Τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του μεγαλύτερου ποσοστού των εμπορικών μεταφορών της χώρας. Παρόλο που η άμεση σύγκριση των δύο λιμένων είναι ανούσια λόγω των τεράστιων διαφορών στο μέγεθος και τη λειτουργία τους, παρουσιάζει ενδιαφέρον να εξετάσουμε ορισμένα σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του καθενός.
Οικονομικά Στοιχεία
Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, προφανώς η κυριαρχία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) είναι εμφανής. Με ετήσια έσοδα που αγγίζουν τα 220 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 67 εκατομμυρίων ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα νούμερα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) που σημείωσε τζίρο 86 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρά κέρδη της τάξης των 20 εκατομμυρίων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σκοπιά του χρηματιστηρίου, όπου αν και η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ΟΛΘ, 775 έναντι 282 εκατομμυρίων ευρώ, η τιμή των δύο μετοχών είναι αρκετά κοντά, 31€ για τον ΟΛΠ και 28€ για τον ΟΛΘ.
Παρότι ο ΟΛΠ διαθέτει μεγαλύτερη οικονομική ισχύ και παρουσιάζει πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΟΛΘ προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Τα περιθώρια ανάπτυξής του παραμένουν σημαντικά, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για μακροπρόθεσμες ενέργειες.
Γεωγραφική Θέση
Τα δύο λιμάνια έχουν αμφότερα σημαντική γεωγραφική θέση για το διεθνές εμπόριο, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα. Από τη μία, ο Πειραιάς είναι ένα από τα πιο κρίσιμα λιμάνια της Μεσογείου, λειτουργώντας ως σημαντικός κόμβος για τις εμπορικές ροές μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εκμεταλλευόμενος τη γεωγραφική του θέση, αλλά και τις συνεχείς αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό των τερματικών σταθμών του, το λιμάνι του Πειραιά συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα πλέον σημαντικά λιμάνια διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, αφού περιλαμβάνεται στα δρομολόγια όλων των κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς κοντέινερς.
Από την άλλη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί κυρίως τις αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως πύλη για αυτές τις περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η Θεσσαλονίκη έχει αναπτυγμένο το σιδηροδρομικό και το οδικό της δίκτυο, έχοντας δημιουργήσει συνδέσεις με σημαντικές αγορές στη Σερβία, στη Γαλλία και στη Κροατία, μεταξύ άλλων. Ο ΟΛΘ συνεχίζει και επενδύει στρατηγικά στη βελτίωση και την περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου του λιμένα.
Διαχειριστικό Μοντέλο
Το λιμάνι του Πειραιά διαχειρίζεται η παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη COSCO, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας COSCO SHIPPING Ports. Η εξαγορά του λιμανιού από τον κινεζικό κολοσσό είχε σημαντικά οφέλη, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των τερματικών σταθμών. Η συνεχής αναβάθμιση του εξοπλισμού και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του λιμένα έχουν καταστήσει τον Πειραιά ένα από τα κορυφαία λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την άλλη, τελεί υπό τη διαχείριση κοινοπραξίας επενδυτών που περιλαμβάνει ελληνικά και γερμανικά κεφάλαια. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην παραπάνω κοινοπραξία με ισχυρή παρουσία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΛΘ είναι και ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόσφατα εκφράστηκε με επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον της ισχυρής γαλλικής επιχειρηματικής οικογένειας των Ντρέιφους για την απόκτηση μέρος των μετοχών του ΟΛΘ.
Όγκος Φορτίου
Αν και τα μεγέθη είναι μη συγκρίσιμα, δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στον όγκο εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται το κάθε λιμάνι. Ως περίοδο ανάλυσης πήραμε το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2024, το οποίο είναι και το τελευταίο εξάμηνο για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, ο ΟΛΘ ανακοίνωσε πως διαχειρίστηκε 270.000 TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων – 1 TEU = 1 ή 2 κοντέινερ, αναλόγως το μέγεθός τους). Ο λιμένας του Πειραιά, από την άλλη, διαχειρίστηκε περίπου τον δεκαπλάσιο όγκο εμπορευματοκιβωτίων, αναφέροντας σχεδόν 2 εκατομμύρια TEUs.
Τα παραπάνω στοιχεία δίνουν μια συνολική εικόνα μεγαλύτερης δυναμικής για το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο λόγω γεωγραφικής θέσης μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό εμπορικό κόμβο για το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο εμπόριο. Αξίζει να σημειώσουμε πως το 2024 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, καθώς η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα εμπορευμάτων στον Πειραιά. Η Cosco, ωστόσο, πιστεύει πως θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μέσα στο 2025 με τις πρόσφατες ειδήσεις περί συμφωνίας για εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ να αποτελεί μία θετική εξέλιξη για το ελληνικό λιμάνι.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την άλλη, εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης, τα οποία μεταφράζονται για πολλούς σε επενδυτικές ευκαιρίες. Η τοποθεσία του λιμανιού προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, κάτι το οποίο έχει αποτελέσει βασική στρατηγική στον σχεδιασμό ανάπτυξης του ΟΛΘ.
Οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οργανισμού πιθανόν να παίξουν ρόλο για τα επόμενα βήματα του λιμένα όσον αφορά τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου της Θεσσαλονίκης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.