Με αφορμή το διαφαινόμενο deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής (CVC fund) από την Τράπεζα Πειραιώς, η ελληνική ασφαλιστική αγορά φαίνεται ότι μπαίνει σε μια νέα φάση, καθώς ακόμα ένας ελληνικός όμιλος (αυτή τη φορά τράπεζα), ενδιαφέρεται να εξαγοράσει μια ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, «αντιστρέφοντας» την τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Με πηγές να λένε ότι είναι μια κατάσταση που θα βοηθήσει την αγορά συλλήβδην.
Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει γίνει στόχος πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των αμιγώς ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς τα μερίδια των μεγάλων πολυεθνικών αυξάνονται, συρρικνώνοντας παράλληλα την αγορά. Ενώ ακόμα και οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια υποχρεώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πουλήσουν τις ασφαλιστικές στις οποίες είχαν συμμετοχή.
Η ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρέωσε τις τράπεζες να πουλήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες είχαν συμμετοχή σχετίζεται με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και την ανάγκη διαχωρισμού των τραπεζικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων για λόγους ανταγωνισμού και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Οι υποχρεώσεις αυτές προέκυψαν από τις δεσμεύσεις αναδιάρθρωσης που επιβλήθηκαν στις ελληνικές συστημικές τράπεζες από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), στο πλαίσιο της κρατικής στήριξής τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Η Οδηγία Solvency II εισήγαγε αυστηρότερα κεφαλαιακά κριτήρια για τις ασφαλιστικές, επηρεάζοντας τη συμμετοχή τραπεζών σε αυτές, ενώ οι Κανόνες Κρατικών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν στόχο να ρυθμίζουν τις δεσμεύσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Όταν τα funds μπήκαν στις ασφαλιστικές
Έτσι, με την παραπάνω υποχρέωση, ελληνικές συστημικές τράπεζες όπως η Εθνική και η Eurobank, πούλησαν την πλειοψηφία των μετοχών τους σε funds, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να πουλούν τα ασφαλιστικά τους προϊόντα στους πελάτες των τραπεζών.
Αρχές Απρίλη του 2022, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από πολύμηνη εξέταση της συμφωνίας, έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει το deal Εθνικής Τράπεζας-CVC για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το τίμημα ανήλθε στα 355 εκατ. ευρώ, με το CVC να αποκτά το 90,01%, με το υπόλοιπο 9,99% να παραμένει στην Εθνική Τράπεζα.
Άκρως επιτυχημένη χαρακτηρίζεται και η τοποθέτηση του Prem Watsa της Fairfax στην Eurolife, καθώς ήδη έχει αποσβέσει την αρχική του επένδυση.
Το 2015 η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση του 80% της Eurolife στο Καναδικό επενδυτικό fund
Το 2015 η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση του 80% της Eurolife στο Καναδικό επενδυτικό fund, με το τίμημα να ανέρχεται 316 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ελληνική ασφαλιστική εταιρία ελέγχεται από επενδυτικό fund.
Η συναλλαγή αφορούσε το σύνολο των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Eurobank δηλαδή την ασφαλιστική Eurolife στην Ελλάδα, την θυγατρική της στη Ρουμανία και την εταιρία ασφαλιστικής μεσιτείας στην Ελλάδα (νυν Designia Insurance Brokers).
Η επένδυση μάλιστα αποδείχθηκε χρυσάφι για τον Watsa, καθώς μέσα σε κάτι λιγότερο από 7 χρόνια, έχει βγάλει από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, ένα ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Οι πολυεθνικές εξαγοράζουν ελληνικές ασφαλιστικές
Ήδη από το 2007 οι μεγάλες πολυεθνικές ξεκινούν την…επίθεσή τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Με την γαλλική AXA να προχωρά στην εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής, θυγατρικής της Alpha Bank, έναντι 255 εκατ. ευρώ.
Δεκατρία χρόνια μετά ωστόσο η AXA ανακοίνωσε την αποεπένδυσή από την Ελλάδα και τον Μάιο του 2021, μετά από σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ΤτΕ, ανακοινώθηκε ότι η Generali προχωρά στην εξαγορά της ΑΧΑ, έναντι 165 εκατ. ευρώ.
Το καλοκαίρι του 2016 η Ergo εξαγόρασε την ΑΤΕ Ασφαλιστική, έναντι 90 εκατ. ευρώ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, εξαγόρασε και την DAS Hellas, με την συγχώνευση να ολοκληρώνεται το 2020.
Ένα από τα μεγάλα deal, τα οποία ταλαιπώρησαν πολύ, ειδικά όσον αφορά την ολοκλήρωσή τους, είναι αυτό της Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη. Μάλιστα, από το 2022 μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει τρεις CEOs. Το deal έκλεισε επί Φιλίππας Μιχάλη. Αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε και τυπικά, την θέση της ανέλαβε ο CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο οποίος αρχές του 2024 αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Χριστίδη.
Η εξαγορά ολοκληρώθηκε και τυπικά το καλοκαίρι του 2022. H προσφορά των Γερμανών της Allianz ήταν στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμούσε την Ευρωπαϊκή Πίστη στα 207 εκατ. ευρώ.
Ένα ακόμα σημαντικό deal ήταν αυτό εξαγοράς της Metlife από την Ολλανδική πολυεθνική ΝΝ, έναντι 170 εκατ. ευρώ. Επίσης και η Υδρόγειος Ασφαλιστική εξαγοράστηκε το 2024 από τον ιταλικό όμιλο Reale.
Αλλάζει το τοπίο;
Ωστόσο, το κυοφορούμενο deal Πειραιώς- CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, εκτός ότι έρχεται να…ταράξει τα νερά λόγω της πολυπλοκότητάς του, δείχνει και τον δρόμο αλλαγής σκηνικού, με τους ελληνικούς ομίλους να ενδιαφέρονται σοβαρά για την απόκτηση ασφαλιστικών εταιρειών.
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε ενδιαφερθεί και η Εθνική Τράπεζα. Οι πληροφορίες λένε ότι Χρήστος Μεγάλου και Άλεξ Φωτακίδης έχουν συμφωνήσει, ενώ το dealαναμένεται να προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο το δρόμο για αυτή την στροφή στην αγορά «άνοιξε» το deal Σωκράτη Κόκκαλη-Νίκου Μακρόπουλου, καθώς το καλοκαίρι ο όμιλος Intracom εξαγόρασε την Ευρώπη Ασφαλιστική. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 46,55 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε αίσθηση καθώς η Ευρώπη Ασφαλιστική έγινε η πρώτη ασφαλιστική μετά από αρκετά χρόνια, που εξαγοράζεται από ελληνική εταιρεία/όμιλο και όχι από κάποια ξένη πολυεθνική ή ξένο επενδυτικό fund.
Ο κ. Κόκκαλης έχει τονίσει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι αυτό το deal για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στην ασφαλιστική αγορά, ενώ και ο κ. Μακρόπουλος πέτυχε αυτό που ήθελε, να μείνει δηλαδή η εταιρεία του σε ελληνικά χέρια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.