Από καλλυντικά, αισθητικής χειρoυργικής προϊόντα, μόδα μέχρι αυτοκίνητα, λευκές συσκευές και προγράμματα υγείας ή ασφάλειες οι γυναίκες κατέχουν τη κρίσιμη αγοραστική δύναμη, καθοδηγώντας το 70% με 80% όλων των καταναλωτικών αγορών, μέσω ενός συνδυασμού της αγοραστικής τους δύναμης και επιρροής.
Η οικονομία και η αγορά είναι γένους θηλυκού
Οι γυναίκες ελέγχουν πάνω από 28 τρισ. και μελέτες ή οι σπουδαιότεροι οικονομολόγοι, όπως οι συγγραφείς του ερευνητικού βιβλίου «Women Want Μore: Ηow to Capture Υour Share of the World΄s Largest, Fastest-Growing Μarket» κάνουν λόγο για μια ισορροπία δυνάμεων που μετατοπίστηκε όσο οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Αναφέρεται ακόμα πως οι εταιρείες αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των γυναικών σε ορισμένους κύριους τομείς. Έχουν ανεπαρκή σχεδιασμό προϊόντων και προσαρμογή στις γυναικείες ανάγκες, αλλά και αδέξιο sales & marketing. Αντίστοιχα στην Ελλάδα τέσσερις στις πέντε Ελληνίδες εργάζονται, ενώ στο σύνολό τους οι γυναίκες αποφασίζουν για το 54% των συνολικών εξόδων του νοικοκυριού και μία στις τρεις είναι υπεύθυνες για το 70%-100%. Οι Ελληνίδες πιστεύουν ότι αξίζει να πληρώσουν όσο χρειαστεί για να έχουν το καλύτερο δυνατόν σε υγεία, φαγητό, παπούτσια, σπίτι, παιδικά ρούχα, λευκές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ενώ προσπαθούν να ξοδέψουν όσο λιγότερο γίνεται σε κινητή τηλεφωνία, παιχνίδια, όργανα γυμναστικής, κινητά τηλέφωνα και υπηρεσίες καθαρισμού σπιτιού. Βέβαια έχουν και τις δικές τους, αποκλειστικά προσωπικές αγορές.
Καλλυντικά, botox και υαλουρονικά σε εκτόξευση
Στην Ελλάδα τα καλλυντικά, για το 2024, είχαν αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 5,7% με αξία να ξεπερνά το1,4 δισ. η αξία τους στην Ελλάδα. Ακόμη, έσοδα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι απέφεραν το 2024 οι θεραπείες με botox και υαλουρονικό οξύ, αποτελώντας το 46% της συνολικής αγοράς στη βιομηχανία της αισθητικής ιατρικής. Η αισθητική ιατρική, σε παγκόσμιο επίπεδο άγγιξε τα 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις προβλέψεις να δείχνουν ετήσια αύξηση περίπου 7% έως το 2029, ενώ, σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group σε 5.000 ειδικούς σε 10 μεγάλες αγορές, μόνο φέτος οι δερματολόγοι, οι πλαστικοί χειρουργοί και όσοι απασχολούνται στον τομέα της αισθητικής ιατρικής, αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 16% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου IMCAS για τη δερματολογία και την πλαστική χειρουργική, η αύξηση στις αγορές δερματολογίας, αισθητικών επεμβάσεων και χειρουργικής άγγιξε το 8%, σηματοδοτώντας ρεκόρ ανάπτυξης για τον κλάδο.
Τα καλλυντικά κάνουν καλό στη ψυχή πιο πολύ απ το δέρμα
Μεγάλες έρευνες, όπως εκείνη, που αποτελεί τόπο αναφοράς, του Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων δείχνουν πως τα καλλυντικά κάνουν καλό στη ψυχή πιο πολύ απ το δέρμα. Η ικανοποίηση των καταναλωτριών -και των καταναλωτών- που αγοράζουν καλλυντικά οφείλεται σε ψυχολογικούς και χρηστικούς λόγους. Όμως ο βασικότερος παράγοντας που κάνει τις γυναίκες να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν κρέμες προσώπου ενυδατικές, θρεπτικές και αντιρυτιδικές και σώματος, συσφυγκτικές και κατά της κυτταρίτιδας, είναι ο συναισθηματικός. Μερικά από τα βασικότερα θετικά συναισθήματα που προκαλεί η χρήση καλλυντικών είναι η αίσθηση της ευζωίας, που οφείλεται στην εξάλειψη της ενοχής και της ανησυχίας από το γεγονός ότι δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αυτό είναι και το σημαντικότερο όφελος τους. Και αυτό αφορά όχι μόνο στις κρέμες, αλλά και όλα τα καλλυντικά και τα προϊόντα ομορφιάς, από κραγιόν και βερνίκια νυχιών, μέχρι αρώματα και αφρόλουτρα πολυτελείας.
