Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, μα ακόμα δυσκολότεροι για μάνατζερ, υψηλής βαθμίδας εταιρικά στελέχη ή διευθυντές στην κορυφή της ιεραρχίας μεγάλων επιχειρήσεων. Φυσικά ο tempora! O mores! Αλλά μάλλον φταίνε και αρκετοί άλλοι παράγοντες…
Ήταν το 2024, που έσπρωξε σε μια εταιρική, συνολική εκκαθάριση στην Αμερική, που έφερε τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα να επανεξετάσουν την πορεία της εργασιακής τους διαδρομής, τον παραδοσιακό τρόπο δουλειάς, τις καλύτερες αμοιβές και το κύρος σε συνδυασμό με το καλό επίπεδο ζωής. Οι μεγάλες εταιρείες αρχίσαν να αραιώνουν τις τάξεις των στελεχών της, επιδιώκοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και ισορροπία στην αναλογία απλών-ας πούμε- εργαζομένων με τα διευθυντικά στελέχη, στα πλαίσια μιας εργασιακής κουλτούρας, όπου η ομάδα έχει την δυναμική και την σημαντική.
Οι εταιρείες – κολοσσοί διώχνουν τα στελέχη με υπέρογκους μισθού
Οι διευθυντές με τους υπέρογκους μισθούς τους, αποτελούν εδώ και καιρό το αγαπημένο θύμα στην αγορά εργασίας, μετά από αλλεπάλληλους κύκλους εταιρικής ανάπτυξης. Το 2023 και κυρίως το 2024 οι επιχειρήσεις καρατόμησαν τις κεφαλές της ιεραρχίας, χωρίς ενδοιασμούς και με αστραπιαίες ταχύτητες καραντίνας. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η πολυεθνική εταιρεία ναυτιλίας και παραλαβής United Parcel Service ή UPS και η επενδυτική τράπεζα και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Citigroup, κατά τη διάρκεια του 2024 έχουν περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας προϊσταμένων. Η Amazon έχει σχεδιάσει να κάνει το ίδιο και προσπαθεί να δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στους χιλιάδες χαμηλά αμειβόμενης εργασίας υπαλλήλους της, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά σκέφτονται κατά 73% να παραιτηθούν, παρά να επιστρέψουν στα γραφεία της! Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, ο μέγας Σουντάρ Πιτσάι δήλωσε στο προσωπικό του, πως τον Δεκέμβριο του 2024, η εταιρεία μείωσε τους διευθυντικούς ρόλους κατά 10% στο πλαίσιο περικοπών. Η Meta εξάλειψε χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζήτησε από αρκετούς διευθυντές να μετακινηθούν σε μη περίοπτα τμήμα και υποδεέστερους της καριέρας τους ρόλους. Σα να λέμε όσο σε πιο αστρονομικά κέρδη φτάνουν, τόσο δεν έχουν ανάγκη εκείνους που δούλεψαν για να οδηγηθούν στο στερέωμα της πρωτόγνωρης ιστορικά επιτυχίας και κερδοφορίας τους.
Τα τμήματα ανθρώπινων πόρων έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες
Οι αμερικανικές εισηγμένες εταιρείες, πέρα απ τους κολοσσούς, έχουν μειώσει τον αριθμό των μεσαίων στελεχών τους κατά περίπου 6% από την κορύφωση των προσλήψεων την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση περισσότερων από 20 εκατομμυρίων υπαλλήλων από την εταιρεία παροχής δεδομένων απασχόλησης Live Data Technologies. Τα ανώτερα στελέχη, οι τάξεις των οποίων έχουν συρρικνωθεί κατά σχεδόν 5% από το τέλος του 2021, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και με λιγότερες θέσεις στην αγορά εργασίας υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων. Οι προαγωγές δεν δίνονται εύκολα. Οι πρώην ισχυροί της διεύθυνσης σημαντικών τμημάτων, έχουν μετακινηθεί σε μη περίοπτα πεδία και όλοι προτιμούν να βρουν σε νέους και επισφαλείς νέους κλάδους για να παραμείνουν στο διοικητικό παιχνίδι. Μα οι μεγαλύτερες περικοπές έχουν γίνει στα τμήματα ανθρώπινων πόρων, όπου ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 6% από το 2022, σύμφωνα με την ανάλυση της Live Data Technologies. Και οι βετεράνοι προϊστάμενοι, νέοι ακόμη και αρκετά επιτυχημένοι για να αποσυρθούν, αναζητούν εργασία, στην Αμερικανική αγορά που είναι πλημμυρισμένη από άλλους διευθυντές με εξίσου βαριά βιογραφικά και εταιρικά επιτεύγματα τις πλάτες τους.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν χρειάζεται διευθυντές
Η αυξανόμενη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σηματοδοτεί πως είναι θέμα χρόνου, το πότε θα αναλάβει καθήκοντα ανταλλαγής δεδομένων ή διαχείρισης της ροής εργασίας, μειώνοντας την ανάγκη για διευθυντές και θα μπορέσει να κάνει ένα άτομο μόνο του, ικανό να συντελεί στην παραγωγικότητα τόσο, όσο μια ολόκληρη ομάδα που χρειαζόταν διευθυντή. Θεωρείται πιθανόν, μέσα στο 2025 η μία στις πέντε εταιρείες να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να εξαλείψει το 50% των μεσαίων στελεχών της. Οι διευθυντές που θα απομείνουν θα πρεπει όχι να παρακολουθούν τις διαδικασίες και την γραφειοκρατία του κάθε θέματος, αλλά να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των ανθρώπων τους ώστε να λύνουν προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι δε συμπαθούν τους διευθυντές και η εταιρική κουλτούρα είναι με το μέρος τους
Έχει αλλάξει επίσης και η νοοτροπία των εργαζομένων σε σχέση με τους προϊστάμενους και τους διευθυντές τους. Η πανδημία και όλα αυτά που έφερε σε ζωής και εργασία, πέρασε και ενώ κάποιες από τις αλλαγές και καινοτομίες που σημειώθηκαν διατηρήθηκαν σε ευρεία κλίμακα, δεν συνέβη το ίδιο και με τις συμπεριφορές και τη στάση των διευθυντικών στελεχών. Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Ανθεκτικότητας της Qualtrics, αλλά αυτός ο αριθμός από τότε μειώθηκε εντυπωσιακά. Εάν, δε, προστεθούν στις αλλαγές και τα κύματα των απολύσεων που έγιναν μετά την πανδημία, μεγάλο μέρος από τις οποίες ανακοινώθηκε με ένα απλό e-email, οι εργαζόμενοι αισθάνονται περισσότερο άγχος και λιγότερη εμπιστοσύνη έκτοτε. Το αποτέλεσμα της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε, είναι πως τα αφεντικά συχνά να δυσκολεύονταν να ηγηθούν αποτελεσματικά των ομάδων τους και οι εργαζόμενοι παραιτούντουσαν.
Οι εταιρείες, εν τέλη προτιμούν τους χαμηλόμισθους εργαζομένους και όχι τους υψηλόμισθους διευθυντές και όλο αυτό το κοινωνούν στην εταιρική κουλτούρα της ομαδικότητας και της δημιουργικής ισότητας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.