27 Ιαν 2025
READING

Το Πρόσωπο : Μιχάλης Σάλλας

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Μιχάλης Σάλλας

Το Πρόσωπο : Μιχάλης Σάλλας

Όσοι γνωρίζουν την επιχειρηματική πορεία του Μιχάλη Σάλλα, θα μιλούσαν σίγουρα για έναν δεινό deal maker. Οι νεότεροι αγννούν την αντιδικτατορική του δράση ή τη θητεία του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 Δικαιολογημένα, αφού η παρουσία του σφράγισε τον τραπεζικό κλάδο τα τελευταία 30 χρόνια, τα 25 εκ των οποίων από το τιμόνι της Τράπεζες Πειραιώς. Παραδεχόμενος τα λάθη του, έχει δηλώσει περήφανος που έβαλε την υπογραφή σε δάνεια 1,7 τρις ευρώ στους Έλληνες, υπ’ ευθύνη του. Η αρχή ην το 1991, όταν η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που ιδιωτικοποιήθηκε στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των υπό δημόσιο έλεγχο ελληνικών τραπεζών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που βεβαίως επικρίθηκε ως ξεπούλημα. Ο Σάλλας ήταν επικεφαλής μίας ομάδας επενδυτών και χάρη στις κινήσεις του έμεινε επικεφαλής της τράπεζας έως το 2016, οπότε αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο.

Για επτά χρόνια επιδόθηκε στη «δημιουργία κρίσιμης μάζας» και κατά τη διάρκεια αυτών έκανε το βήμα στα Βαλκάνια, σε Βουλγαρία και Αλβανία. Το millenium βρίσκει την τράπεζα να απορροφά τις τράπεζες Χίου και Μακεδονίας – Θράκης, ακολούθησε η ίδρυση θυγατρικών στο εξωτερικό και βέβαια το μεγάλο βήμα της απορρόφηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, το 2012. Μεσούσης της δημοσιονομικής κρίσης, το 2013 στην Πειραιώς περνούν οι καταθέσεις και τα καταστήματα των κυπριακών Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής Τράπεζας κι Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και  καταθέσεων στην Ελλάδα. Πριν αποχωρήσει από τη διοίκηση, ο Μιχάλης Σάλλας είχε επίσης εξαγοράσει τη συμμετοχή της  Societe Generale στη Γενική Τράπεζα, την Πανελλήνια Τράπεζα. Εκτός ότι κατέστησε τη ζημιογόνα τράπεζα κερδοφόρα γρήγορα, έβαλε την υπογραφή του σε 28 εξαγορές. «Οι εξαγορές τραπεζών έγιναν από τη στιγμή που η τράπεζα και τα στελέχη της είχαν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν αυτές τις κινήσεις και να ενσωματώσουν μέσα στη λειτουργία τους τις όποιες θετικές συνέπειές τους», έχει δηλώσει. Ως αποτέλεσμα, γιγάντωσε ένα ίδρυμα που ξεκίνησε με μερίδιο 0,15% και ενεργητικό 25 δισ. δραχμές και έφτασε να ελέγχει το 32% της τραπεζικής αγοράς και να έχει ενεργητικό 90 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο πρόεδρος του αποχωρούσε. Επί της θητείας του άνοιξε τις πόρτες του το City Link, ιδιοκτησίας της τράπεζας, στην Πανεπιστημίου. Διετέλεσε επίσης μέλος του δ.σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών τη διετία 1987 – 1988 και την περίοδο 1998-2007. Δεν έμεινε αδρανής ύστερα από την αποχώρηση του από την Πειραιώς. Τέσσερις μήνες μετά απέκτησε στρατηγική συμμετοχή στην Παγκρήτια Τράπεζα, μέσω της Lyktos και ακολούθησε η εξαγορά της HSBC. Μπήκε για να τη σώσει, ύστερα από επαφές με φίλους του από το Ηράκλειο από όπου κατάγεται.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2022, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κάλυψε η  Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, το ποσοστό Σάλλα κατήλθε στο στο 11,25% και τελικά πουλήθηκε στο βασικό μέτοχο. «Δεν με ενδιαφέρει να είμαι απλώς επενδυτής, με ενδιαφέρει να πάρω τη μικρή τράπεζα και να την αναπτύξω. Αν βλέπω τρικλοποδιές προτιμώ να δώσω τη θέση μου», είχε δηλώσει λίγες μέρες μετά. Δεν έπαψε, βέβαια, να εκφράζει τη γνώμη του για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος, αφού για τον ίδιο «οι τράπεζες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να ανοίξουν το δρόμο για εξαγωγές και να αναπτύξουν έναν πιο συμβουλευτικό ρόλο». Στις δημόσιες παρεμβάσεις του, τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πολιτική αστάθεια.

 Εκτός από ΑΕΚτζής, ο Μιχάλης Σάλλας είχε αγάπη για το κρασί, το οποίο μετουσίωσε σε επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Το 2005 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του Κτήματος Σεμέλη, το οποίο ανήκει εδώ και μία εβδομάδα εξολοκλήρου στην Ελληνικά Οινοποιεία. Η οινοποιητική των Ελληνοσουηδών Θωμά και Ηλία Γεωργιάδη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο απέκτησε την εταιρεία έναντι 10,6 εκατομμυρίων, με το Μιχάλη Σάλλα να δηλώνει βέβαιος πως οι νέοι μέτοχοι με μεράκι αλλά και δυναμισμό, θα καταφέρουν να διαμορφώσουν συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης για τη Σεμέλη. Ένα από τα deal της Lyktos που δεν ευοδώθηκε ήταν η διάσωση των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, μέσω συμφωνίας εξυγίανσης. Πάντως, ο Μιχάλης Σάλλας δεν ξεκίνησε ως τραπεζίτης, αλλά ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη και ως καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στα 24 του ήταν ένα τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του ήταν η παροχή άδειας λειτουργίας στην πρώτη χρηματιστηριακή εταιρεία, την Alpha Χρηματιστηριακή και στην πρώτη ιδιωτική μη τραπεζική εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, την Intertrust του Κοντομηνά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.