Με τους πιο ψαγμένους της ανθρωπότητας να φοβούνται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Silicon Valley πιο πολύ ανησυχεί πως το chatbot DeepSeek της Κίνας εκδημοκρατίζει την τεχνολογία και αφαιρεί το πέπλο μυστηρίου της AI.
Η κυκλοφορία τον περασμένο μήνα του κινεζικού chatbot, του λογισμικού που εκτελεί λειτουργίες, μιμούμενο τον ανθρώπινο γραπτό και προφορικό λόγο DeepSeek R1, δημιούργησε χάος στον κόσμο της τεχνολογίας. Υπήρξε πολύς θόρυβος και φλυαρία σχετικά με την απώλεια της υπεροχής των ΗΠΑ στην τεχνολογία AI και οι μετοχές των αμερικανικών εταιρικών κολοσσών τεχνολογίας, πράγματι, είδαν μεγάλη πτώση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους πιο ψύχραιμους αναλυτές μοιάζει όλο αυτό, να αφορά λιγότερο στη σημαντική του θέματος και περισσότερο στις αμερικανικές νευρώσεις.
DeepSeek με ίδιες επιδόσεις και ελαττώματα, αλλά γιατί κάνουν τόση φασαρία οι Αμερικάνοι;
Η εφημερίδα The Gurdian γράφει πως οι Αμερικανοί αντέδρασαν με την ίδια ανησυχία, πως έχει «πληγεί το αμερικανικό κύρος» ή πως «χάσανε το πλεονέκτημα», όπως κάνανε και στις 4 Οκτωβρίου του 1957, όταν η Σοβιετική Ένωση συγκλόνισε τον κόσμο εκτοξεύοντας το Sputnik 1, τον πρώτο δορυφόρο της ανθρωπότητας σε τροχιά. Βέβαια αυτή η νεύρωση για πρωτοπορία και ο φόβος μην έρθουν κάπου δεύτεροι, τους έκανε να καταφέρουν, οι Αμερικανοί Άρμστρονγκ και Μπαζ Αλντριν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που περπάτησαν πάνω σε ένα άλλο ουράνιο σώμα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση του DeepSeek, που χρηματοδοτείται από ένα κινεζικό hedge fund, ναι, είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, αλλά δεν είναι ούτε πιο γρήγορο, ούτε πιο έξυπνο από το ChatGPT του OpenAI ή τον Claude του Anthropic. Δεν έχει να επιδείξει κάποιο καινοτόμο επίτευγμα, ενώ έχει τα ίδια ελαττώματα. Δίνει και αυτό ψευδείς απαντήσεις ή δημιουργεί σενάρια και κατασκευασμένα «γεγονότα», για να καλύψει κενά στα δεδομένα του. Σύμφωνα με το News Guard, ένα σύστημα αξιολόγησης για ιστότοπους ειδήσεων και πληροφοριών, το chatbot του DeepSeek πρόβαλε κατά 30% ψευδείς ισχυρισμούς και δεν έδωσε απαντήσεις στο 53% των ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν, έναντι 40% και 22% αντίστοιχα για τα 10 κορυφαία chatbot. Φυσικά, τα στοιχεία εκθέτουν τη βαθιά αναξιοπιστία όλων των LLM, ή Large Language Model, ή Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα. Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της μη απόκρισης του DeepSeek είναι πιθανό να είναι προϊόν λογοκρισίας και να αρνείται να δώσει απαντήσεις για οποιοδήποτε θέμα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θεωρεί ευαίσθητο ή για εκείνα τα γεγονότα, που επιθυμεί να περιοριστεί η σημασία τους, όπως η Σφαγή της Πλατείας Τιεν Αν Μεν του1989, ή η αδυσώπητη παρενόχληση της στην Ταϊβάν.
Στόχος είναι τα λεφτά και που να πας χωρίς αυτά
Ο πραγματικός αντίκτυπος του DeepSeek δεν είναι στην τεχνολογία αλλά στα οικονομικά της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ένα chatbot εξίσου ικανό και ελαττωματικό, όπως άλλα σημερινά κορυφαία μοντέλα, αλλά κατασκευασμένο με ένα κλάσμα του κόστους και από κατώτερη τεχνολογία. Η απαγόρευση των ΗΠΑ για την πώληση στην Κίνα των πιο προηγμένων τσιπ και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022, και έγινε αυστηρότερη από τότε, σχεδιάστηκε για να περιορίσει την πρόσβαση του Πεκίνου σε τεχνολογία αιχμής. Παραδόξως, μπορεί να ώθησε τους Κινέζους ερευνητές να γίνουν πιο καινοτόμοι.
