11 Φεβ 2025
READING

Εργασιακό: Από ποιους κλάδους προέρχονται οι περισσότερες «διαρροές» εργαζομένων;

4 MIN READ

Εργασιακό: Από ποιους κλάδους προέρχονται οι περισσότερες «διαρροές» εργαζομένων;

Εργασιακό: Από ποιους κλάδους προέρχονται οι περισσότερες «διαρροές» εργαζομένων;

Τα πρωτεία των «διαρροών» εργαζομένων κρατά ο κλάδος της πληροφορικής, όπου η προθυμία αποχώρησης των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλους τομείς.

Όπως αναφέρει έρευνα της Randstad που δημοσιεύθηκε χθες, το ποσοστό των εργαζομένων που αποχώρησαν από μία θέση λόγω έλλειψης ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης φτάνει το 38% στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Εξίσου πιθανό να έχουν εγκαταλείψει μια θέση εργασίας είναι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή (33%) και ακολουθούν οι επιστήμες υγείας και οι φαρμακευτικές (31%), ο κλάδος των μεταφορών και logistics (30%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (29%) και οι μηχανικοί (20%).

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι είναι ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που προσφέρει το αίσθημα της κοινότητας στους περισσότερους εργαζόμενους στην Ελλάδα, συγκεκριμένα για το 83%, με αυτό των μηχανικών να ακολουθεί (80%).

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αν και ο τομέας της πληροφορικής φέρεται να σέρνει το άρμα της ανάπτυξης, εντούτοις χάνει εργαζομένους; Στελέχη του κλάδου απαντούν κατηγορηματικά πως οι ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι πιο καλοπληρωμένες. Η Ελλάδα συχνά θεωρείται χώρα με χαμηλότερους μισθούς στον τομέα της πληροφορικής σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η βέλτιστη λύση είναι το υβριδικό μοντέλο που επιλέγουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων, με υπεργολάβους ή παραρτήματα στην Ελλάδα. Τουλάχιστον μέχρ σήμερα και σε κάποιες περιπτώσεις, οι εταιρείες στην Ελλάδα δεν ενσωματώνουν πλήρως νέες μεθόδους εργασίας, όπως απομακρυσμένη εργασία, ευέλικτα ωράρια και άλλες καινοτομίες που κάνουν την εργασία στον τομέα της πληροφορικής πιο ελκυστική σε νέους επαγγελματίες. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι εταιρείες πληροφορικής δείχνουν πρόθυμες για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών, βάσει παλιότερας έρευνας. Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις σχεδίαζαν αύξηση των μισθών, ενώ μία στις δύο είχε την πρόθεση να προσλάβει νέους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πόρισμα των ελληνικών ΑΕΙ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, το 2022 αποφοιτούν 5.231 άτομα από τα 37 σχετικά πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ η αγορά εργασίας απαιτεί επιπλέον 7.500 πτυχιούχους πληροφορικής ετησίως.

Μείζον ζήτημα ανάμεσα στους εργαζόμενους εξακολουθεί να είναι η κατάρτιση, με τον τομέα των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 6 στις 10 εταιρείες δυσκολεύονται στην προσπάθειά τους για επανεκπαίδευση για επανεκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού. Ο τομέας αυτός επίσης καταγράφει μια σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των εργοδοτών να παρέχουν ουσιαστική και συνεχή εκπαίδευση, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor 2025, στην οποία συμμετείχαν και 750 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ηλικίας 18-67. Το 35% των εργαζομένων στη χώρα μας εμπιστεύεται τον εργοδότη του ότι θα επενδύσει και θα προσφέρει ευκαιρίες για συνεχή μάθηση, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη και στην τεχνολογία, έναντι 44% παγκοσμίως. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στους τομείς των μεταφορών και logistics (50%), του τουρισμού & των ξενοδοχείων (39%), των επιστημών υγείας και φαρμακευτικών (33%) έχουν  παρατηρήσει οτι το τελευταίο εξάμηνο οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζομένων

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, η έλλειψη του αισθήματος του «ανήκει» είναι λόγος για αλλαγή εργασίας. Στην Ελλάδα, το κριτήριο αυτό εμφανίζεται από τα πλέον σημαντικά, καθώς το 80% των εργαζομένων επιθυμεί να νιώθει μέρος μιας κοινότητας. «Για πολλούς, το να αισθάνονται μέρος μιας κοινότητας είναι σημαντικό για την απόδοσή τους, την παραγωγικότητα και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Για τα ταλέντα, ένα πιο έντονο αίσθημα της κοινότητας στον χώρο εργασίας, ίσως είναι σημαντικότερο από τις υψηλότερες απολαβές ή να αισθάνονται πλέον πιο σίγουροι να αποχωρήσουν από ένα εργασιακό περιβάλλον που θεωρούν τοξικό», σημειώνει η Randstad.

Μάλιστα, σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες δηλώνει ότι δεν θα είχε πρόβλημα να αμείβεται λιγότερο αν είχε καλούς φίλους στην εργασία του, ποσοστό βέβαια που είναι υψηλότερο στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στη χώρα μας, το 42% διαφωνεί με αυτήν την πρόταση, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν με την άποψη αυτή (29%) σε σχέση με τους άνδρες (25%). Το ποσοστό των ερωτηθέντων που κρύβουν πτυχές του εαυτού τους στην εργασία έχει αυξηθεί σημαντικά από 53% το 2024 σε 61% το 2025.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.