25 Μαρ 2025
READING

Οι δύο παραγωγοί από το Δίλοφο Λάρισας που μπήκαν στα ράφια μαζί με τον Καραμολέγκο

4 MIN READ

Οι δύο παραγωγοί από το Δίλοφο Λάρισας που μπήκαν στα ράφια μαζί με τον Καραμολέγκο

Οι δύο παραγωγοί από το Δίλοφο Λάρισας που μπήκαν στα ράφια μαζί με τον Καραμολέγκο

H προσπάθεια του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου, δημιούργημα των αδερφών Γιώργου και Αντώνη Αντωνόπουλου από τη δεκαετία του 1980 όταν και ιδρύθηκε η παραγωγική τους μονάδα, ήταν να επαναφέρουν το ψωμί που οι ίδιο γεύονταν στην παιδική τους ηλικία. Επαναφέροντας τις πατρογονικές τους μνήμες. Τα δύο αδέρφια άρχισαν να καλλιεργούν βιολογικά ήδη από το 1985. Προερχόμενοι από οικογένεια αγροτών ήταν εξοικειωμένοι  με την αγροτική ζωή και το φυσικό περιβάλλον.

Με συνέπεια και προσήλωση σε αυτό που έθεσαν ως στόχο, ξεκίνησαν να καλλιεργούν αρχέγονες ποικιλίες ελληνικών σπόρων σιτηρών, όπως το ελληνικό σιτάρι Δίλοφος (triticum dicoddum που παράγεται στο Δίλοφο Ναρθακίου) και έχει κατοχυρωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος και τα στελέχη του, είδαν στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου το στοιχείο της διαφορετικότητας και της αυθεντικότητας που αυτό πρεσβεύει και αποφάσισαν να συνεργαστούν με τους δύο παραγωγούς προκειμένου να δημιουργήσουν τον παξαμά από αλεύρι Ζέας, που προέρχεται από τη γηγενή ποικιλία triticum dicoccum, το οποίο παράγεται στον Δίλοφο της Νίκαιας Λάρισας. Επίσης ο Καραμολέγκος δημιούργησε το προζυμένιο ψωμί με αλεύρι Ζέας, που επίσης αλέθεται στον πετρόμυλο του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου.

H συνεργασία αυτή αποτυπώθηκε από την Καραμολέγκος και επάνω στη συσκευασία, όπου αναφέρεται ευκρινώς το όνομα του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου.

Τα δύο αδέρφια καλλιεργούν συστηµατικά µόνο γηγενείς, παραδοσιακές και αρχαίες ποικιλίες σιτηρών (σιτάρι µονόκοκκο και δίκοκκο, κριθάρι, σίκαλη κ.ά), οι οποίες διατηρούνται σχεδόν πεισµατικά και µε κόπο από γενιά σε γενιά. Ταυτόχρονα έχουν αναπτύξει µεθόδους και τεχνικές βιοκαλλιέργειας σε συνεργασία µε πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, µεταξύ των οποίων είναι και αυτή µε τον καθηγητή Μιχάλη Κορνάρο του τµήµατος Χηµικών Μηχανικών του Πανεπιστηµίου Πατρών και την ερευνητική του οµάδα, δηµιουργώντας προϊόντα µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία µεταποιούνται και κατόπιν συσκευάζονται, καθώς προορίζονται προς πώληση σε σηµεία διάθεσης βιολογικών προϊόντων πανελλαδικά. Μεταξύ αυτών είναι τα βιολογικά άλευρα, οι ρυζογκοφρέτες από αλεύρι Ζέας, ο λιναρόσπορος, η πτισάνη από τοπικές γηγενείς ποικιλίες σπόρων και αρκετά ακόµη αγαθά µε την ετικέτα του Αγροκτήµατος. Η στενή σχέση που διατηρεί το Αγρόκτηµα µε την βιολογική καλλιέργεια σχετίζεται και µε το γεγονός ότι οι δύο παραγωγοί και ιδρυτές του, υπήρξαν οι πρώτοι που πιστοποιήθηκαν για τη συγκεκριµένη µέθοδο καλλιέργειας.

Μεταξύ των σπόρων που ανέδειξε το Αγρόκτημα είναι το αλογοκρίθαρο «Αχίλλειος», το οποίο αναφέρεται στο ομηρικό έπος ως η τροφή με την οποία ο Αχιλλέας τάιζε τα άλογά του. Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει δείξει ότι περιέχει 1.663 μονάδες αντιοξειδωτικών. Πρωταρχικό ρόλο για την ποιότητα και την αυθεντικότητα των παραγόμενων σιτηρών διαδραματίζουν τα αυστηρά καθορισμένα γεωγραφικά όρια, στα οποία γίνονται οι καλλιέργειες. Διερχόμενοι από αρκετά διαφορετικά στάδια και δυσκολίες, ο Γιώργος και ο Αντώνης Αντωνόπουλος κατάφεραν να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Παρά τις τέσσερις και πλέον δεκαετίες, παραμένουν ανήσυχοι και εμβριθείς, κάνοντας επάγγελμα αυτό που αγαπούν. Συνεχίζουν με τον ίδιο ενθουσιασμό να ερευνούν, να καλλιεργούν και να μεταποιούν, στηριζόμενοι σε ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με πολλά ελληνικά πανεπιστήμια.

Η έρευνα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα διατροφικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών σιταριού

Νεότερη έρευνα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έγινε το 2023 ανέδειξε την υψηλή διατροφική αξία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών σιταριού που καλλιεργούνται και διασώζονται στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Μαρία Παπαγεωργίου και την ερευνητική της ομάδα (Αντριάνα Σκέντη, Μαρία Ηρακλή και Στέφανος Στεφάνου) και δημοσιεύτηκε σε διεθνές έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, Foods.

Στόχος της έρευνας ήταν να αξιολογήσει άλευρα σίτου από ελληνικές παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες και να τα συγκρίνει με εμπορικά συμβατικά άλευρα ως προς τηχημική τους σύσταση, τα μικροθρεπτικά συστατικά, το φαινολικό προφίλ (φαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες με ισχυρή αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση) και την αντιοξειδωτική τους δράση (τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών). Επιπλέον, μελετήθηκε η ρεολογία της ζύμης και η ποιότητα της αρτοποιίας.

Αναλύθηκαν συνολικά έντεκα δείγματα αλεύρων, εκ των οποίων τα εννέα προέρχονταν από τη βιολογική καλλιέργεια ελληνικών γηγενών ποικιλιών του αγροκτήματος Αντωνόπουλου. Τα υπόλοιπα δύο δείγματα που εξετάστηκαν για λόγους σύγκρισης προέρχονταν από συμβατικά άλευρα εμπορικών ποικιλιών δίκοκκου σιταριού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άλευρα που προέρχονταν από τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων όπως αυτά του αγροκτήματος Αντωνόπουλου, είχαν υψηλότερη σύσταση σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο, φαινολικές ουσίες και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα εμπορικά συμβατικά δείγματα αλεύρων δίκοκκου σιταριού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.