Οι φόρμες, τα αθλητικά μπουφάν και παπούτσια, τα ελαφριά μπλουζάκια, αλλά και τα χούντις και τα τζάμπερς, βγήκαν από το γυμναστήριο, κυκλοφόρησαν στους δρόμους, στις βόλτες και στον χώρο εργασίας, αντικαθιστώντας ακόμα και το ταγιέρ και το κοστούμι. Η βιομηχανία δισεκατομμυρίων αλά athleisure ταίριαξε το σπορ ντύσιμο σε οποιαδήποτε εμφάνιση και οποιοδήποτε event.
Τι είναι το athleisure
Η αλλαγή τρόπου ζωής με περισσότερη άθληση, η καλύτερη διατροφή, η προσοχή στην υγεία οδήγησε σε τεράστια ανάπτυξη την αγορά αθλητικών μαζί με την μόδα athleisure. Ο συγκεκριμένος όρος έχει δημιουργηθεί από τη σύνθεση δύο εννοιών, του athletic και του leisure wear, ορίζοντας, τελικά τα ρούχα που επιλέγουμε να φορέσουμε στον ελεύθερο και χαλαρό χρόνο μας. Σταδιακά έχει εισβάλει σε τόσο μεγάλο βαθμό στις ζωές μας παγκοσμίως, ώστε το 2016, το τεράστιας εμβέλειας λεξικό “Merriam-Webster” το ενέταξε επισήμως στο λεξιλόγιό του, εξηγώντας την ορολογία ως “ένα κάζουαλ ρούχο σχεδιασμένο για να φορεθεί τόσο για άσκηση, όσο και για γενική χρήση”. Σε μία πιο ελεύθερη μεταφορά, το athleisure αναφέρεται σε αθλητικά ενδύματα που μπορούν να φορούν οι άνθρωποι σε μη αθλητικά περιβάλλοντα. Συμβολίζει την αποσυμπίεση των αθλητικών ενδυμάτων, τα οποία πλέον έχουν καταστεί μία καθημερινή στολή, ικανή να ενισχύσει άμεσα οποιαδήποτε εμφάνιση, σε οποιοδήποτε περίσταση. Η μόδα προσδίδει στα αθλητικά ενδύματα αξιοπιστία, ενώ τα αθλητικά ενδύματα δίνουν λειτουργικότητα στη μόδα, όπως δυνατότητες εφίδρωσης, αντοχή στις οσμές ή απαλή υφή. Απενοχοποιημένα, χαλαρά, με άνεση αλλά και αντοχή, τα ρούχα αυτά πάνε γυμναστήριο, γραφείο, για ψώνια, σε πάρτι και ραντεβού, βάζοντας στο στιλ την υπογράμμιση της αντοχής. Είναι αυτό, που κάποτε θα λέγαμε casual ντύσιμο, αλλά στο εξελιγμένο του.
Οι μεγάλες αθλητικές εταιρείες άρπαξαν την ευκαιρία
Φυσικά και οι μεγάλες αθλητικές εταιρείες δεν γινόταν να μην μπουν γρήγορα στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αρπάζοντας την ευκαιρία, ενώ πολλές άλλες μικρότερες έχουν δημιουργηθεί και ανθίζουν, κερδίζοντας αναλογικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος που η Reebok επένδυσε στο crossfit training, σε βαθμό να θεωρείται το Νο1 brand στον συγκεκριμένο τύπο γυμναστικής, τον οποίο η ίδια μέσω της διαφήμισης πρόβαλε και ανύψωσε. Το ίδιο έκανε και η Nike με το running, σε σημείο να αποτελεί ταυτόσημη έννοια αυτού του είδους γυμναστικής. Μετά την πανδημία της COVID-19 η αγορά του αθλητικού ρουχισμού και του αθλητικού τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως και τα συμπληρώματα διατροφής, οι βιταμίνες, τα πρωτεϊνούχα σκευάσματα απογειωθήκαν σε πωλήσεις και εξέλιξη. Η καραντίνα της πανδημίας και μετα η δουλειά στο σπίτι σήμανε το απλό και άνετο ντύσιμο. Η άσκηση με περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, η επιστροφή στα γυμναστήρια αφήσαν το στίγμα τους στο ντύσιμο, με την άνεση να μπαίνει πρώτα απ όλα.
