Πόσο ενδιαφέρουσα εποχή αυτή που ζούμε αλλά και πόσο κενή χωρίς περιεχόμενο και ουσία πολλές φορές. Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας με τόσες πολλές αλλαγές στη ζωή μας η προσωπική έκφραση είναι στα καλύτερα της και παράλληλα στα χειρότερα της. Και αυτό οφείλεται στα Social Media, σε αυτό “θέατρο με τους απέραντους μονολόγους”, σε μια σκηνή όπου όλοι μπορούν και θέλουν να είναι πρωταγωνιστές.
Αυτό που ξεκίνησε με το φαγητό, τα ταξίδια, την μουσική, τον χορό και σιγά σιγά απλώθηκε παντού πλέον το βλέπουμε και στο χώρο των επιχειρήσεων. Πλατφόρμες όπως το Instagram, το YouTube, το Facebook και το TikTok φιλοξένησαν και αποθέωσαν “ειδικούς” και influencers και αυτό δεν άργησε να φτάσει και στο χώρο των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναδειχθεί μια νέα κατηγορία ανθρώπων που αποκαλώ “Νέο-Μεσσίες”.
Αυτοί οι νέοι business influencers, οι coaches, οι experts παριστάνοντας τους παντογνώστες, μοιράζουν συμβουλές για επιχειρηματικά θέματα, προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία. Χωρίς βέβαια να διαθέτουν ούτε τη γνώση ούτε την εμπειρία για να υποστηρίξουν όσα λένε. Και το μόνο που έχουν είναι το χάρισμα του “καλού ομιλητή” και ένα κοινό που δεν ξέρει.
Κοινοτοπίες και Ευχολόγια: Ο Πυρήνας της “Ειδικότητάς” τους
Το περιεχόμενο αυτών των “Νέο-Μεσσιών” αποτελείται από μεγάλες δηλώσεις και κλισέ. Περιεχόμενο γεμάτο με φράσεις όπως “Ακολούθησε το πάθος σου και θα πετύχεις”,”Δούλεψε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά”, “Το μυστικό της επιτυχίας είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου”, “Προσέλαβε Καλό Χαρακτήρα Εργαζομένου” και διάφορες άλλες κακές επαναλήψεις τσιτάτων με στόμφο και μεγάλη δόση “ενσυναίσθησης”.
Οι Νέο-Μεσσίες βασίζονται σε “εντυπωσιακές παρουσιάσεις”, “εμπνευσμένες ομιλίες” και σε ένα ένα μόνιμο χαμόγελο αυτοπεποίθησης που μοιάζει να υπονοεί πως τα ξέρουν όλα. Και άλλες φορές, εάν η περίπτωση δεν σηκώνει “χαμόγελο αυτοπεποίθησης” τότε υπάρχει αυτό το ύφος της σκεπτόμενης μπουρδολογίας.
Το “Κοινό της Άγνοιας”
Η επιτυχία τους βασίζεται σε ένα ημιμαθές ή ανενημέρωτο κοινό. Όσοι δεν έχουν πραγματική εμπειρία ή επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, συχνά εντυπωσιάζονται από τα όμορφα λόγια και την αυτοπεποίθηση που εκπέμπουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι εύκολο να πιστέψεις κάποιον που δείχνει σίγουρος και εκφραστικός, ειδικά αν δεν έχεις την κρίση να αξιολογήσεις την αξιοπιστία του.
Οι αληθινοί ειδικοί σπάνια έχουν χρόνο ή διάθεση να επενδύσουν σε τέτοιο βαθμό στην δημόσια εικόνα τους. Αφιερώνουν τις μέρες τους στην πραγματική εργασία, την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία αποτελεσμάτων. Αντίθετα, οι Νέο-Μεσσίες επικεντρώνονται στη δημιουργία εντυπώσεων, επενδύοντας στο πώς φαίνονται και τι θα πουν παρά στο πραγματικό έργο.
Ο Ταλαντούχος “Κονφερασιέ”
Ένας από τους λόγους που οι Νέο-Μεσσίες καταφέρνουν να αποκτήσουν επιρροή είναι ότι είναι εξαιρετικοί στο να “πουλάνε” τον εαυτό τους. Έχουν το ταλέντο του “κονφερασιέ” – του ανθρώπου που μπορεί να μιλήσει όμορφα, να φέρει ζωντάνια σε μια παρουσίαση και να μαγνητίσει το κοινό. Να διασκεδάσει το κοινό. Διασκέδαση στην εποχή μας είναι να ταυτίζεσαι με έναν τύπο που δεν σου μιλά για την ευθύνη που έχεις άλλα σου δίνει boost αυτοπεποίθησης.
Όμως, η γοητευτική παρουσία δεν είναι υποκατάστατο της γνώσης. Μπορεί να εντυπωσιάζει, αλλά δεν προσφέρει ουσιαστική αξία. Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι που ακολουθούν τις συμβουλές τους συχνά βρίσκονται με άδεια χέρια, απογοητευμένοι από την έλλειψη πραγματικών αποτελεσμάτων. Η επίδραση αυτών των influencers δεν είναι αβλαβής. Σε πολλούς ανθρώπους δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες, αποπροσανατολίζοντάς τους από την πραγματική δουλειά που απαιτείται για την επιτυχία.
Οι Νέο-Μεσσίες του LinkedIn, του YouTube και του TikTok είναι προϊόντα της εποχής μας. Δεν φταίνε μόνο οι ίδιοι για την επιτυχία τους – είναι και το κοινό που τους ακολουθεί χωρίς να σκέφτεται κριτικά. Και για να είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί πάντα το κοινό έχει ευθύνη για αυτό που παρακολουθεί.
Για να αποφύγουμε την παγίδα, πρέπει να επενδύσουμε στην κριτική σκέψη και να θυμόμαστε ότι η πραγματική γνώση δεν είναι πάντα θεαματική, αλλά είναι ανεκτίμητη. Ο Νέο-Μεσσίας δεν σου μιλά για το βάρος των επιλογών σου ή την προσπάθεια που απαιτείται αλλά σου δίνει ένα μεγάλο “like” στη φιλοδοξία σου, χωρίς να σε καλεί να αναλογιστείς το κόστος της. Και αυτό, για πολλούς, είναι αρκετό. Η επιτυχία όμως δεν έρχεται από ευχολόγια και κλισέ, αλλά από δουλειά και πραγματική γνώση.
Θυμίζουν τις προβλέψεις στον Καζαμία ή τις συμβουλές “Τι να κάνεις μέχρι τα 35 σου” σε άρθρο στο Cosmopolitan και διάφορα τέτοια διασκεδαστικά αναγνώσματα όλοι αυτοί οι “Νέο-Μεσσίες”, οι μάγοι της χώρας “Τουταξέρωολα”.
Παιδιά, εσείς οι “Νέο-Μεσσίες”, κάντε ένα διάλειμμα να πάρουμε μια ανάσα, δεν αντέχουμε και άλλη γνώση και επιτυχία. Χορτάσαμε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.