04 Φεβ 2025
READING

Πόσο απειλούν τον τουρισμό οι φυσικές καταστροφές

4 MIN READ

Πόσο απειλούν τον τουρισμό οι φυσικές καταστροφές

Πόσο απειλούν τον τουρισμό οι φυσικές καταστροφές

Σε μία πραγματικότητα, αυτή της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών ως συνήθη φαινόμενο, καλείται να προσαρμοστεί ο ελληνικός τουρισμός.

Εκτός από τη διαχείριση της κρίσης, ανάλογης της έντασης και της επικινδυνότητας των φαινομένων, βασικό στοίχημα για την ελληνική τουριστική αγορά είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυσικές καταστροφές επιβαρύνουν τη φήμη της χώρας. Τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνει ότι τα θέματα γύρω από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να προμηνύουν αρνητικό αντίκτυπο για το τουριστικό προϊόν. Μάλιστα, η μελέτη κάλυψε το διάστημα που αποτελεί την καρδιά της σεζόν, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης φήμης της Αθήνας υποχώρησε αισθητά τον Ιούλιο, ιδίως λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών και των πυρκαγιών που ακολούθησαν και έφτασαν στην πρρωτεύουσας. Παρόλο που παρόμοια φαινόμενα παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου το ίδιο καλοκαίρι, έμφαση από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων δόθηκε στην Ελλάδα, με το ζήτημα να αποτελεί καίριο θέμα συζήτησης των επισκεπτών και των δυνητικών επισκεπτών της χώρας.

Πηγή αρνητικών σχολίων αποτέλεσαν γενικότερα οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως το περιστατικό με τα νεκρά ψάρια στον Βόλο, οι πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα και η γενικότερη σοβαρή ξηρασία που πλήττει τη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία προήλθαν από έρευνα της TCI Research, το θέμα των πυρκαγιών αντιπροσώπευε το 31% στο σύνολο των συνομιλιών που αφορούσαν τα ταξίδια στην Ελλάδα τον Ιούλιο, μειώθηκε στο 13% τον Αύγουστο και στο 7% τον Σεπτέμβριο. Το θέμα των πλημμυρών αντιπροσώπευε το 7% στο σύνολο των συζητήσεων. Επιπλέον, μεταξύ των αρνητικών αναφορών ήταν οι διακοπή των συγκοινωνιών λόγω απεργιών και διαμαρτυριών για την πρώτη επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. 

Τα μηνύματα για τις πραγματικές επιπτώσεις στον τουρισμό, ωστόσο, είναι ενθαρρυντικά

Έρευνα της Journo Report, σε συνεργασία με την Intersec δείχνει επίσης ότι η χώρα κατατάσσεται στη δεκάδα των ταξιδιωτικών προορισμών που είναι ευάλωτοι σε φυσικές καταστροφές, λίστα στην οποία η Ιαπωνία έρχεται πρώτη.  Η κατάταξη έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας παρακολούθησης, η πληρότητα της κάλυψης των κινδύνων και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων διάδοσης συναγερμών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι χώρες εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης καταστροφών και έγκαιρης προειδοποίησης.

Τα μηνύματα για τις πραγματικές επιπτώσεις στον τουρισμό, ωστόσο, είναι ενθαρρυντικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά φαινόμενα που μπορούν να προβλεφθούν, σε αντίθεση με την εν εξελίξει σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Πρόσφατη έκθεση της Mabrian δείχνει ότι οι τουρίστες πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, ιδίως της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στην αντίληψη των ταξιδιωτών για πέντε ανταγωνιστικές μεσογειακές χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Πορτογαλία, το καλοκαίρι του 2023, ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων χρόνων, και διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα  κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη συνολική αντίληψη του δείκτη του κλίματος (90,8 στις 100 μονάδες κατά μέσο όρο), παρόλο που οι υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου είχε σαφή επίδραση, ωθώντας τον δείκτη προς τα κάτω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η χώρα μας σκόραρε 88,8 βαθμοούς κατά μέσο όρο και ήταν ο μόνος προορισμός που αναλύθηκε με πιο σταθερή αντίληψη για το κλίμα κατά τους μήνες που μελετήθηκαν.

Καίριο είναι το συμπέρασμα των ερευνητών ότι η ετοιμότητα και οι πληροφορίες δεδομένων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής – και στην αντίληψη για τους προορισμούς – μπορούν να κάνουν τη διαφορά κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση στρατηγικών προώθησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προσδοκίες των ταξιδιωτών δεν απέχουν πολύ από την πραγματική εμπειρία.

 Ενδεικτικά, το 2023, οπότε εκδηλώθηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, η κατάσταση επιχειρήθηκε να τεθεί υπό έλεγχο όσον αφορά τη φήμη της χώρας στο εξωτερικό. Τότε το αεροδρόμιο της Ρόδου εξυπηρέτησε περισσότερους επιβάτες από και προς το εξωτερικό, των αεροδρομίων της Fraport. Οι διεθνείς αφίξεις-αναχωρήσεις έφτασαν τις 5,3 ακατ. καταγράφοντας άνοδο 2,8%.

Το υπουργείο Τουρισμού έχει σχέδιο για τη διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό, ως αποτέλεσμα έκθεσης που συντάχθηκε, στο πλαίσιο κοινού έργου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.