26 Ιαν 2025
READING

Χρυσές λίρες Αγγλίας αξίας 2,9 εκατομμυρίων βγήκαν από τα σεντούκια

5 MIN READ

Χρυσές λίρες Αγγλίας αξίας 2,9 εκατομμυρίων βγήκαν από τα σεντούκια

Χρυσές λίρες Αγγλίας αξίας 2,9 εκατομμυρίων βγήκαν από τα σεντούκια

Το «κέρασμα» των παιδιών όταν γεννιούνται, το κόσμημα σε ανδρικά δαχτυλίδια και γυναικεία μενταγιόν, το σινεμά και η Κάλπικη Λίρα ή ο Θησαυρός του Μακαρίτη, ή ο Εβραίος Σολωμονίκος που ζητά την οικογενειακή περιουσία. Στις ζωές, στις αξίες, στη ψυχαγωγία, στη τέχνη, στην ενδυμασία και βέβαια στην αποταμίευση οι λίρες ήταν πάντα μέρος της ελληνικής οικονομίας και κρυμμένος θησαυρός στα σεντούκια!

Με εντυπωσιασμό αντιμετωπίζεται η είδηση, πως από οι Έλληνες ρευστοποιήσαν 3 εκατομμύρια χρυσές λίρες μεταξύ 2004 και 2024. Λέγεται, πως οι συναλλαγές είναι κατά πολύ περισσότερες απ αυτές που πραγματοποιούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο λόγος είναι πως γίνονται, επιπλέον στην Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η μοναδική στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού, όσο και σε τοπικά ενεχυροδανειστήρια. Στην ασφάλεια των χρυσών λιρών, που εμπιστεύονταν πάντα οι Έλληνες, επενδύουν για άλλη μια φορά, με την τιμή της να σημειώνει αύξηση. Η ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον  Ντόναλντ Τραμπ, που έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, κάνει εδώ τους  επενδυτές να  καταφεύγουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και τι ασφαλέστερο του χρυσού! Και έτσι, αυτές -οι τιμές του χρυσού- κινούνται, ολοένα και πιο ανοδικά. Οι Έλληνες καταφεύγουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις πιστεύοντας στις αποδόσεις των χρυσών λίρων, όπως η Ιστορία τους έχει αποδείξει. Ως παράδειγμα, αναφέρεται πως στις 19 Ιανουαρίου του 2009 η Τράπεζα της Ελλάδας, αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 150,23 ευρώ και την πουλούσε στα 167,78 ευρώ, σήμερα η τιμή αγοράς από την ίδια έχει αναρριχηθεί στα 598,78 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 701,76  ευρώ!

Η ιστορία της χρυσής λίρας

Με ιστορία από την εποχή του Οίκου των Τυδώρ, που κυβέρνησε την Αγγλία από το 1485 ως το 1603 οι χρυσές λίρες σχεδιάστηκαν αριστοτεχνικά και κόπηκαν με μαεστρία για να εντυπωσιάσουν την Ευρώπη με δύναμη, κύρος και την επιτυχία του νέου Οίκου. Η δημιουργία του νομίσματος είχε ανατεθεί στον Γερμανό χαράκτη Αλέξανδρο του Bruchsal. Από τότε, πολλά χρυσά νομίσματα κοπήκαν, φιλοτεχνήθηκαν εκ νέου και έγινα αντικείμενα πλουτισμού, συλλογών και γενικά είδη ανεκτίμητης αξίας. Η Αγγλία έγινε κοσμοκράτειρα, κυριάρχησε σε όλες τις ηπείρους, πλούτισε, γνώρισε τεράστια ακμή και κάποτε ακολουθήσε την μοίρα της παρακμής όλων των αυτοκρατοριών, με τους κανόνες περιγράφει στο βιβλίο του ο Βρετανός στρατιωτικός  Σερ Τζον Γκλαμπ. Οι χρυσές λίρες γίνανε το νόμισμα του απόλυτου πλούτου. Και όλα τα νομισματοκοπεία των αποικιών έκοβαν χρυσές λίρες. Στην Οττάβα του Καναδά μέχρι το 1919, στην Βομβάη της Ινδίας το 1918, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας μέχρι το 1926, στην Μελβούρνη και το Πέρθ της Αυστραλίας μέχρι το 1931, και στην Πραιτόρια της Νοτίου Αφρικής μέχρι το 1932. Από το 1932 μέχρι το 1957 δεν κυκλοφόρησαν άλλες λίρες.  Από το 1957, κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο μέχρι το 1968, όπου η παραγωγή σταμάτησε το 1974, για να κυκλοφορήσει το 1979, η έκδοση που διαδόθηκε πολύ. Το 1989 κόπηκαν περιορισμένα κομμάτια χρυσών λίρων,  εμπνευσμένα από το πρώτο νόμισμα του 1489, που έδειχνε την Ελισάβετ ΙΙ να κάθεται σε θρόνο. Και μόλις το 2005, το βασιλικό νομισματοκοπείο κυκλοφόρησε άλλη μία χρυσή λίρα, με τον Άγιο Γεώργιο τον προστάτη της Αγγλίας να σκοτώνει τον Δράκο. Οι συγκεκριμένες λίρες έχουν γίνει πολύ δημοφιλή δώρα για γεννήσεις, βαπτίσεις, γάμους και άλλες εκδηλώσεις.

