Η φράση «πόσα πρέπει να πληρώσετε έναν σούπερ σταρ να έρθει στο πάρτι σας» είναι μόνο για να εντυπωσιάσει, αν δεν ανήκετε στους δισεκατομμυριούχους αυτής του κόσμου. Για αυτούς ναι, ακόμη και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του κόσμου, όπως οι Μπιγιόνσε, Ντρέικ, Τζένιφερ Λόπεζ, Αντρέα Μποτσέλι είναι διαθέσιμοι, με την ανάλογη υψηλότατη τιμή, βεβαίως!
Το εμβληματικό περιοδικό The New Yorker, που μόλις συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής, επανέρχεται συχνά, τα τελευταία χρόνια, στα private, όπως αποκαλούν στη μουσική βιομηχανία, τις συναυλίες εκτός προγράμματος για πολύ πλούσιο κοινό. Ο όρος περιλαμβάνει από ένα τεράστιο φάσμα εμφανίσεων, από φιλανθρωπικά γκαλά, ή πάρτι γενεθλίων Upper East Side της Νέα Υόρκης, μέχρι συναυλίες επίδειξης πλούτου στον Περσικό Κόλπο ή εταιρικά πάρτι στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Για χρόνια, τα private αφορούσαν ξεπερασμένους, σταρ, που είχε περάσει λίγο ή πολύ η μπογιά τους, τους λεγόμενους «νοσταλγικούς ερμηνευτές» σα τον Πατ Μπουν, την Πετούλια Κλαρκ ή τον μακαρίτη τον μακαρίτη τον Τόνι Μπένετ. Οι σούπερ σταρ των μεγάλων επιτυχιών της εποχής, συνήθιζαν να λένε όχι, σνομπάροντας τέτοιου τύπου εκδηλώσεις. Μα επειδή όλα έχουν μια τιμή και οι δισεκατομμυριούχοι τριπλασιάστηκαν στον κόσμο και ειδικά στην Αμερική, από το 2000 έως σήμερα, οι πιο καυτοί σταρ σπεύδουν να παραστούν στα καλέσματα τους και οι οποίες καλλιτεχνικές αντιρρήσεις τους, έχουν εντελώς καμφθεί.
Τα 24 εκατομμύρια δολάρια της Μπιγιονσέ για εμφάνιση μιας ώρας στο Ντουμπάι και ο θυμός των θαυμαστών της
Η Μπιγιόνσε, έκανε σόου μετά από τέσσερα χρόνια που δεν είχε εμφανιστεί πουθενά, όχι σε κατάμεστο στάδιο με τους θαυμαστές που την θεωρούν θαυματουργή σχεδόν, να ουρλιάζουν τ όνομα της, αλλά σε ένα νέο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι, κερδίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες 24 εκατομμύρια δολάρια, για εμφάνιση μιας ώρας. Οι θαυμαστές της, εδώ που τα λεμέ, φαρμακώθηκαν λιγάκι. Από κει που αφιερώνει άλμπουμ στους πρωτοπόρους της queer κουλτούρας, εμφανίστηκε σε ξενοδοχείο που ανήκει στην ίδια την κυβέρνηση του Ντουμπάι, το οποίο ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία! Ένα tweet θαυμαστή της iconic ποπ σταρ, που πέρασε στα trending έγραφε πως «το καταλαβαίνω, ότι όλοι θέλουν να κερδίσουν χρήματα, αλλά όταν είσαι ΤΟΣΟ πλούσια, όσο η Μπιγιόνσε, αξίζει τον κόπο;». Οι μουσικοί πάντως, που είναι στις μπάντες των σταρς, όπως Τσαρλς Ρουγγιέρο, ντράμερ στο Λος Άντζελες, δεν κρίνουν, αλλά δεν ενθουσιάζονται κιόλας. «Μια συναυλία, είναι μια συναυλία είναι μια συναυλία» λένε και κάνουν τη δουλειά τους!
Το 1.25 εκατομμύρια δολάρια του sir Ροντ Στιούαρτ για πάρτι της ΚΙΑ, τα 6 των Eagles και τα όχι του Μπρους Σπρίγκστιν
Εάν έχετε μερικά εκατομμύρια δολάρια να διαθέσετε, μπορείτε να προσλάβετε τον Ντρέικ ή τους Rolling Stones για το πάρτι γενεθλίων σας. Μα τόσο μεγάλα ονόματα; Ναι! Ο Ρόμπερτ Νόρμαν, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικών εκδηλώσεων στο καλλιτεχνικό πρακτορείο C.A.A., λέει, πως «όταν ξεκίνησα, πριν από 50 χρόνια, στην καλύτερη διακόσια ιδιωτικά ραντεβού το χρόνο, για καλλιτέχνες της μιας επιτυχίας, ή ηλικιωμένους, που έπαιζαν κυρίως σε εκδηλώσεις, σε συνέδρια, σε μεγάλους γάμους και τέτοια πράγματα. Το 2024 κλείσαμε εξακόσια privates και έχουμε, πια, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ασχολείται αποκλειστικά μ αυτό. Έτσι, ο sir Ροντ Στιούαρτ, που δεν είναι πια στα ντουζενια του, αλλά στα 80 του συνεχίζει να τραγουδά το χιτ «if you want my body and you think I’m sexy, come on, sugar, let me know» για 1,25 εκατομμύρια δολάρια, τραγούδησε στο Λας Βέγκας στην εταιρική συναυλία της Kia. Ναι όμως στα privates και με τρελή προθυμία, λένε και οι άλλοι Sir Πολ Μακάρτνεϊ και Ελτον Τζον. Ναι και με μεγάλη προθυμία ακόμη, λένε οι Στιγκ, Αντρέα Μποτσέλι, Τζον Μπον Τζόβι, Νταϊάνα Ρος, Maroon 5, Black Eyed Peas, OneRepublic, Κέιτι Πέρι, Ερικ Κλάπτον. Το εβδομαδιαίο μουσικό περιοδικό Billboard ανέφερε ότι οι Eagles έλαβαν έξι εκατομμύρια δολάρια από έναν ανώνυμο πελάτη στη Νέα Υόρκη για να του τραγουδήσουν το Hotel California! Το, επίσης θρυλικό, Rolling Stone, απ την άλλη ανέφερε ότι ο Σπρίνγκστιν αρνήθηκε 250.000 δολάρια για να φωτογραφηθεί σε κατάστημα με μοτοσικλέτες θαυμαστή του. Μεγάλη μορφή ο Σπρίγκστιν που ή δεν κάνει πίσω στα καλλιτεχνικά του κριτήρια ή που του φάνηκαν λίγα τα λεφτά, ειδικά αν είχε μάθει για τους Eagles!
