Το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτυπώνεται και στον πρώτο μήνα του 2025, καθώς funds αλλά και ιδιώτες επενδυτές, επένδυσαν πάνω από 28 εκατ. δολάρια συνολικά σε ελληνικές startups.
Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, οι ελληνικές ή με ελληνικές ρίζες startups άντλησαν μέσα σε 30 ημέρες πάνω 28 εκατ. δολάρια από 11 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές σε συνολικά 10 γύρους χρηματοδότησης.
Από το σύνολο των εταιρειών, 18 εκατ. έχουν συγκεντρώσει εταιρείες με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. τα εξασφάλισαν εταιρείες οι οποίες έχουν Έλληνα founder που όμως δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας.
Τι έδειξαν τα στοιχεία για το 2024
Σύμφωνα με την έκθεση Found.ation, το 2024, οι ελληνικές startups σήκωσαν 555 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα το αντίστοιχο ευρωπαϊκό περιβάλλον το 2024 σημείωσε μια μικρή πτώση της τάξης του 5%.
Τα ξένα funds εξακολουθούν να επενδύουν σε ελληνικές startups με έντονους ρυθμούς. Το 2024, περισσότεροι από 156 διαφορετικοί επενδυτές συμμετείχαν σε γύρους χρηματοδότησης. Εντυπωσιακό είναι ότι το 36% αυτών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μόλις το 25% έρχεται από την Ελλάδα και το 26% από ευρωπαϊκά funds.
Παράλληλα, η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος των startups αποτιμάται στα 12 δισ. δολ., αποτέλεσμα και της δραστηριότητας περισσότερων από 3.000 νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ οι κλάδοι που κέρδισαν τις περισσότερες επενδύσεις το 2024 σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, την βιοτεχνολογία και τις τεχνολογίες υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Found.ation, στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις το 2024 ήταν η D-Orbit με 150 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση είναι η Axelera AI με 60,82 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Blueground με 40,25 εκατ. ευρώ, η Hellas Direct και την πεντάδα κλείνει η Numa με 28,98 εκατ. ευρώ.
Ο… κατάλογος του 2025 άνω των 10 εκατ.
Σύμφωνα με το Marathon, τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις το πρώτο μήνα του 2025, οι οποίες αγγίζουν τα 10 εκατ. δολάρια, έλαβαν η Pod και η Oumi.
Η Oumi AI, της οποίας co-founder και CEO είναι ο Μάνος Κουκουμίδης, είναι μια πλατφόρμα που ξεκίνησε από πρώην μηχανικούς της Google, της Apple και της Meta και στοχεύει να επαναπροσδιορίσει το τοπίο της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.
Η πλατφόρμα ενσωματώνει διάφορες πτυχές της ανάπτυξης AI σε ένα συνεκτικό περιβάλλον, εξορθολογίζοντας τις ροές εργασίας που συχνά κατακερματίζονται σε παραδοσιακά συστήματα. Οι ερευνητές μπορούν να εκπαιδεύσουν, να τελειοποιήσουν και να αναπτύξουν μοντέλα απρόσκοπτα χωρίς να χρειάζεται να συνδυάσουν διαφορετικά εργαλεία. Με την Oumi να υποστηρίζει μοντέλα που κυμαίνονται από 10 εκατομμύρια έως 405 δισεκατομμύρια παραμέτρους, επιτρέποντας εκτεταμένο πειραματισμό σε διαφορετικά επίπεδα κλιμάκωσης.
Και οι μικρότερες
Η Progressive Robotics επίσης άντλησε 1,6 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση μέσα στο 2025. Η πλατφόρμα της PR φέρνει επανάσταση στην αξιοποίηση ρομποτικών βραχιόνων, επιτρέποντας στους χειριστές να παραμετροποιούν και να επαναπρογραμματίζουν τα ρομπότ μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να απαιτείται τεχνική εξειδίκευση. Το λογισμικό που χρησιμοποιεί της μειώνει δραματικά το κόστος και μεγιστοποιεί την ευελιξία, επιτρέποντας στις ΜΜΕ να επωφεληθούν από την ίδια αποτελεσματικότητα με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η εστίαση της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη στροφή του κλάδου, με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Nvidia να δίνουν έμφαση στις μετασχηματιστικές δυνατότητες της ρομποτικής ως την επόμενη μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά.
Η επένδυση πραγματοποιήθηκε με την Marathon Venture Capital να ηγείται του χρηματοδοτικού γύρου και με τη συμμετοχή υφιστάμενων επενδυτών Genesis Ventures.
H Intryc επίσης συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο, καθώς άντλησε χρηματοδότηση 3,1 εκατ. δολαρίων.
Η Intryc είναι μια πλατφόρμα διασφάλισης ποιότητας υποστήριξης πελατών που βελτιστοποιεί τις ροές εργασίας με αυτοματοποίηση που υποστηρίζεται από AI.
Ο γύρος πραγματοποιήθηκε από την General Catalyst και από τη Sequoia μαζί με τους υπάρχοντες επενδυτές Episode 1 και 500 Emerging Europe, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας στα 4,2 εκατομμύρια δολάρια.
Η επένδυση από τον αρχικό γύρο θα επιταχύνει τις δυνατότητες AI και την τεχνολογία αυτοματισμού της Intryc, ενώ θα κλιμακώσει την κίνηση go-to-market στους κόμβους της στο Σαν Φρανσίσκο, το Λονδίνο και την Αθήνα.
Η πλατφόρμα της Intryc συνδυάζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) και μηχανική μάθηση για την αυτοματοποίηση της ροής εργασίας διασφάλισης ποιότητας, ενώ παράλληλα καθιστά διαθέσιμες αξιοποιήσιμες πληροφορίες πελατών από όλες τις συνομιλίες. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους οργανισμούς να προσαρμόσουν πλήρως τα κριτήρια αξιολόγησης, τις μεθόδους δειγματοληψίας και τις ροές εργασίας ώστε να ταιριάζουν με τις μοναδικές διαδικασίες τους.
Η Smartify, μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης επισκεπτών, εξασφάλισε χρηματοδότηση άνω των £ 1.5 εκ., για την επιτάχυνση ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού.
Η Smartify έχει αναπτύξει και παρέχει εφαρμογή και ψηφιακή πλατφόρμα που υποστηρίζει τη δραστηριότητα κορυφαίων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών οργανισμών παγκοσμίως, προσφέροντας στους επισκέπτες μια βελτιωμένη εμπειρία μέσω ηχητικών και οπτικών οδηγών. Το τελευταίο αυτό ορόσημο επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρίας επετεύχθη σε έναν γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε το Metavallon VC, με τη συμμετοχή της Pembroke VCT και τη συμβουλευτική υποστήριξη της Mountside Ventures.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.