Η παντοδύναμη μυστηριώδης Τεχνητή Νοημοσύνη και οι προφήτες της
Το DeepSeek είναι επίσης δωρεάν στη χρήση και ανοιχτού κώδικα. Ο συνδυασμός χαμηλού κόστους και διαφάνειας μπορεί να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας AI, επιτρέποντας σε χώρες εκτός Αμερικής, να εισέλθουν στην αγορά. Υπάρχει μια ορισμένη ειρωνεία ότι η Κίνα θα πρέπει να είναι αυτή που ανοίγει την τεχνολογία, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες συνεχίζουν να δημιουργούν, όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια στους ανταγωνιστές που προσπαθούν να εισέλθουν στο πεδίο. Και εδώ βρίσκεται ίσως η μεγαλύτερη επίδραση του DeepSeek. Έχει αφαιρέσει το πέπλο του μυστηρίου που προηγουμένως περίβαλλε την τεχνητή νοημοσύνη! Η Silicon Valley έχει φτιάξει την εικόνα της τεχνολογίας AI ως ένα πολύτιμο και θαυματουργό επίτευγμα, ενώ φιλοτέχνησε σχεδόν, τις κορυφαίες φιγούρες της, όπως τον Ελον Μασκ ή τον Σαμ Αλταμν, ως προφήτες που μας καθοδηγούν σε έναν νέο κόσμο. Η ίδια η τεχνολογία είναι προικισμένη με σχεδόν μαγικές δυνάμεις και πως αυτές οι υπερφυείς μηχανές, οι ικανές να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες ικανότητες σε κάθε γνωστικό έργο, είναι του χεριού μας. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Μασκ προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν « πιο έξυπνη από οποιονδήποτε άνθρωπο » μέχρι το τέλος του 2025. Τον περασμένο μήνα, ο Άλτμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, της κινητήριας δύναμης πίσω από την τρέχουσα έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, ισχυρίστηκε ομοίως ότι «το 2025, μπορεί να δούμε την AI στην παντοδυναμία της, για πρώτη φορά». Πριν από μια δεκαετία, ο νομπελίστας επιστήμονας υπολογιστών Τζεφ Χίντον προέτρεψε τα έθνη «να σταματήσουν να εκπαιδεύουν ακτινολόγους » και παρόμοιους ιατρικούς τεχνικούς, επειδή «είναι απολύτως προφανές πως μέσα σε πέντε χρόνια, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κάνει όλες αυτές τις δουλειές καλύτερα». Ο Ντάριο Αμοντέι, Διευθύνων Σύμβουλος της Anthropic, που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της OpenAI, ισχυρίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου το πολύ σε 10 χρόνια. Αυτοί οι ισχυρισμοί επιστημονικής φαντασίας έχουν γίνει καταγέλαστοι από γνωστικούς επιστήμονες, όπως ο Γκάρι Μάρκους, που έχει προκαλέσει τον Μασκ με στοίχημα ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να του αποδείξει την «εξυπνότερη για τεχνητή νοημοσύνη από κάθε άνθρωπο».
Θόρυβος, φασαρία και φόβος γεωπολιτικής και όχι τεχνολογικής σημασίας
Κάθε φορά, που μια πρόβλεψη – προφητεία διαψεύδεται, μια άλλη παίρνει τη θέση της. Όλοι αυτοί οι μεγαλεπήβολοι ισχυρισμοί για την ΑΙ υπαγορεύονται όχι από τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά από πολιτικές και οικονομικές ανάγκες. Ενώ η τεχνολογία AI έχει παράσχει εξαιρετικά σημαντικά εργαλεία, ικανά να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένους τομείς, από την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων έως την αναγνώριση προτύπων ασθενειών, το επιχειρηματικό μοντέλο της, εξαρτάται από τη διαφημιστική εκστρατεία της. Και είναι, αυτή ακριβώς η διαφήμιση, που οδηγεί στις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και αγοράζει πολιτική επιρροή -συμπεριλαμβανομένης και μιας περίοπτης θέσης στην προεδρική ορκωμοσία! Οι μεγάλες κουβέντες έχουν ακόμη να κάνουν με τη στόχευση των εταιρειών σε δημιουργία μεγαλύτερων μοντέλων και χρήση μεγαλύτερων συνόλων δεδομένων. Η ανατρεπτικότατα του DeepSeek βρίσκεται στο ότι απέδειξε πως τα καλύτερα μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συνδυαστούν με πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ και χαμηλότερη οικονομική επιβάρυνση. Όλη η φασαρία, ο θόρυβος, η διαφήμιση τελικά, για το DeepSeek είναι μια αντανάκλαση των γεωπολιτικών εντάσεων. Αν το DeepSeek είχε δημιουργηθεί από σπασικλάκια σε κανένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, πιθανότατα θα είχε εκτιμηθεί, αλλά χωρίς την παγκόσμια αναταραχή των τελευταίων τριών εβδομάδων. Γιατί, εν τέλη, κάτω από όλη αυτή τη φασαρία, κρύβεται ο φόβος, ίσως και ο πανικός, για την κινεζική καταγωγή και ιδιοκτησία του DeepSeek. Η υπόσχεση για πιο ανοιχτή πρόσβαση σε μια τέτοια ζωτικής σημασίας τεχνολογία οφείλεται στον φόβο της κινεζικής προέλευσής της. Οι ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, τη λογοκρισία και την επιτήρηση, που δικαίως εγείρονται από ένα μοντέλο όπως το DeepSeek, μπορούν να βοηθήσουν στη συσκότιση της πραγματικότητας ότι τέτοια ζητήματα καταστρέφουν όλη την τεχνολογία AI , όχι μόνο αυτό από την Κίνα.
Ιδιαίτερα σε μια εποχή επαπειλούμενων εμπορικών πολέμων και απειλών για τη δημοκρατία, η ικανότητά των ανθρώπων να ξεχωρίζουν τα όρια της διαφημιστικής εκστρατείας και του φόβου, αποκτά μεγάλη σημασία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.