Οι αξία των λιρών στην ζωή των Ελλήνων και πως αντικατέστησαν τα κωνσταντινάτα φλουριά

Οι Έλληνες επειδή η δραχμή ήταν πάντα αδύναμη, για αποταμίευση, παραδοσιακά είχαν τον  χρυσό ως μέσο διαφύλαξης αξίας. Επειδή δεν επιτρεπόταν η κατοχή ράβδων χρυσού -και που να τις βρει η Ελλάδα, άλλωστε!- οι χρυσές λίρες Αγγλίας ήταν το ασφαλές καταφύγιο. Ο Β Παγκόσμιος πόλεμος, ο αμείλικτος πληθωρισμός, ο Εμφύλιος, οι μόνιμες πολεμικές ανασφάλειες, η πραγματική αξία των να μετρητών πέφτει, η Ιστορία να γεννά συνεχώς μετακινήσεις, αποδημήσεις, μεταναστεύσεις! Οι χρυσές λίρες δεν έχαναν ποτέ αξία, αντίθετα κέρδιζαν, όταν έπεφτε το δολάριο και όλα μοιάζανε ή ήταν επισφαλή. Έγιναν για τους Έλληνες μέρος του εορτασμού. Τα δώρα του νεογέννητου, ή της βάφτισης τους, τα προικιά της νύφης, όταν αυτά ίσχυαν, ή των ζευγαριών σε αρρεβώνες ή γάμους. Κάποτε μπαίνανε και στις βασιλόπιττες! Γίνανε κοσμήματα, δαχτυλίδια, μενταγιόν, σκουλαρίκια και φορητές λίρες, ήταν πολύ εύκολο, απλά να τις πάρεις και να φύγεις! Πηγαίνουν παντού μαζί σου, άλλωστε! Στην εθνική ιστορική συνείδηση η χρυσή λίρα Αγγλίας αντικατέστησε ως περιουσιακό στοιχείο και μεγάλης αξίας αντικείμενο, τα κωνσταντινάτα, τα  χρυσά βυζαντινά, ενετικά και κυπριακά νομίσματα, που φυλάσσονταν και είχαν τις ίδιες και περισσότερες χρήσεις και μεγάλη αξία, για αιώνες. Πρακτικά και μόνο, ένας λαός που γνώρισε προσφυγιές και μεταναστεύσεις και κατοχές, μπορούσε να ελέγξει τη δική του περιουσία μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο, όλο χαλασμό και άδικο. Και έτσι οι χρυσές λίρες συλλέγονται, φυλάσσονται, συσσωρεύονται και είναι έτοιμες να ρευστοποιηθούν, όταν η οικονομική κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο.

Οι λίρες και οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια

Στα χρόνια που θυμόμαστε, το 2007 η χώρα ζει την τραγωδία των μανιασμένων πυρκαγιών και κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακολουθεί τριπλασιασμός πλημμυρών και πενταπλασιασμός κατολισθήσεων από ότι συνήθως συμβαίνει. Εκείνη τη χρόνια, σημειώνεται το  ρεκόρ ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν πωλήθηκαν 368.531 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 84.878 λίρες. Και είναι το 2015 με τα capital controls, που κάνει τους Έλληνες να ρευστοποιήσουν 61.518 χρυσές λίρες. Το 2020 οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας στην Τράπεζα της Ελλάδος ανήλθαν σε 86.584 και το 2019 σε 99.744 τεμάχια. Η πανδημία του Covid-19, η καραντίνα, η παύση της μετακίνησης των εθνών, το σταμάτημα της εργασίας!  Επτά στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά βρέθηκαν στην χειρότερη οικονομική κατάσταση που είχαν ποτέ βιώσει! Οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι, η πολιτική ανασφάλεια, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις. Μέσα, λοιπόν, στο 2024 ρευστοποιήθηκαν 48.328 λίρες, με τα εκτιμώμενα έσοδα για τους πωλητές να ανέρχονται σε περίπου 24,2 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των τιμών θεωρήθηκε ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.

Και ο χρυσός συνεχίζει να λάμπει και η λίρα αποτελεί μια ασφάλεια τόσο μικρή, που να χωράει σε μια παλάμη. «Τον κουμπαρά με τη μοναδική μας λίρα τον έσπασα» έλεγε ο Χορν – Παύλος στην Λαμπέτη – Αλίκη, στην ταινία του Τζαβέλλα που πρωταγωνιστούσαν μαζί με μια λίρα «τον έσπασα τον κουμπαρά και η λίρα που ορκιστήκαμε στην αγάπη μας να μη χαλάσουμε ποτέ, ήταν κάλπικη»! «Μα η αγάπη μας, ήταν αληθινή» απαντούσε η Έλλη, όπως και η αξία του χρυσού, μάλλον, για πάντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.