που εκτείνεται από τις νότιες χώρες της Ασίας, έως τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη καθώς και τη Νότια Αμερική και όπως φαίνεται και απ την ανάλυση της εφαρμογής China Overseas Ports, οι Κινέζοι φαίνεται να φροντίζουν ώστε τα λιμάνια της επιρροής τους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η νομοθεσία της Κίνας απαιτεί από τις εταιρείες της να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της εθνικής άμυνας στις δραστηριότητές τους, πράγμα, που απροκάλυπτα σημαίνει, σε περίπτωση ανάγκης, την παροχή προνομιακής πρόσβασης σε στρατιωτικά πλοία στους τερματικούς σταθμούς λιμένων, την ανταλλαγή δυνητικά πολύτιμων πληροφοριών και την υποστήριξη με άλλο τρόπο της άμυνας και της κινητοποίησης.
Ο έλεγχος των θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών και η Κινεζική γεωοικονομική κυριαρχία
Η Κίνα ανακοίνωσε στο τέλος του 2024, το ρεκόρ – εμπορικό της πλεόνασμα των 992 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Οι βιομηχανικοί της κολοσσοί κυριαρχούν στην παγκόσμια παραγωγή σε μια κλίμακα που δεν έχει βιώσει καμία χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρεται συχνά από τα διεθνή ΜΜΕ και τους κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές τους. Έχει γίνει λοιπόν, η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη παγκοσμίως και αναγνωρίζεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, με το 95% του διεθνούς εμπορίου της διεξάγεται μέσω θαλάσσιων οδών. Και έτσι τα κινεζικά δίκτυα ναυτιλιακών υπηρεσιών, κατάφεραν πια, να καλύπτουν όλες τις μεγάλες εμπορικές διαδρομές παγκοσμίως, στηριζόμενα στην τεράστια εμπορική ισχύ που διαθέτει, η οποία με τη σειρά της γεννά σημαντική γεωοικονομική επιρροή στις θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές.
Ο Πειραιάς, η Ευρώπη και τα στρατηγικής λιμάνια του πλανήτη
Η Κίνα βρίσκεται βέβαια και στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. Στην Ελλάδα η COSCO κατέχει το 67% του λιμένος Πειραιά έχοντας τον, μάλιστα, αναδείξει ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ευρώπης. Στη Γερμανία ελέγχει σήμερα 24,9% του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα του Αμβούργου και στην Ολλανδία το λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Είναι στο ακόμα, στο λιμάνι Γκουάντα του Πακιστάν, στο Χαμπαντόντα της Σρι Λάνκα, στο Κγιάπκιου της Μιανμάρ, στο Τζιμπουτί, στην Κένυα, στο λιμάνι της Μομπάσα. Οι επενδύσεις της Κίνας στον λιμενικό τομέα της Λατινικής Αμερικής, έχουν φτάσει στην αυλή των ΗΠΑ, αφού αυτές εξελίσσονται στη Βραζιλία, στη Χιλή, ακόμη και στον Παναμά, που πολύς λόγος έχει γίνει από τον Τραμπ για αυτόν τελευταία. Στο Περού η Κίνα πρόσφατα εγκαινίασε το μεγαλύτερο λιμάνι στο οποίο έχει επενδύσει στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ να θεωρούν ότι η Κίνα έχει αποκτήσει πλέον υπερβολική επιρροή στα λιμάνια, άρα στο εμπόριο, στον έλεγχο της διεθνούς οικονομίας αλλά και στον στρατηγικό έλεγχο του πλανήτη. Και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους για το οριακό σημείο που μοιάζει να βρίσκεται ο κόσμος μας, σήμερα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.