Η έκρηξη της αγοράς καλλυντικών και τα social media
Από ηλικιωμένες γυναίκες, μέχρι πολύ μικρά κορίτσια και έφηβες αγοράζουν καλλυντικά. Μάλιστα η τελευταία κατηγορία, τα πολύ νέα κορίτσια, που δεν έχουν και καμία ανάγκη μιας και ο χρόνος είναι με το μέρος, παρουσιάζουν μια ανησυχητική εμμονή με τα καλλυντικά, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας H νεανική εμμονή και για τις μεγαλύτερες γυναίκες η αύξηση του ενδιαφέροντος έχει καλλιεργηθεί, συστηματικά από το Instagram και το TikTok με τα βίντεο GRWM, δηλαδή τα Get Ready With Me, στα οποία influencers παρουσιάζουν προϊόντα και skincare routines, για να γίνουν όχι μόνο viral αλλά και αγαπημένο θέμα συζήτησης στις βιντεοκλήσεις των κοριτσιών και στις συζητήσεις στο προαύλιο του σχολείου. Οι μεγαλύτερες γυναίκες ενημερώνονται για το τι προϊόν κυκλοφορεί και την εξέλιξη τους, αλλά οι νεότερες κάνουν επίκεντρο τους, τα καλλυντικά με συνεχείς και συστηματικές, εθιστικές αγορές.
Ο μυθικός πλούτος των βιομηχανιών μόδας και ομορφιάς και η συναισθηματική, γυναικεία ανασφάλεια
Σύμφωνα με το GLAMI, την κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα αναζήτησης μόδας και τη νέα έρευνα Fashion (Re)search σχεδόν το 47% των Ελληνίδων καταναλωτριών θεωρούν ουτοπικά τα standards ομορφιάς που έχουν καθιερωθεί και προβάλλονται από τα brands Μόδας και Ομορφιάς παγκοσμίως. Αυτό που λένε οι μελέτες είναι ότι οι καταναλώτριες συγκρίνουν τη δική τους εξωτερική εμφάνιση με τα μοντέλα στις διαφημίσεις και αυτή η σύγκριση δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους και στην αυτοεκτίμησή τους. Περισσότερο επηρεάζονται όσες έχουν πλήρη συναίσθηση της δημόσιας εικόνας τους. Έτσι, η ανάγκη να εξαλείψουν τα αρνητικά αυτά συναισθήματα και να σταματήσουν να ανησυχούν για την εικόνα τους είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να αγοράσουν καλλυντικά. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι σημαντικό ρόλο στις αγορές καλλυντικών παίζει και η συσκευασία, καθώς τα κάνει πιο ελκυστικά και άρα «τεχνολογικά ανώτερα, εξαιρετικά και μοναδικά» στα μάτια των καταναλωτών. Φυσικά και πλουτίζουν οι βιομηχανίες των καλλυντικών και της μόδας εκμεταλλευόμενες την οικονομική και συναισθηματική ανασφάλεια των γυναικών και των εφήβων. Πριν από 50 χρόνια, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία εφημερίδα The Militant σχετικά με τη βιομηχανία των καλλυντικών έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει μια αντιπαράθεση απόψεων γύρω από τα παραπάνω θέματα. Έχουν γράφει βιβλία και έχουν υπάρξει αντιπαραθέσεις έντονες για τα καλλυντικά, τη μόδα και την εκμετάλλευση της γυναίκας από αυτά. Μα το γεγονός παραμένει.
Η γυναίκα εργάζεται, κερδίζει πιο πολλά συχνά από τον σύντροφο της, παίρνει τις περισσότερες και σημαντικότερες αποφάσεις αγοράς και διαμορφώνει σε παγκόσμιο επίπεδο τις μεγάλες καταναλωτικές τάσεις, επηρεάζοντας τις αγοραστικές αποφάσεις όλων. Αν το επιθυμεί, λοιπόν και καλλυντικά θα αγοράσει και κραγιόν και σκούφιες και μπερέδες!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.