Τα social media και οι δημοφιλείς influencer
Η βιομηχανία φυσικής κατάστασης προωθείται σταθερά και ανοδικά, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τη νοοτροπία ευεξίας, το διάσημο πλέον wellbeing και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Τα social media και πάνω απ’ όλα το Instagram, μετέτρεψαν μέσω των influencer, την σπορ τάση, σε ολιστικό τρόπο ζωής. Οι αμέτρητες selfies, τα γυμνασμένα σώματα των διασήμων και η μόδα των personal trainers, δημιούργησαν παγκόσμια, τη διάθεση όλοι να θέλουν να ακολουθησουν αυτή τη τάση της μόδας, που είναι κυρίαρχη και χωρίς επιστροφή. Πολλές διασημότητες και επιρροές γυμναστικής άρχισαν να συνδυάζουν και να ταιριάζουν τα κολάν με μη αθλητικά ρούχα και να κάνουν τα ρούχα τους πιο ευπροσάρμοστα.
Για το 2026 τα αθλητικά ρούχα, θα φτάσουν σε έσοδα στα 270 δισ. δολάρια!
Κάπως έτσι λοιπόν τα οικονομικά μεγέθη γύρω από το athleisure έχουν απογειωθεί σε δυσθεώρητα ύψη και ακολουθούν σταθερά αλματώδη ανοδική πορεία. Σύμφωνα με το “Global Athleisure Market Report”, το 2014 το market size της τάσης βρισκόταν στα 35 δισ. δολάρια, το 2018 είχε κάνει τρελό άλμα στα 155 δισ., ενώ για το φινάλε του 2020 και παρά την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 δισ. Ωστόσο, ακόμα πιο συγκλονιστική είναι η πρόβλεψη για την επόμενη εξαετία, καθώς για το 2026 οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσό θα αγγίξει τα 270 δισ. δολάρια.
Οι εταιρείες που κυριαρχούν στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η τάση κυριαρχεί και τα καταστήματα με αθλητικά είδη και ρουχισμό, αυξάνονται και πληθαίνουν, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες ενδύσεις φτιάχνουν ειδικά τμήματα athleisure, όπως για παράδειγμα τα Zara.Το 2021, η βρετανική JD Sports εξαγοράζοντας το 80% της Cosmos Sport και διαδίδει το καλό αθλητικό ντύσιμο και τα μεγάλα μπραντς στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη περίπου 10 καταστημάτων κάθε χρόνο, για την επόμενη πενταετία, με την έμφαση να δίνεται στις περιοχές με πολύ νεανικό πληθυσμό και στις λαϊκές συνοικίες, με τους Βρετανούς όπως λέγεται, να ερωτεύονται με το που το είδανε το Περιστέρι. Οι διεθνείς αλυσίδες, εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει το κοινό τους, μέσω του ομίλου Φουρλή, που συνεχίζει να συμμετέχει πρωταγωνιστικά στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά. Μάλιστα το 2023 οι πωλήσεις της Sportswear Market του ομίλου Φουρλή έφτασαν στα 141,1 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 ο όμιλος λειτουργούσε στην Ελλάδα 61 καταστήματα Intersport. Η Adidas Ελλάς για τη χονδρική πώληση και με 11 καταστήματα λιανικής είναι σταθερή αξία, στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, διαχρονικά και σε όλους όσοι έχουν απαιτητικά γούστα. Στη λιανική δραστηριοποιούνται η γαλλική Decathlon, η σερβική Sport Vision και η βουλγαρική Sport Depot, ενώ 50 χρόνια ζωής συμπληρώνουν οι ελληνικές «Διεθνής Αθλητική» και Zakcret Sports της οικογένειας Χαϊκάλη. Τρεις ακόμη ξένες αλυσίδες λιανικής έχουν άμεση παρουσία στην ελληνική αγορά: η γαλλική Decathlon, η σερβική Sport Vision και η βουλγαρική Sport Depot. Με θυγατρική στην Ελλάδα, την Adidas Ελλάς για τη χονδρική πώληση, αλλά διαθέτοντας και 11 καταστήματα λιανικής δραστηριοποιείται και ο όμιλος Adidas.
Μια φορά και έναν όχι και τόσο μακρινό καιρό ο μέγας εκλιπών Καρλ Λάγκερφελντ είχε γίνει έξαλλος κατακεραυνώνοντας πως «εάν φοράς αθλητικά παντελόνια στα ψώνια στο Mall, τότε αναμφίβολα έχεις χάσει τον έλεγχο της ζωής σου». Που να έβλεπε έξι χρόνια αργότερα το Athleisure να πηγαίνει όχι μόνο στα mall όλου του κόσμου, αλλά και στα εταιρικά μίτινγκ, σε πρεμιέρες, στην όπερα και οπουδήποτε ο συνδυασμός διαφορετικών και άνετων ρούχων, εξασφαλίζει μια μοναδική εμφάνιση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.