02 Φεβ 2025
READING

Οι κινήσεις των «Greeks»: Δεξαμενόπλοια και Container Ships σε πρώτο πλάνο

5 MIN READ

Οι κινήσεις των «Greeks»: Δεξαμενόπλοια και Container Ships σε πρώτο πλάνο

Οι κινήσεις των «Greeks»: Δεξαμενόπλοια και Container Ships σε πρώτο πλάνο

Το 2024, οι Έλληνες εφοπλιστές προτίμησαν μια πιο προσεκτική αλλά στρατηγική επενδυτική προσέγγιση, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ναυτιλιακές αγορές και ενισχύοντας τα ρευστά τους χαρτοφυλάκια μέσω επικερδών πωλήσεων. Το χαμηλότερο ρίσκο που επέλεξαν να πάρουν οι «Greeks», ολοκληρώνοντας σημαντικά λιγότερες κινήσεις στην αγορά τόσο νεότευκτων όσο και μεταχειρισμένων πλοίων πιθανόν να οφείλεται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ναυτιλιακό περιβάλλον, το οποίο τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από γεωπολιτικές και διπλωματικές διαμάχες.

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πιθανός εμπορικός πόλεμος που αναμένεται να ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούν ένα αρκετά επισφαλές πεδίο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οι Νέες Ναυπηγήσεις των «Greeks»

Έτσι, οι ελληνικές εταιρείες επικεντρώθηκαν στη διατήρηση της κυριαρχίας τους στην αγορά δεξαμενόπλοιων, υπογράφοντας σημαντικά συμβόλαια ναυπήγησης νέων πλοίων. Επιπλέον, βλέποντας τη σημαντική αναζωογόνηση του τομέα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Την ίδια στιγμή, τα πλοία μεταφοράς αερίων, ιδιαίτερα τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG), αναδείχθηκαν ως βασική επενδυτική επιλογή για τους Έλληνες εφοπλιστές, με τα πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας (VLACs) να ξεχωρίζουν ως σημείο αναφοράς για τις νέες παραγγελίες.

Αντίθετα, ο τομέας των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου παρουσίασε σημαντική πτώση όσον αφορά τις ελληνικές επενδύσεις, ενώ την προηγούμενη χρονιά οι «Γκρικς» ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι στον συγκεκριμένο ναυτιλιακό κλάδο.

Η Δραστηριότητα των Ελλήνων Εφοπλιστών σε Νούμερα

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Xclusiv Shipbrokers, οι εφοπλιστές της χώρας μας τοποθέτησαν συνολικές παραγγελίες για 230 πλοία το 2024, το οποίο μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη μείωση της τάξης του 28% συγκριτικά με τις 320 παραγγελίες του 2023.

Όπως ήδη αναφέραμε, τα δεξαμενόπλοια αποτέλεσαν την κυρίαρχη επιλογή των Ελλήνων πλοιοκτητών υπογράφοντας συμφωνίες για τη ναυπήγηση 127 νέων «tankers», εξασφαλίζοντας το 21% των παγκόσμιων συμφωνιών για νέα δεξαμενόπλοια. Ωστόσο, ακόμα και στον συγκεκριμένο τύπο πλοίων, στον οποίο εστίασαν οι Έλληνες το 2024, υπήρξε πτώση συγκριτικά με τη δραστηριότητά τους το 2023, όταν είχαν υπογράψει συμφωνίες για συνολικά 152 νέα δεξαμενόπλοια.

Στον τομέα της μεταφοράς ξηρού φορτίου, οι Έλληνες τοποθέτησαν παραγγελίες για 38 φορτηγά πλοία, διεκδικώντας μερίδιο 8% της παγκόσμιας δραστηριότητας, μειωμένο σημαντικά από τα 131 πλοία που παραγγέλθηκαν το 2023 και αντιστοιχούσαν σε μερίδιο 21% από την παγκόσμια αγορά.

