04 Φεβ 2025
READING

«Οδοιπορικό» στα Ελληνικά γήπεδα ποδοσφαίρου

5 MIN READ

«Οδοιπορικό» στα Ελληνικά γήπεδα ποδοσφαίρου

«Οδοιπορικό» στα Ελληνικά γήπεδα ποδοσφαίρου

Με τις τελευταίες ανακοινώσεις για το πρότζεκτ του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού να είναι άκρως υποσχόμενες, δείχνοντας πως όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους, αξίζει να κάνουμε ένα ταξίδι στα γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας μας και να εξετάσουμε το επίπεδο των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν το προϊόν που ονομάζεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

OPAP ARENA

Δικαιωματικά θα ξεκινήσουμε από τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου η ΑΕΚ εγκαινίασε σχετικά πρόσφατα το ολοκαίνουριο γήπεδό της. Η OPAP ARENA, ή Αγιά Σοφιά, αποτελεί το στολίδι της πόλης σε ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 2022. Το γήπεδο της Ένωσης έχει χωρητικότητα 32.500 θέσεων και ανήκει στα πιο μοντέρνα και σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης.

Το κόστος κατασκευής του γηπέδου ανήλθε στα 75 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καλύφθηκαν συνδυαστικά από την ΠΑΕ ΑΕΚ, την Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία ΟΠΑΠ, η οποία έδωσε και το όνομα της στο γήπεδο.

Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Η επόμενη στάση μας είναι στον Πειραιά. Εκεί θα συναντήσουμε την ιστορική έδρα του Ολυμπιακού, το στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» που πήρε το όνομα του Έλληνα ήρωα της Επανάστασης του 1821, ο οποίος σκοτώθηκε κοντά στην περιοχή του σταδίου. Το Καραϊσκάκης αποτελεί ένα από τα γήπεδα τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 33.500 θεατές.

Το στάδιο άρχισε να κατασκευάζεται τον Ιούνιο του 2003 και παραδόθηκε την 30ή του ίδιου μήνα το 2004, σε διάστημα ρεκόρ 14 μηνών (428 ημέρες) από την έναρξη της κατεδάφισης του προηγουμένου, η οποία είχε ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2003 παρουσία 5.000 φίλων του Ολυμπιακού. Το κόστος κατασκευής άγγιξε τα 60 εκατομμύρια ευρώ με το Καραϊσκάκης να αποτελεί ένα από τα πρώτα ελληνικά γήπεδα ποδοσφαίρου στα πρότυπα του εξωτερικού.

ΟΑΚΑ

Πριν φύγουμε από την Αττική, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο Ο.Α.Κ.Α. «Σπύρος Λούης», το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο της χώρας με δυνατότητα υποδοχής 69.600 θεατών.

Η αρχική κατασκευή του σταδίου ολοκληρώθηκε το 1982, αλλά προφανώς από τότε έχει δεχθεί πολλαπλές αναβαθμίσεις. Όταν η Αθήνα κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, την οποία και ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος είχε σχεδιάσει και αρκετές ολυμπιακές εγκαταστάσεις στη Βαρκελώνη. Το ΟΑΚΑ, το οποίο βρίσκεται στο Μαρούσι, έχει χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια ως έδρα από διαφορετικές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.

ΤΟΥΜΠΑ

Το «οδοιπορικό» μας θα συνεχίσει στο βόρειο κομμάτι της χώρας, αφού θα πάμε στο γήπεδο της Τούμπας, την ιστορική έδρα του ΠΑΟΚ. Το συγκεκριμένο γήπεδο κατασκευάστηκε το 1959 με το έργο να κοστίζει τότε περίπου 6 εκατομμύρια δραχμές. Προφανώς, από τότε έχουν υπάρξει αρκετές εργασίες συντήρησης και ανακαινίσεις με τη σημαντικότερη εξ ’αυτών να πραγματοποιείται το 2004, όταν κατασκευάστηκε νέο σκέπαστρο, αλλά και κτήριο γραφείων.

Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έγινε σημαντική ανακαίνιση στους χώρους του. Τοποθετήθηκε νέο σκέπαστρο και ενσωματώθηκε στη Θύρα 1 ένα καινούριο τετραώροφο κτίριο, όπου βρίσκονται τα αποδυτήρια, ιατρεία, χώρος ελέγχου ντόπινγκ, χώροι γραφείων, η αίθουσα τύπου, χώροι των VIP και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Το γήπεδο, το οποίο έχει επίσημη ονομασία «Στάδιο ΠΑΟΚ», βρίσκεται στην Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει χωρητικότητα 29.000 θέσεων.

AEL FC ARENA

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου και θα βρούμε ένα πραγματικό κόσμημα στην πόλη της Λάρισας. Το AEL FC ARENA είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου που αγωνίζεται η ΑΕΛ και βρίσκεται στην περιοχή Νεάπολη Λάρισας.

Το σύγχρονο αθλητικό κέντρο της Θεσσαλίας αναπτύχθηκε σε ένα σύνολο 144.000 τ.μ. κι έχει κατασκευαστεί εντός των διεθνών προδιαγραφών της UEFA, κατηγορίας τριών αστέρων. Η κατασκευή του γηπέδου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2010.

Η χωρητικότητα του γηπέδου ανέρχεται σε 16.100 θέσεις με δυνατότητες επέκτασης, ενώ βάσει των ρεπορτάζ της εποχής, το κόστος του γηπέδου υπολογίζεται στα 42 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καλύφθηκαν από κεφάλαια του Κωνσταντίνου Πηλαδάκη, τότε ιδιοκτήτη της ΑΕΛ, και δάνειο της τράπεζας Marfin.

Παγκρήτιο Στάδιο

Πριν επιστρέψουμε στην Αττική για να δούμε τι «υπόσχεται» το έργο στον Βοτανικό, θα επισκεφτούμε την Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο. Εκεί δεσπόζει το Παγκρήτιο Στάδιο, ένα από τα μεγαλύτερα στάδια στη χώρας με χωρητικότητα 26.200 θεατών. Το Παγκρήτιο αποτέλεσε ένα από τα στάδια που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ πλέον χρησιμοποιείται από την ποδοσφαιρική ομάδα του Εργοτέλη. Το κόστος κατασκευής του σταδίου υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Project «Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό»

Κλείνοντας, θα δούμε τις λεπτομέρειες του έργου «Διπλή Ανάπλαση» στον Βοτανικό, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το «σπίτι» του Παναθηναϊκού, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες. Βάσει των πλάνων που έχουν δημοσιευθεί, το συνολικό κόστος για την ανέγερση του νέου γηπέδου των πρασίνων, αλλά και για τις εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, αναμένεται να υπερβεί τα 120 εκατομμύρια ευρώ, μετατρέποντας το έργο σε ένα από τα πιο ακριβά αθλητικά projects που έχουν τρέξει στη χώρα.

Τα σχέδια για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο αναφέρουν χωρητικότητα της τάξης των 40.000 θεατών, τα οποία αν επαληθευτούν θα σημαίνει πως οι «πράσινοι» θα διαθέτουν το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας, πίσω μόνο από το Ολυμπιακό Στάδιο. Σχετικά με το έτος ολοκλήρωσης των εργασιών, το 2027 έχει αναφερθεί από τους υπεύθυνους της ΠΑΕ και της πολιτείας ως στόχος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.