Σταρ για κάθε κοινωνική εκδήλωση και βαλάντιο
Σύμφωνα Μάικ Έστερμαν, ατζέντη επωνύμων, ο οποίος μίλησε στο Yahoo, οι ακριβότεροι σταρ για private εντός και εκτός ΗΠΑ, είναι η Lady Gaga και οι Metallica, οι οποίοι θα καταφθάσουν αν τους πληρώσει κάποιος 2 εκατ. και 1,5 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα της πτήσης, του ξενοδοχείου, της μεταφοράς και διατροφής. Επίσης, ο Τσάρλι Σιν μπορεί να καταφθάσει αν πληρώσει κανείς 250 χιλ. δολάρια ή η Κιμ Καρντάσιαν για 125 χιλ. δολάρια, πολύ χαμηλότερα απ όλους τους άλλους που αναφέραμε, αλλά αυτοί δεν τραγουδάνε κιόλας! Τώρα για όσους είναι πιο οικονόμοι και δεν έχουν πολλές απαιτήσεις, θα μπορούσαν να «συμβιβαστούν» με ένα μοντέλο του playboy έναντι μόλις 1.500 δολαρίων.
Σταρ στην υπηρεσία δικτατόρων και εγκληματιών πολέμου
Μπροστά στην αβεβαιότητα της show business, ή γιατί θέλουν όσα περισσότερα χρήματα γινεται, οι μεγάλοι σταρ έχουν βρεθεί να τραγουδούν, να διασκεδάζουν, να ψυχαγωγούν και με την δική τους διασημότητα να φωτίζουν τα προφίλ αυταρχικών ή αμφίβολων -έστω- ηγετών. Πριν ανατραπεί, το 2011 ο Μουαμάρ Καντάφι, σε εκδηλώσεις του οικογενειακές, είχαν τραγουδήσει οι 50 Cent, Μαράια Κάρεϊ, ο Γιουσέρ και Νέλι Φουρτάντο. Κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και καθώς ο κλοιός των εξεγερθέντων έσφιγγε γύρω απ τον Λίβυο ηγέτη, η Κάρεϊ εξέφρασε τη μετάνοια της για τις εμφανίσεις στον Καντάφι και μαζί με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, που είχαν κάνει το ίδιο, ανακοίνωσαν πως θα δώριζαν τις αμοιβές τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Λίγα μόλις χρόνια αργότερα, το 2013, η Τζένιφερ Λόπεζ προσκλήθηκε από την China National Petroleum Corporation για να τραγουδήσει στα στελέχη της, στο Τουρκμενιστάν. Η σύντομη εμφάνιση της κορυφώθηκε με την Λατίνα σούπερ σταρ να τραγουδά «Happy Birthday, Mr. President» στον Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, από τους πιο καταπιεστικούς δεσπότες ενός από τα πιο απολυταρχικά, προσωπολατρικά και διεφθαρμένα καθεστώτα στον κόσμο. Αφού στο διαδίκτυο εμφανίστηκε βίντεο των ευχών της Λόπεζ στο δικτάτορα των Τουρκμένων, ο εκπρόσωπος της διαβεβαίωσε τους θαυμαστές πως εκείνη δεν είχε ιδέα διότι «αν γνώριζε έστω και το παραμικρό για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τζένιφερ, που είναι πολύ ευαίσθητη σ αυτά τα θέματα, δεν θα είχε παρευρεθεί». Το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Νέα Υόρκη, όμως, πέρα απ την μεγάλη ευαισθησία της σταρ, υπολόγισε είχε καθαρή αμοιβή πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια τραγουδώντας σε «απατεώνες και δικτάτορες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία».
Άπληστον κέρδος και σύμφωνα με τον Εκκλησιαστή «αυτός που είναι φιλοχρήματος δε χορταίνει με τα χρήματα, ούτε αυτός που αγαπάει τον πλούτο ξεδιψάει με τα πλούτη». Η όπως γράφει το The New Yorker για όλους αυτούς τους σούπερ σταρ των αρπαχτών σε πράγματα μικρής καλλιτεχνικής αξίας, η ενοικίασης του ταλέντου τους σε τυράννους, «πόσα, χρήματα, τελικά, σου είναι αρκετά;».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.