27 Ιαν 2025
READING

Το shrinkflation και η εξάπλωση του στα ράφια των σούπερ μάρκετ

4 MIN READ

Το shrinkflation και η εξάπλωση του στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Το shrinkflation και η εξάπλωση του στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Shrinkflation: η πρακτική να μικραίνουν οι συσκευασίες με την τιμή να παραμένει ίδια, στην καλύτερη των περιπτώσεων!

Το shrinkflation είναι όρος, που συνδυάζει τις λέξεις shrink, δηλαδή συρρίκνωση και inflation που θα πει πληθωρισμός. Ως φαινόμενο είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό και φυσικά κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα ελέω υψηλού πληθωρισμού και αυξημένου κόστους παραγωγής. Ως όρος σημαίνει την πρακτική που ακολουθούν αρκετές εταιρείες να μειώνουν το μέγεθος ή την ποσότητα των προϊόντων που προσφέρουν, χωρίς να μειώνουν, όμως, ανάλογα και τις τιμές τους. Έτσι, το shrinkflation γίνεται μια «κρυφή» μορφή πληθωρισμού, που είναι δύσκολο να αντιληφθούν οι μη καχύποπτοι καταναλωτές που πληρώνουν την ίδια τιμή, για λιγότερο προϊόν, που θα κόστιζε φθηνότερα αναλογικά της την ποσότητα που περιέχει.

Μα, γιατί έχουν αρχίσει να μικραίνουν οι συσκευασίες στα ράφια αναρωτιόμαστε συχνά, αν και κάποτε οι μειώσεις είναι τόσο διακριτικές και καλοσχεδιασμένες, που δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Το φαινόμενο βέβαια, συνδέεται άμεσα με τις διαδοχικές ανατιμήσεις, τόσο σε είδη διατροφής πρώτης ανάγκης, όσο και σε προϊόντα που σχετίζονται με τομείς όπως η καθαριότητα ή η προσωπική υγιεινή, τα χαρτικά και τα απορρυπαντικά. Όταν η τιμή ενός προϊόντος ανεβαίνει, ξανά και ξανά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια νέα ανατίμηση κάνει τον καταναλωτή, βεβαίως και να δυσφορεί. Ακόμη και αν είναι σίγουρος για την ποιότητα ενός προϊόντος, με τις συνέχεις ανατιμήσεις θα σκεφτεί σοβαρά, να στραφεί σε άλλες εναλλακτικές λύσεις, που μπορεί να μην τον ικανοποιούν πλήρως, αλλά τουλάχιστον δεν του στοιχίζουν τόσο πολύ.

Στις συνεχείς ανατιμήσεις, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια το κυνήγι των προσφορών από τον καταναλωτή, η επιλογή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η περικοπή αγαθών από τις αγορές στα σούπερ μάρκετ και η προσκόλληση στα απαραίτητα, είναι οι λύσεις, που όλοι μας ακολουθούμε. Τώρα, η δυσφορία του να βγει ένα προϊόν από τα μόνιμα ψώνια των καταναλωτών σημαίνει ότι η εταιρεία καταλαμβάνει μικρότερο μερίδιο της αγοράς και περιορίζει τα περιθώρια κέρδους της.  Κάθε νοικοκυρά που εγκαταλείπει δυσφορώντας ένα προϊόν διαλέγοντας το διπλανό του, είναι ήττα για την εταιρεία που το κατασκευάζει. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Circana, της εταιρείας παρόχου μεγάλων δεδομένων, προγνωστικών αναλύσεων και προοπτικών που βοηθούν τις εταιρείες συσκευασμένων καταναλωτικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις, το 95% των καταναλωτών είναι ανήσυχοι για τον πληθωρισμό των τροφίμων και το 76% επηρεάζεται πολύ στην αγοραστική του συμπεριφορά από το shrinkflation. Το 25% των καταναλωτών, δυσφορεί τόσο πολύ, που αποφασίζει να μην αγοράσει ξανά το προϊόν που κάνει shrinkflation.

Στη Γαλλία, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει το shrinkflation ως «απάτη» και επιβάλει «οι καταναλωτές να πρέπει να κατανοούν την πραγματική εξέλιξη της τιμής των προϊόντων όταν αλλάζουν οι συσκευασίες».

Το μικρότερο μέγεθος με λιγότερο προϊόν, φυσικά και είναι υπεύθυνο για μη ορατή  αύξηση των τιμών, που δεν διακρίνουμε εύκολα, αλλά ισχύει. Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μαρκετ, αυτην την εποχή, προσέχουμε πολύ τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα, τα μαλακτικά, συσκευασμένα γλυκίσματα, κατεψυγμένα λαχανικά, συσκευασίες με ξηρούς καρπούς, τροφές για κατοικίδια, καφέδες και φυσικά σοκολάτες που η χονδρική των πρώτων υλών τους έχει φτάσει στα ύψη και οι εταιρείες μειώνουν όπως και όσο μπορούν υλικά στο τελικό προϊόν. Αυτός ο τελευταίας, πως αυξάνεται, δηλαδή, το κόστος των πρώτων υλών αλλά παραμένει η ανάγκη τα προϊόντα τους πιο προσιτά στους καταναλωτές, είναι ο λόγος για το shrinkflation, που επικαλούνται οι περισσότερες εταιρείες. Βέβαια όπως έχει συμβεί διεθνώς με τις σοκολάτες, όταν κάτι τέτοιο ισχύει, ειδοποιούνται οι καταναλωτές. Αν δε αυτό γινεται πρεπει να η ενημέρωση να πραγματοποιείται με εμφανή στοιχεία και όχι με γράμματα που θέλουν μεγεθυντικό φακό, κάπου στο τσάκισμα μιας συσκευασίας. Επίσης η μείωση της ποσότητας του προϊόντος, επιτρέπει τα περιθώρια κέρδους τους, αν δεν τα αυξάνει κιόλας.

Υπάρχουν, βέβαια και περιπτώσεις που η συσκευασία μικραίνει, αλλά δεν έχουμε να κάνουμε με shrinkflation και ας μην οργιζόμαστε αδίκως. Η συσκευασία κάποτε μικραίνει, χωρίς να μειώνεται το προϊόν που περιέχει, διότι γινεται άλλη τακτική ώστε να διατηρείται φρέσκο το προϊόν. Το κέρδος σε όγκο, δίνει στα προϊόντα περισσότερο χώρο ώστε να απλωθούν στο ράφι του σούπερ μάρκετ, περισσότερα, επηρεάζοντας, έτσι και το πόσο ελκυστικό δείχνει τελικά το προϊόν στο μάτι του καταναλωτή για να το αγοράσει. Είναι δηλαδή θέμα και εργονομικό και ντιζάιν και κάποτε εξέλιξης της καλύτερης διατήρησης του προϊόντος.

Το 80% λέει των καταναλωτών της Gen Z, όπως δεν νερώνουν σε τίποτα το κρασί τους,  σταματούν να αγοράζουν προϊόντα εξαιτίας του shrinkflation, ενώ φροντίζουν να τα δυσφημίσουν στα social media ή στους ανάλογους για καταναλωτές ιστότοπους. Υποκειμενικά κρίνοντας, καλά κάνουν, διότι ύπουλα και καλομελετημένα τα προϊόντα μικραίνουν, αλλά οι λογαριασμοί μας μεγαλώνουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.