Ενδιαφέρον αποτελεί ο κλάδος της μεταφοράς κοντέινερς, στον οποίο αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο ενεργοί οι Έλληνες εφοπλιστές. Με 30 παραγγελίες για νέα «container ships», ο συγκεκριμένος ναυτιλιακός τομέας ήταν τρίτος στις προτιμήσεις των «Greeks», ενώ ακολούθησε ο κλάδος των πλοίων LPG, όπου οι Έλληνες υπέγραψαν συμφωνίες για 27 νέα πλοία, έξι περισσότερα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων γνώρισε μία από τις καλύτερες χρονιές της ιστορίας του

Ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων γνώρισε μία από τις καλύτερες χρονιές της ιστορίας του, όσον αφορά τις αξίες των πλοίων, τα ναύλα και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα να εκτοξεύει τις τιμές και να ανεβάζει τη ζήτηση, αφού απαιτούνταν περισσότερα πλοία λόγω των πιο μεγάλων δρομολογίων γύρω από την Αφρική τα οποία επιλέγονταν για την αποφυγή πιθανών επιθέσεων από τους Χούθι. Οι Έλληνες εφοπλιστές θέλησαν να «καβαλήσουν το κύμα» κι έτσι αύξησαν το μερίδιο τους από μόλις 1% το 2023 σε 8% το 2024 όσον αφορά τις παραγγελίες για νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Για να ολοκληρώσουμε το ελληνικό «orderbook» για το 2024, πρέπει να αναφέρουμε και τα 8 νέα πλοία LNG τα οποία παραγγέλθηκαν, σε έναν κλάδο που οι Έλληνες αποφάσισαν να μην επενδύσουν τόσο πολύ την προηγούμενη χρονιά. Η δραστηριότητα, μάλιστα, μειώθηκε σε σχέση με το 2023, όταν οι «Γκρικς» είχαν υπογράψει συμφωνίες για 14 πλοία. Η συγκεκριμένη πτώση μείωσε το μερίδιό τους στη παγκόσμια δραστηριότητα ναυπήγησης νέων πλοίων LNG στο 9%, σε σύγκριση με το 21% του προηγούμενου έτους.

Οπισθοχώρηση στην Αγορά Μεταχειρισμένων Πλοίων

Στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν επίσης λιγότερο ενεργοί, αγοράζοντας 215 φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια το 2024, το οποίο μεταφράζεται σε μια μείωση της τάξης του 17% συγκριτικά με το 2023, όταν είχαν συμφωνήσει για συνολικά 260 πλοία. Γενικότερα τα τελευταία χρόνια, κι όχι αποκλειστικά το 2024, οι Έλληνες εφοπλιστές δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις νέες ναυπηγήσεις με σκοπό την ανανέωση του στόλου τους, και ως εκ τούτου η δραστηριότητά τους στα «secondhand» πλοία έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της Xclusiv Shipbrokers, οι Έλληνες απέκτησαν 169 φορτηγά πλοία και 46 δεξαμενόπλοια το 2024, μειωμένα από τα 200 και 60 αντίστοιχα το 2023. Όσον αφορά τις ελληνικές πωλήσεις, οι «Greeks» έδωσαν 205 πλοία το 2024, 138 φορτηγά και 67 δεξαμενόπλοια, σε μία πτώση της τάξης του 20% από το 2023, όταν είχαν διαθέσει συνολικά 258 πλοία.

Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν πως οι πωλήσεις δεξαμενόπλοιων έπεσαν λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας πλοίων μετά από την πολύ υψηλή δραστηριότητα τα δύο προηγούμενα έτη, η οποία προκλήθηκε από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, παρά τη μείωση στη δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, πολλές από τις συναλλαγές τους μέσα στο 2024 ήταν ιδιαίτερα επικερδείς, με τα πλοία να δίνονται σε σημαντικά υψηλότερες τιμές από το αρχικό κόστος αγοράς τους. Αυτό δείχνει τη στρατηγική διαχείριση των Ελλήνων εφοπλιστών για τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και τη δύναμη που διαθέτουν στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, το οποίο τους επιτρέπει να διαπραγματεύονται από θέση ισχύος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.